OMV Petrom a revenit pe profit, dar vanzarile au scazut simtitor

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 09:13
2358 citiri
OMV Petrom a revenit pe profit, dar vanzarile au scazut simtitor
Foto: Arhiva Ziare.com

OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, controlata de grupul austriac OMV, a revenit pe profit in primul trimestru din acest an.

Petrom a afisat un castig net de 291 milioane lei (circa 65 milioane euro), in ciuda scaderii vanzarilor, arata rezultatele financiare publicate, miercuri, de companie.

Fata de primul trimestru din 2015, cand OMV Petrom a inregistrat un profit net de 345 milioane lei, castigul net din primul trimestru al acestui an a scazut cu 17%.

Lovitura pentru OMV Petrom: Prima pierdere de la privatizare

Petrom OMV a inregistrat o pierdere de 1,68 miliarde lei in ultimul trimestru din 2015, rezultat care a generat pierderi totale de 690 de milioane de lei pentru intregul an 2015, primul rezultat negativ dupa privatizarea companiei, in 2004.

Vanzarile OMV Petrom au scazut cu 17% in trimestrul I 2016 comparativ cu aceeasi perioada din 2015, pana la 3,56 miliarde lei, ca urmare a scaderii cotatiilor petrolului, argumenteaza compania.

"In primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale grupului au fost afectate de scaderea abrupta a preiului titeiului. Ca raspuns, am continuat sa implementam masuri de reducere a costurilor de operare si a cheltuielilor de capital", a afirmat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citata in comunicatul companiei.

In urma acestor evolutii, compania a redus investitiile cu circa 25%, la 769 milioane lei in trimestrul I 2016, de la 1,06 miliarde lei in primul trimestru din 2015, Investitiile au fost prioritizate in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, a precizat compania.

"In acest context, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este cu atat mai important pentru a putea continua investitiile, atat in vederea gestionarii declinului natural, cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore", a mentionat Mariana Gheorghe.

Pentru 2016, OMV Petrom a programat investitii in scadere cu 20% fata de anul trecut, pana la circa 700 de milioane euro.

"Se preconizeaza ca media anuala a productiei la nivel de grup va inregistra o scadere de pana la 4% in 2016 comparativ cu 2015, reflectand, in principal, reducerea investitiilor, cresterea numarului de sonde neeconomice, precum si lucrarile planificate de optimizare a instalatiilor de suprafata de la Totea Deep in semestrul al doilea din 2016", se arata in raportul financiar.

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51% din actiuni. Ministerul Energiei are o detinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participatie de19%.

Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 13,1 miliarde lei (aproape 3 miliarde euro), la ultimul pret de inchidere, de 0,2310 lei/actiune.

La sfarsitul anului trecut, grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajati, in scadere cu 5% comparativ cu sfarsitul lui 2014.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#profit OMV Petrom crestere , #Petrom