Omar Hayssam, adus in Romania: Basescu anunta, Ponta gafeaza, politicienii se incaiera

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 16:27
19015 citiri
Omar Hayssam, adus in Romania: Basescu anunta, Ponta gafeaza, politicienii se incaiera
Foto: Oron

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane pentru a-si ispasi pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism, in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak.

Informatia a fost dezvaluita de Administratia Prezidentiala, care a anuntat ca vineri, la ora 6:40, Omar Hayssam a ajuns in custodia Politiei Romane. Hayssam are cinci dosare in total pe rolul instantelor romanesti.

Evenimentul a fost umbrit, insa, de politicieni, care au inceput de indata sa se certe cine are mai multe merite pentru aducerea in tara a lui Hayssam, dar si sa arunce vina unii pe altii pentru episodul in care acesta a reusit sa plece din Romania.

Totul a culminat cu gafa premierului Victor Ponta care, dupa ce anuntase ca era la curent de luni de zile cu aducerea in tara a lui Hayssam, a spus ca Romania nu are tratat de extradare cu Siria. Ulterior si-a cerut scuze, recunoscand ca, intre timp, un jurnalist l-a informat ca tratatul a fost aprobat a doua zi dupa investirea Guvernului sau.

Ziare.com v-a prezentat, in format live text principalele momente si declaratii:

- Elena Udrea comenteaza pe Facebook: "Ca si constatare - Omar Hayssam se dovedeste a fi foarte vioi la sapte ani distanta dupa ce medicii romani l-au declarat iremediabil 'pe moarte', facand astfel posibila plecarea acestuia din tara".

- Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu spune ca intoarcerea lui Hayssam le va da unora insomnii. "Cred ca prima intrebare care trebuie sa i se puna lui Hayssam, in beneficiul stiintei din intreaga lume, ar fi: domnule terorist, care a fost miracolul prin care in cateva luni ati scapat de cancerul cu metastaze?", scrie acesta pe Facebook.

De asemenea, el il critica pe Ponta ca "se impauneaza cu meritele pentru aducerea lui Hayssam". "Spune ca presedintele nu are niciun merit. Premierul a dormit neintors ieri noapte. S-a trezit azi pentru declaratii(...) Stiu multi oameni care nu mai dau doi bani pe Ponta in urma declaratiilor facute azi. Stie si el asta. Asa e cand te dai jos din pat si vorbeste gura deconectata de creier", mai comenteaza Lazaroiu, ironizandu-i pe pesedisti ca acum au un nou slogan de campanie "3 Omar!".

- Desi sustine ca era la curent de luni de zile cu aducerea in tara a lui Hayssam, Victor Ponta nu stia ca Romania are tratat de extradare cu Siria. "Nu, de aceea toate operatiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justitiei si Parchet", a spus, vineri dimineata, Ponta.

Ulterior a revenit, mentionand ca a fost informat corect de catre... un jurnalist. "Am verificat si e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi dupa investirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Imi cer iertare, un jurnalist m-a informat intre timp", a dezvaluit Ponta. Tratatul cu Siria este parafat si ratificat de Parlamentul Romaniei, una dintre semnaturile principale fiind chiar a ministrului de Externe Titus Corlatean, la vremea respectiva seful comisiei de Politica Externa din Senat.

- Consilierul prezidential Daniel Funeriu comenteaza ironic ca premierul Ponta "il plagiaza pe Rambo". "Acusi o sa spuna ca el l-a adus in spate pe Hayssam. Daca insista, presa o sa spuna ca el a fost copy-lotul lui Hayssam inca de cand Hayssam era langa Iliescu. O sa fie greu pentru Ponta cand se va afla al cui copy-lot este intr-adevar si cred ca nu va mai dura mult", scrie Funeriu pe Facebook.

- Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi crede ca nu sunt excluse surprizele. "Omar Hayssam stie multe, dar ar vorbi degeaba. El e simbolul unei epoci in care justitia era complet ingenuncheata de PDSR-PSD. Anii nelegiurii absolute: securisti cu legaturi comerciale in lumea araba, un partid neo-comunist corupt pana la maduva, presa controlata si o mafie de interlopi bagata in jocuri electorale. In acea perioada, notiunea de 'proba judiciara' nu exista, iar statul de drept era o vorba goala. Si totusi, nu putem exclude surprizele...", comenteaza Baconschi pe Facebook.

- Doctorul Mircea Beuran, cel care l-a operat pe Hayssam, a declarat pentru Mediafax ca aducerea lui in tara "este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna".

"Dovada ca medicii romani si-au facut meseria profesionist.(...) El a fost operat de mine, dar ingrijirile i-au fost date in Spitalul Penitenciar si la Oncologie. Operatia s-a realizat in prezenta celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lasat sa filmeze. Faptul ca este viu este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna", a declarat Beuran.

Medicul care l-a operat pe Hayssam: Aducerea lui, o dovada ca suntem profesionisti

- Hayssam a fost adus in tara cu un avion militar, informeaza televiziunile de stiri.

- Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica, se intreaba cat de implicat este doctorul Doru Badescu, medicul de familie al lui Victor Ponta. "Cine l-a scos bolnav pe Hayssam? Sa fie oare implicat si omul de casa al lui Ponta, medicul Doru Badescu? Omul a lucrat la Ministerul de Interne, avansand spectaculos prin numiri, nu concursuri. El a usurat un diagnostic medical pentru penalii Razvan Temesan, Miron Cozma, Ioana Maria Vlas si Marian Iancu. Hayssam n-ar fi plecat din tara la fel de usor, daca n-ar fi primit un diagnostic de boala. Doru Badescu - doctorul de familie al lui Victor Pona - era un expert in scutiri medicale pentru cei chemati sa execute pedepse penale. Nu intamplator, Badescu a fost pus la sefia CNAS", comenteaza pe Fecebook Mihail Neamtu.

- Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, reaminteste intr-o postare pe Facebook ca Tratatul de extradare cu Siria s-a semnat la 10.11.2010, a trecut de Camera Deputatilor la 19.04.2011 si de Senat la 08.05.2012. "In opinia mea a stat prea mult la Senat, unde presedintele Comisiei de Politica Externa era dl Titus Corlatean, daca nu ma insel. Dar, mai bine mai tarziu, decat niciodata. Extradarea cetateanului Omar Hayssam e de bun augur pentru ideea de functionalitate a statului roman si combaterea coruptiei si terorismului", subliniaza prim-vicepresedintele PDL.

- Fostul sef SIE Catalin Harnagea a comentat cazul spunand ca Hayssam este cunoscut ca fiind "extrem de vocal", prin urmare "s-ar putea sa existe declaratii din partea dansului dupa ce ajunge in penitenciar sau prin avocatii care vor incerca sa ii reduca pedeapsa sau sa il scape de inchisoare".

Harnagea a mai spus ca vom afla acum, in baza unor noi investigatii medicale, ce s-a intamplat cu Hayssam si a avertizat ca este posibil ca sirianul "sa incerce sa isi reduca din pedeapsa urmand sa arunce vina pe alte persoane sau institutii".

- Consilierul prezidential Iulian Chifu a facut noi declaratii la Digi24, exprimandu-si increderea ca acum se vor lamuri o serie de probleme, cum ar fi dosarele sale economice, dar si aspectele fugii sale din tara. "Trebuie stabilita boala, cum a fost operat, daca mai e sau nu bolnav de cancer... Componenta fugii din tara poate fi evaluata", a spus Chifu.

Acesta a reamintit ca din punct de vedere politic s-a raspuns inca de acum cativa ani, cand institutiile au fost "decapitate", sefii serviciilor si procurorul general fiind inlocuiti. "In momentul de fata vorbim de reponsabilitate juridica", a precizat acesta, facand trimitere la "parteneri de afaceri, parteneri politici sau cunostinte" care l-au ajutat pe Hayssam sa dispara.

"Aceste aspecte vor fi clarificate ca si multe alte teme care au ramas sub semnul intrebarii(...) Dupa ce justitia isi va spune cuvantul, probabil ca se va pune problema si unor responsabilitati inclusiv de natura politica", a completat consilierul prezidential.

- Premierul Victor Ponta a declarat ca a fost informat tot timpul in ultimele luni despre posibilitatea ca Hayssam sa fie adus in tara si ca a avizat si a aprobat sprijinul logistic pentru institutiile competente. "Am fost tot timpul informat, si cand s-a plecat si cand s-a intors", a sustinut Ponta, felicitand pentru succesul operatiunii SRI, SIE, MApN, MAE, MAI si Ministerul Justitiei.

"Acestea sunt institutiile implicate. Pe la televizor o sa vedeti o groaza de oameni, eu va spun cine a muncit", a subliniat Ponta. Intrebat daca presedintele a avut vreun rol, Ponta a negat. "Eu nu cunoscc vreun rol. Ah, ba da, a dat comunicatul de presa", a spus Ponta ironic. El a spus ca doar institutiile enumerate au fost implicate si au colaborat foarte bine si a subliniat ca este vorba doar despre acestea. "Sa nu se laude multi altii!", a subliniat Ponta, cu referire la presedintele Traian Basescu.

Ponta, despre aducerea lui Hayssam: Nu cunosc vreun rol al lui Basescu

- Sorin Miscoci, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti, a declarat ca era convins ca Hayssam va fi extradat. "Eram convins ca o sa se intample, nu stiam cand, pentru ca presedintele a promis ca il aduce in tara. Eu am incredere in institutiile statului, inclusiv in Servicii, stiam ca o sa faca tot ce le sta in putinta ca sa il aduca", a declarat pentru Mediafax Sorin Miscoci, care in prezent este cameraman oficial al sefului statului, adaugand ca abia asteapta sa vada "ce are de spus Omar Hayssam".

- Conform B1 TV, pedepsele pe care Hayssam le-a primit sau le va primi in dosarele de frauda economica pe care le are se vor contopi, asa incat el nu va putea efectua mai mult de 20 de ani de inchisoare. Pe de alta parte, desi a adus prejudicii de milioane de euro statului roman, banii nu vor putea fi recuperati pentru ca Hayssam si-a instrainat averea.

Desi este cel mai cunoscut si mai grav caz de terorism in Romania, nu este primul. In 2002 Dragos Ciupercescu, un tanar care a aruncat o grenada in curtea Liceului Jean Monet a fost condamnat la 18 ani de inchisoare cu executare. El se afla si in prezent in spatele gratiilor.

- Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat ca Hayssam se afla in arestul Politiei Capitalei, dar jurnalistii i-au spus ca institutia a negat informatia. "L-or fi dus in alta parte de azi dimineata. Nu va pot preciza nici ora, nici modalitatea in care s-a desfasurat operatiunea pentru ca nu o cunosc (...) Nu va pot da niciun fel de elemente, nu le cunosc. Si daca le-as cunoaste, nu vi le-as putea da", le-a spus ministrul jurnalistilor.

- "Ma bucur ca institutiile statului si-au facut datoria si ca se reintra in legalitate. Alt comentariu nu am de facut", a declarat fostul procuror general Ilie Botos pentru Mediafax.

- Constantin Dudu Ionescu, fost ministru al Apararii, a declarat la Digi24 ca deocamdata "nu stim de unde, cum a fost adus, cine a colaborat", dar important este ca se afla in tara si acum putem afla cum de a fost diagnosticat cu o boala incurabila si de ce nu a putut fi el tratat in Spitalul Rahova, care este unul dintre cele mai bine dotate, dar si cum de a putut sa paraseasca tara.

- Conform Digi24, Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane pentru ca nu are niciun document de indentitate valabil, si nu poate fi preluat de Minsiterul Justitiei pana nu se face identificarea sa.

- Intre Romania si Siria nu exista un tratat de extradare, prin urmare inca nu sunt informatii publice cu privire la conditiile in care Hayssam a fost extradat.

- Centrul de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a remis presei un comunicat in care explica situatia lui Hayssam:

"Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau.

Persoana in cauza a fost condamnata la data de 29.06.2010 de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 3 ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa. La data de 30.10.2012 a fost emis pe numele acestuia, de catre Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism. La data de 23.11.2012 a fost condamnat de Tribunalul Municipiului Bucuresti la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni".

- "A fost adus cand trebuia", a subliniat Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Fortei Civice si fost director SIE.

- Reactiile politicienilor sunt firave. Cei mai prezenti au fost liderii Opozitiei. In timp ce Ion Iliescu a refuzat sa se pronunte cu privire la consecintele politice ale aducerii lui Hayssam in tara, cunoscute fiind legaturile sale cu PSD, Vasile Blaga a spus ca aducerea acestuia in tara dovedeste ca Romania este un stat in care institutiile functioneaza si a precizat ca este convins ca se va afla adevarul cu privire la rapirea jurnalistilor.

Omar Hayssam, adus in Romania - reactii

- Omar Hayssam are cinci dosare. Cele mai grave pedepse sunt pentru terorism - 20 de ani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave - 16 ani si bancruta frauduloasa - 3 ani.

- Ministerul de Externe nu a oferit pana la ora 10:00 niciun punct de vedere.

- DIICOT anunta ca la data de 23 de iulie Hayssam se va prezenta in fata instantei in dosarul "Manhattan", in care este acuzat ca a prejudiciat statul cu peste 20 de milioane de euro. Este al cincilea dosar in care Hayssam este invinuit. El nu a putut fi citat pana in prezent, nefiind in tara. In actualele conditii, sirianul a putut fi citat la penitenciar.

- Omar Hayssam va sta pentru o perioada de carantina de maximum 21 de zile la Penitenciarul Rahova sau la Jilava, dupa care va fi incarcerat cel mai probabil la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova.

O revenire surpriza

"In dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Politiei Romane domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", a anuntat purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea, printr-un comunicat de presa.

Omar Hayssam, liber?

Acesta a precizat ca Administratia Prezidentiala intelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere in tara lui Hayssam. Totusi, purtatorul de cuvant al presedintelui a adaugat ca nu poate face publice detalii suplimentare.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei", a mentionat Oprea.

Acesta a declarat pentru B1 TV ca Omar Hayssam se afla in Romania de la ora 06:40.

Mai mult, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat pentru Pe surse ca Hayssam se afla in arestul Politiei Capitalei.

"Confirm ca se afla in custodia noastra! Este in arestul Politiei Capitalei, unde i se fac tot felul de analize... medicale... Dupa asta in scur timp se va lua o decizie unde va fi transferat", a spus Stroe.

Administratia Nationala a Penitenciarelor sustine ca Omar Hayssam va fi incarcerat la cel mai apropiat penitenciar de maxima siguranta.

Ovidiu Ohanesian: Mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat

Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, a declarat, dupa aflarea informatiei, ca nu se astepta la asa ceva.

"Mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat. Sunt multe lucruri pe care mi le amintesc acum, dar nu vreau sa povestim cand e vorba despre o stire atat de importanta. E o mare supriza pentru mine. Sper ca odata adus sa se faca si lumina in toate dosarele in care este implicat, pentru ca este implicat in multe dosare in Romania, nu numai in rapirea din Irak.

Nu ma asteptam deloc sa ajunga in Romania, dupa modul in care a fost scos din tara. Ca si colegul lui. Nu ma asteptam sa ii recupereze vreodata. Uite ca exista si surprize. Sa dea Dumnezeu sa il avem aici pe Omar Hayssam si sa il auzim vorbind", a declarat Ovidiu Ohanesian la Digi 24.

El a vorbit si la Realitatea TV despre cat de mult asteapta sa auda declaratiile lui Hayssam despre rapirea din Irak, dar si cum ar comenta acesta afacerile sale din Romania.

"Ma bucur ca s-a intamplat asa ceva, ca in sfarsit un infractor de talie mare este adus in tara, dupa ce fusese scos prin diverse metode. M-as bucura foarte tare daca l-as auzi povestind despre ce a facut el prin Romania ani la rand. Ne-ar putea povesti multe. Sa speram ca i se da voie", a precizat Ohanesian.

La data de 28 martie 2005, mass-media din Romania a fost informata ca trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci, au fost rapiti la Bagdad. Impreuna cu ei a fost luat ostatec si ghidul lor, Mohammad Munaf, cetatean cu dubla cetatenie, romana si americana. Ostatecii au fost tinuti captivi timp de 55 de zile, timp in care informatiile despre ei au fost contradictorii. La un moment dat, rapitorii au cerut Romaniei sa isi retraga trupele din Irak, altfel jurnalistii vor fi ucisi. Dupa indelungi negocieri, ostatecii au fost eliberati si adusi in tara.

Arestat preventiv, dupa un an de zile in care a adus documente ca ar suferi de cancer, Hayssam a reusit sa fuga peste hotare, ceea ce i-a adus un nou dosar penal, pentru care a primit o condamnare la 2 ani de inchisoare pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Omar Hayssam, adus in Romania: Cum a fugit sirianul de sub nasul autoritatilor

Pentru fuga lui Hayssam, in 2006 sefii serviciilor secrete si procurorul general Ilie Botos si-au pierdut functiile. I. Pe data de 13 iunie 2007 Hayssam a fost condamnat de judecatoria competenta din Romania la pedeapsa maxima de 20 de ani de puscarie si la o despagubire de cate 2 milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak in 2005. Decizia a ramas definitiva in februarie 2008.

Omar Hayssam este un om de afaceri sirian care a venit in Romania in urma cu 24 de ani si a obtinut cetatenie romana. El a fost membru PSD si principal finantator al PSD Bucuresti. I s-a propus sa candideze ca deputat.

In perioada guvernarii Nastase, Hayssam a dezvoltat un imperiu economic estimat la circa 100 de milioane de dolari. El a intrat in vizorul DIICOT in 2004 pentru infractiuni ce aduc atingere sigurantei nationale, dar si pentru infractiuni economice.

Conform relatarilor din mass-media, unchiul lui Omar Hayssam, Mohamed Farzat, a fost prezent si el in Romania, in perioada comunista. Cu ajutorul unei firme siriene, Farzat exporta tractoare romanesti in tara sa de origine prin ICE Dunarea, firma ce apartinea fostei Securitati. De aceste afaceri nu era strain nici Dan Voiculescu, prin firma Crescent. Mohamed Farzat a fost deconspirat in 1988 ca ofiter al Serviciilor de Informatii Siriene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Haysam predat politie, #Omar Hayssam predat politiei, #Omar Hayssam adus Romania, #Omar Hayssam inchisoare terorism, #Omar Hayssam inchisoare, #Omar Hayssam jurnalisti rapiti, #Omar Hayssam jurnalisti romani , #inchisoare