Când ar putea fi impusă vaccinarea obligatorie în România. Valeriu Gheorghiță: ”În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron”

Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 21:54
6133 citiri
Când ar putea fi impusă vaccinarea obligatorie în România. Valeriu Gheorghiță: ”În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron”
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV FOTO Facebook / Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat duminică, 5 decembrie, că ”pandemia decimează populațiile țărilor”. Medicul militar a precizat, în contextul apariției variantei Omicron, că vaccinarea obligatorie ar trebui impusă atunci când toate celelalte măsuri eșuează.

Gheorghiță a subliniat că vaccinarea protejează în continuare față de formele severe ale bolii și a precizat că în cel mult trei săptămâni vor fi disponibile mai multe date despre tulpina Omicron, ”dacă anticorpii pot neutraliza virusul.”

”Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta.

În Africa de Sud, Omicron a generat o creștere exponențială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare față de formele severe de boală. Și persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinații sau cei care nu au fost expuși bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a spus medicul duminică seară, la Aleph News.

Cât de periculoasă este tulpina Omicron

Multe din cazurile de infectare cu Omicron s-au înregistrat la persoane tinere și vaccinate, a mai subliniat coordonatorul CNCAV. Acesta a atras atenția că, cu cât o tulpină este mai contagioasă, cu atât riscul deceselor va crește.

”În România, avem de 3 cazuri de persoane care călătoriseră în Africa de Sud. Este o mare posibilitate să fie vorba de Omicron. Toate cele 3 persoane sunt vaccinate complet. Încurajăm transmiterea probelor tuturor persoanelor care au istoric de călătorie pe Sudul Africii. Cei 3 sunt persoane tinere și vaccinate. Și focarul din Africa de Sud a fost la persoane tinere, iar ar populația europeană este diferită față de cea din Africa de Sud.

Populația europeană este mult mai vulnerabilă. În următoarele luni, 50% din infectări vor fi generate de Omicron. Variantele Delta și Omicron vor circula împreună. Antiviralele autorizate de la Merk și Pfizer nu depind de mutații. Acum ne întrebăm dacă anticorpii monoclonali mai sunt eficienți. O variantă cu cât este mai contagioasă, cu atât atinge mai mulți vulnerabili. Contagiunea duce la un număr mai mare de decese. Îngrijorarea tuturor țărilor este justificată”, a mai spus Gheorghiță.

”Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometru”

În ceea ce privește vaccinarea obligatorie, medicul a spus că în România o astfel de măsură este dificil de luat pentru că nu este înțeleasă.

”Toate variantele virale au fost în țări cu rată mică de vaccinare și densitate mare a populației. Pandemia decimează populațiile țărilor. La un moment dat, lucrurile trebuie tranșate. Altfel, populația și autoritățile vor asista neputincioase la evoluția pandemiei. Omenirea este în competiție cu acest virus, suntem într-o cursă contra cronometru. Virusul se adaptează și schimbă regulile jocului. Vaccinarea obligatorie trebuie să rămână o ultimă măsură dacă toate celelalte eșuează și vezi că mor oamenii și ești neputincios, legat de mâini și de picioare.

Sigur, discuția este foarte serioasă și nu văd de ce să nu înceapă aceste discuții, să existe dezbateri, implicarea întregii societăți, cu puncte pertinente, pro și contra, ca să vedem unde să ne aflăm. În România, va fi foarte greu de luat o asemenea măsură. Este foarte greu să impui măsuri care nu sunt înțelese. Principala problemă este neîncrederea în vaccin. Și celelalte vaccinuri te protejează de formele grave”, a mai spus medicul militar.

Potrivit acestuia, principala problemă a campaniei de vaccinare din țara noastră a fost dezinformarea.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#omicron romania, #vaccinare obligatorie Romania, #Valeriu Gheorghita, #coordonatorul CNCAV, #Delta , #Stiri Valeriu Gheorghita