Cele mai puține decese cauzate de COVID-19 la nivel global, din ultimii doi ani

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 17:22
1996 citiri
Cele mai puține decese cauzate de COVID-19 la nivel global, din ultimii doi ani
Numărul deceselor a scăzut deși cel al infectărilor a crescut FOTO Unsplash

În întreaga lume s-a înregistrat în ultima săptămână o scădere cu 23% a deceselor asociate COVID-19 (32.959), reprezentând cel mai scăzut număr de la sfârşitul lunii martie 2020, în pofida unei creşteri globale a contagierilor, a informat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) citată de EFE.

De doi ani încoace, puţin după ce OMS a declarat pandemia de COVID-19, doar o singură dată (în a treia săptămână a lunii mai 2020) s-au înregistrat sub 33.000 de cazuri globale şi cifre de contagieri similare celor din actualul raportul epidemiologic săptămânal al OMS.

Pe continentul american numărul deceselor a scăzut cu 42% săptămâna trecută (8.800), în timp ce în Europa, Africa şi Asiea de Sud-Est scăderea a fost de 20% (14.000 de morţi în toate cele trei regiuni), în Orientul Mijlociu 38% (1.000 de morţi), singura creştere a numărului de decese (5%), fiind raportată în Asia de Est cu aproape 7.000 de morţi.

Ţările cele mai afectate de mortalitate în perioada 14 - 20 martie au fost Rusia şi Statele Unite (3.600 de morţi fiecare), urmate de Brazilia (2.200), Coreea de Sud (2.000) şi China (1.900).

În contrast cu descreşterea cazurilor grave şi a deceselor, contagierile la nivel global au crescut pentru a doua săptămâna consecutiv şi au ajuns la 12,3 milioane, reprezentând o creştere cu 7% faţă de săptămâna precedentă.

Escaladarea contagierilor este asociată răspândirii variantei Omicron în Asia de Sud-Est şi în Pacific, unde contagierile au crescut cu 21% în săptămâna precedentă depăşind 6 milioane de cazuri, în timp ce în Europa au fost raportate 5,2 milioane de cazuri, cifre similare săptămânii precedente.

OMS notează totodată că sub-varianta Omicron BA.2 a devenit deja predominantă, fiind detectată în aproape 86% din cazurile analizate în laborator, cu o prezenţă preponderentă în actualul val de contagieri ce afectează Asia de Est şi Pacificul.

Organizaţia a contabilizat şi mai multe cazuri care combină varianta Delta cu Omicron (aşa-numită "Deltacron"), subliniind însă că este vorba de un fenomen "natural" şi că nimic nu sugerează că ar fi asociată în forme mai grave de COVID-19.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#OMS, #Covid 19, #Decese covid , #coronavirus