Alexandru Rafila anunță că urmează 10 zile dificile. Când vom depăși vârful valului Omicron

Marti, 01 Februarie 2022, ora 22:07
3329 citiri
Alexandru Rafila anunță că urmează 10 zile dificile. Când vom depăși vârful valului Omicron
Ministrul Sănătății estimează că nu vom atinge 70.000 de cazuri de Covid-19 pe zi FOTO Facebook / Guvernul României

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, 1 februarie, în ziua în care a fost anunțat un record absolut al cazurilor Covid, că țara noastră nu a atins încă vârful valului Omicron.

Rafila a subliniat că vor urma zece zile dificile, în care vom înregistra peste 50.000 de cazuri pe zi, precizând că sistemul de sănătate este pregătit, atât cât se poate, pentru vârful valului cinci al pandemiei.

”Încă nu suntem în vârf, ne apropiem de vârf, avem în faţă circa 10 zile dificile. Suntem pregătiţi, zic eu, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate, sigur, nu nelimitat, adică nu putem să ne asumăm o pregătire. Am auzit tot felul de declaraţii demagogice în trecut: suntem pregătiţi să facem faţă la orice. Nu este aşa, sistemul de sănătate în general, orice sistem are nişte limite, cel românesc poate cu atât mai mult, pentru că el nu este uniform distribuit în toată ţara, sunt situaţii diferite de la judeţ la judeţ, dar atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit şi cu resurse terapeutice, şi cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital şi lucru care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenţie tuturor pacienţilor. Nu mai facem acea greşeală, o consider majoră, în care, practic, oamenii cu alte patologii au avut interzis serviciilor medicale”, a declarat Alexandru Rafila marți seară, la TVR1.

Ministrul Sănătăţii a precizat că săptămâna viitoare se aşteaptă să avem peste 50.000 de cazuri pe zi, dar a subliniat că, la nivel european, se observă o creştere mai lentă, ceea ce înseamnă că ne apropiem de un platou.

”Este un scenariu maximal, personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. Am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la OMS care dă o informare zilnică apropo de ce se întâmpă din toate ţările care ţin de regiunea europeană a OMS. Informaţiile pe care le avem este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică. Reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a mai declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai anunțat că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate.

”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a spus Rafila.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#omicron, #varf val omicron, #ministrul sanatatii, #Alexandru Rafila , #Stiri Alexandru Rafila