Generalul Talpes, despre Hayssam: Intr-un astfel de joc nu exista adevar - Interviu

Marti, 23 Iulie 2013, ora 11:19
7723 citiri
Generalul Talpes, despre Hayssam: Intr-un astfel de joc nu exista adevar - Interviu
Foto: Arhiva

Scandalul Hayssam s-a "jucat sub mantia politicului", dar nu politic, pentru ca Omar Hayssam nu este un jucator politic sau un pion in joc politic, ci un personaj pe care mai multi au incercat sa il tina in mana sau sa il exploateze, considera generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe (1992-1997).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, generalul Talpes afirma ca pentru a intelege cum s-a intors Hayssam trebuie mai intai sa aflam cum a plecat. "Daca cineva isi imagineaza ca a fost extras, greseste total", mai sustine fostul sef SIE, care recunoaste, in context, ca astfel de operatiuni sunt executate frecvent de "marii jucatori", in frunte cu Israelul.

Fost sef al Administratiei Prezidentiale pe vremea lui Ion Iliescu, Ioan Talpes face cateva dezvaluiri legate de relatiile influente pe care Hayssam le avea in acea perioada si da de inteles ca cel care castiga de pe urma intoarcerii sirianului este presedintele Traian Basescu.

Doua tabere politice, a presedintelui si a premierului, isi disputa victoria in acest caz. Cui ii apartine, de fapt?

Este a normalitatii. Daca cineva se bate pentru o chestiune sau alta, asta e cu totul altceva. Demonstreaza o stare de "puericultura". Nu s-a facut nimic altceva decat sa se puna in executie o sentinta. Despre asta e vorba.

Cum credeti ca s-a facut acest lucru? Care ar fi fost variantele posibile?

Eu nu fac parte dintre cei care vorbesc pe presupuneri. De altfel, pana cand nu stim precis nici cum a plecat, e dificil sa ne dam seama cum a venit. In primul rand, ar trebui sa rezolvam aceasta chestiune cu plecarea.

Dar dvs cum credeti ca a plecat, din informatiile publice pe care le avem pana acum? E destul de ciudat modul in care a fost scapat printre degete de autoritati.

Nu e deloc ciudat. Varianta cea mai eleganta, daca tinem cont ca exact din 2005 existau niste stari preconflictuale in Orient si chiar in zona de unde Hayssam vine - Siria si Liban -, este aceea ca ar fi fost posibil si un joc. Nu mai vorbesc de faptul ca Omar Hayssam era conectat pe Irak, nu?

Ceea ce noua ni se pare absolut nou sau de neacceptat in alte tari se practica demult - situatia aceasta cu "navete umane" atunci cand in zonele respective, unde e un interes sau altul, exista situatii greu de depasit pe cale normala.

Dar asta spun ca ar fi varianta acceptabila. Eu cred insa ca aici a fost cu totul altceva. Sau poate ca au fost si imbinate. Daca tot m-ati provocat sa spun ce cred, imi imaginez ca aici sunt multi implicati, ca este vorba de interese serioase, de contrainterese, de fel de fel de dispute si de jocuri in care nu pot sa cred ca nu sunt amestecati oameni din toate taberele.

Taberele politice?

Si politice, dar sa stiti ca s-a jucat sub mantia politicului, dar nu politic. Adica Hayssam nu este un jucator politic sau un pion in joc politic. Hayssam este un personaj care a profitat de niste jocuri in materie economica si care apoi a devenit, sa spunem asa, un vector pe care mai multi au incercat sa il tina in mana sau sa il exploateze.

Una dintre cele mai vehiculate variante este ca Hayssam a fost "extras" de serviciile noastre secrete. In aceasta cheie ar trebui sa interpretam si declaratia presedintelui Basescu, ca nu confirma ca a fost adus din Siria, nu confirma ca a fost folosit un avion militar, nu confirma extradarea?

Daca cineva isi imagineaza ca a fost extras, greseste total. Eu cred ca aici a fost o intelegere, daca tot m-ati provocat sa imi dau cu presupusul. A fost o intelegere, foarte clar. Altcumva, adica sa presupunem ca noi avem retele din acestea plasate in astfel de zone e o copilarie.

Daca e cum spuneti, ce ar fi putut sa ofere Romania in schimbul lui Hayssam?

Asa cum am spus mai inainte, e o problema de interes general. Adica si noi avem interese in Orientul Mijlociu, asa cum si foarte multe personaje din Orientul Mijlociu si tari de acolo au interese in Romania. Suntem intr-o cu totul alta lume decat aceea pe care am cunoscut-o noi pana in 1989, cu frontiere ferme si cu control total in materie de jocuri mai mult sau mai putin acceptabile, din punct de vedere constitutional sau legal.

Intorcandu-ne putin la varianta "extragerii", acest gen de operatiuni despre care oamenii de rand nu stiu aproape nimic, de extragere a unui "personaj", se practica si in alte state? Cat de des?

Sigur ca se practica! Dar asta fac "marii jucatori". Iar in fruntea marilor jucatori, categoric, e statul Israel, care e un "mare jucator". Nu trebuie sa ne uitam la geografia atat de "inghesuita" care formeaza acest stat.

Dar sa stiti ca nu exista mare putere care sa nu practice asa ceva.

S-a intors Hayssam, iar dvs ati avut de-a face la un moment dat cu el. Ce credeti ca va face? Va incepe sa spuna adevaruri sau minciuni, ca sa isi indulceasca pedeapsa?

Vreau sa va spun ceva, pentru ca asta m-a si facut sa va raspund. Doamna Ioana Lupea vorbeste in Adevarul despre niste politicieni dubiosi de tipul Hrebenciuc si Talpes, care i-au mijlocit lui Hayssam nu stiu ce... Exista personaje de tipul acestei doamne care orice ai face si orice ai zice tin minte ceva despre care au auzit candva, undeva...

Eu am declarat public, si nimeni nu a contestat aceasta chestiune, ca nu am vorbit decat o singura data cu Omar Hayssam. Si atunci l-am tratat cu refuz!

Nu mai spun ce dispute am avut din cauza acestui personaj, a influentelor pe care le dirija si a tot felul de interventii la care a trebuit sa fac fata din partea unor personaje mai mult sau mai putin politice, dar care era evident ca au interese la el. Si interesul era in principal financiar.

Cand eram sef al Administatiei Prezidentiale, eu eram ultimul care aproba lista cu personajele politice, economice, financiare din Romania care mergeau in delegatii, si o propuneam presedintelui dupa ce faceam cercetarile de rigoare.

Am ajuns la un moment dat sa il tai de trei ori de pe lista si el sa continue sa apara! Era reluat mereu, fie de la Guvern, fie de pe alte mutari... E dificil de spus cine... Mi-a fost scarba sa mai fac efectiv cercetari.

Si atunci cand l-am gasit in avionul cu care pleca presedintele Iliescu intr-o alta misiune i-am spus presedintelui ca de atunci inainte nu o sa mai cercetez lista si nici nu o mai aprob. Si asa am facut. Doi ani de zile am ramas la Cotroceni indeplinindu-mi celelalte functii fara ca lista respectiva sa mai poarte semnatura mea.

Probabil ca asta se si urmarise... Revenind la intrebare, la ce va asteptati din partea lui Hayssam, cunoscandu-i tiparul? Va spune adevarul, ca sa capete clementa si sa scape, va spune minciuni si va arunca responsabilitatea pe altii?

Intr-un astfel de joc nu exista adevar. Nu exista decat interes. Si atunci trebuie sa cercetam: cine poate sa forteze ca interesul sa fie de partea lui?

Cine credeti ca este acesta? Presedintele Basescu castiga sau pierde din venirea lui Hayssam? S-a vorbit mult in ultimele zile pe aceasta tema si unii au sustinut ca presedintelui i s-a stricat in acest fel vacanta.

Daca ne uitam cine spune ca l-a adus, atunci aflam si cine pierde.

Am inteles, deci presedintele castiga.

Normal! (rade - n.red) Dar dumneavoastra chiar credeti ca Traian Basescu l-a adus? Eu cred ca aici a fost vorba despre cine ia putin fata.

Deci totul e spectacol politic?

Totul e spectacol politic, dar e mai mult decat spectacol politic. V-am spus ca s-a ajuns pe acest tronson la o confruntare serioasa in materie de interese. Adica cineva trebuie sa forteze ceva pe un proiect care, v-o spun eu, are o dezvoltare incredibila si in perceptie internationala. Nu mai vorbesc de cunoasterea lui in Statele Unite, unde e evident ca este foarte cunoscut cazul.

Ca o concluzie, pentru ca s-a pus deseori intrebarea in ultimele zile: Cine nu mai doarme bine dupa revenirea lui Hayssam in Romania?

Eu va garantez ca eu voi dormi exceptional. Si nu numai. Chiar traiesc o mare bucurie pentru ca Hayssam a revenit. Mi se da astfel sansa sa raspund si eu unor personaje de tipul doamnei pe care am amintit-o mai sus, careia i-am raspuns de doua ori pana acum spunandu-i ca nu face decat sa continue o mizerie. Nu e problema ca e dezonorant, pentru ca nu stiu cine mai are onoare in Romania, dar e trist sa vezi ca exista si asemenea personaje...

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Talpes Hayssam adus Romania, #Talpes Hayssam Basescu , #inchisoare
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Talpeș este curat ca hiena pe bot după ce s-a băgat cu tot cu cap