OMV Petrom, unda verde de la compania mama pentru o decizie importanta

Joi, 20 August 2015, ora 16:08
4588 citiri
OMV Petrom, unda verde de la compania mama pentru o decizie importanta
Foto: Arhiva Ziare.com

OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), sustine listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, a declarat un purtator de cuvant al grupului austriac, astfel ca initiativa Fondului Proprietatea (FP) are sprijinul necesar pentru a fi aprobata de actionari in septembrie.

"Sustinem listarea secundara (a OMV Petrom - n.red.) pe London Stock Exchange, intrucat vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtator de cuvant al grupului austriac.

Reprezentantul OMV a precizat ca grupul nu poate comenta asupra detaliilor.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 19%, iar statul roman are 20,6%.

Lovitura pentru OMV Petrom: Cu cat a scazut profitul in 2015

FP a propus listarea OMV Petrom

Fondul Proprietatea a propus, miercuri, actionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol si gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit avand la baza actiuni ale companiei, si a informat separat ca analizeaza variante pentru reducerea participatiei detinuta la companie prin vanzarea unui prin vanzarea unui pachet de cel putin 4%.

Subiectul listarii a fost introdus de Fondul Proprietatea pe ordinea de zi a unei sedinte extraordinare, convocata pentru 22 septembrie. Atat aprobarea, cat si imputernicirea pentru demersurile necesare listarii ar urma sa fie valabile pana la 31 decembrie 2016.

"Listarea secundara avuta in vedere este de asteptat sa conduca la diversificarea bazei de actionari, cresterea vizibilitatii, extinderea acoperirii de catre brokerii internationali si imbunatatirea lichiditatii de tranzactionare a societatii", se arata in raportul transmis de OMV Petrom bursei pentru convocarea adunarii actionarilor.

Intr-un raport separat, Fondul Proprietatea a informat ca analizeaza in continuare optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute in OMV Petrom sub pragul de 15% din capital, de la 19% in prezent.

Orice asemenea tranzactie este conditionata atat de existenta unor conditii de piata favorabile, cat si de obtinerea aprobarilor necesare, noteaza Fondul Proprietatea.

"Fondul detine in prezent 19% din capitalul social subscris al OMV Petrom (reprezentand 32,86% din valoarea activului net al Fondului la 31 iulie 2015) si tinde sa creasca lichiditatea tranzactiilor cu actiuni ale OMV Petrom, ramanand dedicat dezvoltarii cu succes a acesteia in calitate de actionar pe termen lung", se arata in raport.

De ce e nevoie pentru ca propunerea sa fie aprobata

Pentru a fi aprobata, propunerea Fondul Proprietatea are nevoie de votul pentru a 50% + 1 din actiunile OMV Petrom. Intrucat grupul OMV detine pachetul majoritar la compania romaneasca, decizia privind listarea depinde practic de producatorul austriac de petrol.

Fondul Proprietatea a anuntat si in martie anul trecut ca gandeste sa vanda cel putin 4% din actiunile OMV Petrom, pachet evaluat la cotatia de la acel moment la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) in functie de cotatia din piata. participatia Fondului la OMV Petrom se situa la momentul respectiv tot la 19%.

In jurul orei 11:45, actiunile OMV Petrom se aflau in scadere cu 0,3% pe bursa de la Bucuresti, in timp ce titlurile Fondul Proprietatea cresteau cu 0,1%.

Pe bursa de la Londra mai sunt listate dual si companiile Romgaz (SNG), Electrica (EL) si Fondul Proprietatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#listare bursa Londra Petrom, #listare bursa Petrom, #bursa Londra Petrom , #Petrom