Cifrele amețitoare din dosarul de evaziune fiscală al finului lui Virgil Măgureanu. Ce spune despre acuzații afaceristul Răzvan Petrovici FOTO

Joi, 23 Iunie 2022, ora 22:10 5653 citiri
Răzvan Petriovici, un afacerist discret, cu o avere fabuloasă. FOTO: Ionuț Mureșan

Omul de afaceri Răzvan Petrovici – finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluție – va fi judecat de Tribunalul București, pentru achiziții fictive de peste 28 de milioane de euro și o evaziune fiscală de 4,7 milioane de lei. Procesul va începe pe data de 26 septembrie, ora 12.00.

Răzvan Petrovici a venit la proces îmbrăcat la costum, proaspăt bărbierit, ceea ce îl scotea în evidență joi, 23 iunie, în sala plină-ochi de indivizi bărboși și tatuați care veniseră în instanță – de bunăvoie sau obligați – pentru trafic de droguri, acces ilegal la un sistem informatic sau grup infracțional organizat.

Dintre toate dosarele strigate, cel al finului lui Virgil Măgureanu avea, însă, cel mai mare prejudiciu: în jur de 1 milion de euro din evaziune fiscală.

Omul are domiciliul în Monte Carlo, pe Princess Grace Avenue, dintr-un imobil (foto centru) de unde poate coborî direct în Marea Ligurică.

Atunci când e în București, Petrovici stă într-o vilișoară interbelică de pe strada Polonă. Nu de de mirare că e un tip discret, fără nicio bijuterie vizibilă.

Răzvan Petrovici nu dă interviuri, dar nici nu se ferește să vorbească despre dosarul lui. Spune că acuzațiile sunt nefondate, că prejudiciul nu există, că n-a făcut evaziune fiscală. Mai spune, pe treptele Tribunalului, la ieșire de la proces, că procurorii de la Parchetul General i-au făcut dosar pe repede-înainte în 2015, că a încercat să colaboreze cu ei și le-a pus la dispoziție toate documentele, însă nu l-au ascultat.

Ține minte și enumeră dint-o suflare datele, orele și minutele la care anchetatorii i-au făcut procesele verbale de percheziție, știe când a ajuns dosarul lui în instanță pentru prima oară și cât timp i-a luat judecătorului până i-a citit cele 4 volume și a luat primele măsuri: 3 minute.

Cum răspunde acuzațiilor finul lui Virgil Măgureanu

Finul lui Măgureanu n-are trac nici de camera foto, semn că ori e nevinovat, ori e sigur că nimeni nu poate dovedi contrariul. Spune că procurorul specialist în infracțiuni economice care l-a anchetat are vârsta cât are el vechimea pe cartea de muncă. Mai enumeră, volubil, legile fiscale pe care le consideră a fi de partea lui și spune că a derulat operațiunile prin bancă. Or – zice el – „banca te verifică și în intestine”.

În perioada de cameră preliminară, Petrovici voia ca dosarul lui să fie judecat de Tribunalul Ilfov, nu de Tribunalul București, motiv pentru care cauza a ajuns la Curtea de Apel București. Acolo, judecătorii au hotărât că Tribunalul București este instanța care are competența să dea soluția pe fond pentru finul lui Virgil Măgureanu.

Ziare.com prezintă extrase din motivarea Curții de Apel București din data de 5 ianuarie 2021, din care rezultă că procurorii de la PG îl acuză pe Răzvan Petrovici a făcut achiziții fictive de la 12 societăți comerciale, una dintre ele fiind Poleanthos Trading Limited, o companie din Cipru.

Valoarea acestor achiziții, conform documentului citat, este de 28.162.422 lei.

„(n.r. – Din suma totală) baza în cuantum de 23.236.842 și TVA în cuantum de 4.925.580 lei, din care au fost stornate facturi în valoare de 5.543.835 lei, din care baza în cuantum de 4.470.835 lei și TVA în cuantum de 1.073.000 lei, rămânând facturi care nu au fost stornate în cuantum de 22.618.586,23 lei, din care baza în cuantum de 18.766.007 lei și TVA în cuantum de 3.852.579 lei, fapt care a condus la diminuarea TVA-ului de plată cu suma de 3.852.579 lei (pag. 102, 112 din raportul de expertiză contabilă-vol. 79), precum și la diminuarea impozitului pe profit cu suma de 867.091 lei, rezultând astfel un prejudiciu total adus bugetului de stat în cuantum de 4.719.670 lei (debit principal)”, se arată în documentul citat.

„Astfel, s-a constatat că activitatea infracţională în cazul infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului constă în acţiunea de înregistrare în contabilitatea societății (…) SRL (în registrul jurnal, în jurnalul de cumpărări, în decontul de TVA și în D101) un număr de 34 facturi fiscale, reprezentând achiziții fictive de la un număr de 12 societăți. Prin urmare, locul unde s-a desfăşurat activitatea infracţională este reprezentat de locul unde s-a desfăşurat activitatea de înregistrare în contabilitatea societăţii (…) SRL a celor 34 de facturi fiscale”, se mai arată în motivare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii