Noi date despre subvarianta BA.2 a Omicron. Cât de repede se răspândește față de tulpina inițială STUDIU

Luni, 31 Ianuarie 2022, ora 18:51
4943 citiri
Noi date despre subvarianta BA.2 a Omicron. Cât de repede se răspândește față de tulpina inițială STUDIU
Subvarianta BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecţioasă decât BA.1 FOTO Pixabay

Cercetătorii danezi au făcut publice luni, 31 ianuarie, concluziile unui prim studiu privind subvarianta BA.2 a variantei Omicron a noului coronavirus, care a devenit dominantă în țară.

Potrivit specialiștilor, această subvariantă este mai transmisibilă decât varianta comună BA.1 şi deţine o capacitate mai mare de infectare a persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus.

Acest studiu, care a analizat infectările provocate de noul coronavirus în peste 8.500 de familii daneze în perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022, a descoperit că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 erau cu 33% mai predispuse să îi infecteze pe oamenii din jur, în comparaţie cu persoanele infectate cu subvarianta BA.1.

La nivel mondial, subvarianta originală BA.1 reprezintă peste 98% din totalul cazurilor de infectări cu Omicron, însă ”verişoara” sa apropiată BA.2 a devenit foarte repede tulpina dominantă în Danemarca, înlocuind-o pe BA.1 în cea de-a doua săptămână din luna ianuarie.

”Am ajuns la concluzia că subvarianta Omicron BA.2 este în mod nativ substanţial mai transmisibilă decât BA.1 şi că ea deţine, de asemenea, proprietăţi care îi permit să ocolească imunitatea şi care reduc şi mai mult efectul protector al vaccinării împotriva noului coronavirus”, au declarat autorii studiului.

Studiul, care nu a fost încă examinat de alţi oameni de ştiinţă, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea Copenhaga, Oficiul pentru Statistică din Danemarca şi Universitatea Tehnică din Danemarca.

”Dacă aţi fost expus la Omicron BA.2 în familia voastră, aveţi o probabilitate de 39% de a vă infecta în următoarele şapte zile. În schimb, dacă aţi fost expus la BA.1, această probabilitate este de 29%”, a declarat coordonatorul principal al studiului, Frederik Plesner.

Acest fapt sugerează că subvarianta BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecţioasă decât BA.1, a adăugat cercetătorul danez.

Cazuri de infectare cu BA.2 au fost înregistrate şi în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi Norvegia, însă în procente mult mai reduse decât cele din Danemarca, unde această subvariantă a ajuns să reprezinte 82% din totalul infectărilor.

Studiul danez a arătat, totodată, că BA.2 este mai eficientă decât BA.1 în ceea ce priveşte infectarea persoanelor vaccinate cu schemă completă şi a celor vaccinate cu doze ”booster”, indicând astfel ”proprietăţi mai mari de evitare a imunităţii” pentru această subvariantă.

Însă vaccinurile anti-COVID-19 continuă să joace un rol important, au subliniat autorii studiului, deoarece persoanele vaccinate cu doze ”booster” şi cele vaccinate cu schemă completă sunt mai puţin predispuse să se infecteze şi să transmită mai departe oricare dintre cele două subvariante în comparaţie cu persoanele nevaccinate.

O analiza preliminară realizată de SSI a arătat că nu există o diferenţă între riscul de spitalizare provocat de BA.2 în comparaţie cu cel provocat de BA.1.

Studiul a confirmat şi o analiză preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să deţină un avantaj substanţial de transmitere în comparaţie cu BA.1, potrivit Agenţiei pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie (UKHSA).

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#omicron, #subvarianta BA 2, #studiu omicron, #Danemarca, #vaccin COVID, #booster , #Tulpina Omicron