Infecțiile cu Omicron par mult mai puțin severe. Trei studii diferite făcute pe două continente: cât de des ajung bolnavii în spitale

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 09:09
4115 citiri
Infecțiile cu Omicron par mult mai puțin severe. Trei studii diferite făcute pe două continente: cât de des ajung bolnavii în spitale
Tânără testată pentru îmbolnăvirea cu COVID FOTO Hepta

Trei echipe separate de oameni de știință de pe două continente au descoperit că infecțiile cu Omicron duc mai degrabă la boli ușoare decât variantele anterioare ale coronavirusului.

Oamenii de știință oferă speranța că creșterea actuală ar putea să nu fie la fel de catastrofală pe cât se temeau inițial, în ciuda numărului de cazuri în creștere.

Cercetătorii au examinat evoluția bolii cauzate de Omicron în Africa de Sud, Scoția și Anglia. Rezultatele din fiecare scenariu, deși încă preliminare, au sugerat că varianta este mai puțin probabil să trimită bolnavii în spitale.

Probabilitatea necesității spitalizării arată a fi cu două treimi mai scăzută la îmbolnăvirea cu Omicron comparativ cu infecția cu Delta.

„Având în vedere că această tulpină este acum peste tot și având în vedere că este atât de transmisibilă, orice scade severitatea este o veste bună”, a spus Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory din Atlanta, citată într-o analiză din New York Times.

De la descoperirea variantei Omicron în sudul Africii în noiembrie, oamenii de știință s-au chinuit să afle dacă provoacă boli mai severe în comparație cu alte variante – și, dacă da, la cine.

Noile studii sugerează că varianta Omicron poate avea caracteristici biologice care o fac oarecum mai puțin periculoasă decât Delta, varianta care a dominat lumea din vară până în prezent.

Dar riscul redus de spitalizare al lui Omicron în toate cele trei țări pare să se datoreze în mare parte imunității acestor populații. Mulți dintre cei infectați aveau deja protecție împotriva bolilor severe, fie din cauza infecțiilor anterioare, fie datorită vaccinării.

Deși noua cercetare este încurajatoare, experții avertizează că creșterea care vine în multe țări poate încă umple spitalele cu cazuri Omicron, pur și simplu pentru că varianta se răspândește mult mai ușor decât versiunile anterioare ale coronavirusului.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar nu cred că puteți lăsa garda jos”, a spus Christina Ramirez, biostatistician la Universitatea din California, Los Angeles.

Oamenii ar trebui să facă teste rapide înainte de evenimentele programate de Sărbători și ar trebui să se adună afară, să deschidă ferestrele sau să găsească alte modalități de a îmbunătăți ventilația, a spus dr. Ramirez.

Deși Omicron poate provoca o boală mai ușoară, în medie, se răspândește, de asemenea, mai repede decât orice variantă de până acum. Acum este varianta dominantă în Statele Unite, Europa și multe alte regiuni ale lumii.

Cu toate acestea, știri încurajatoare au venit din Africa de Sud miercuri, sugerând că aceste creșteri ar putea să nu dureze atât de mult ca cele anterioare. Omicron a alimentat un număr record de cazuri noi zilnice, dar oficialii au raportat miercuri, 22 decembrie, că valul de infecții ar putea să fi atins deja apogeul.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#omicron severitate, #studii omicron, #spitalizare omicron , #Tulpina Omicron