Vulpescu: Nu e timp de negocieri ca Oltchim sa functioneze intr-un sistem integrat

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 21:32
1969 citiri
Vulpescu: Nu e timp de negocieri ca Oltchim sa functioneze intr-un sistem integrat

Presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, a declarat, ca, in cazul Oltchim, timpul este mult prea scurt pentru desfasurarea unor negocieri pentru ca acesta sa poata functiona intr-un sistem integrat cu Arpechim si Oil Terminal.

Prezenti in cadrul unei emisiuni la The Money Channel, Remus Vulpescu si Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa, s-au aratat de acord ca fara o functionare integrata cu Arpechim si Oil Terminal, viitorul Combinatului Oltchim este practic pecetluit. Insa timpul este mult prea scurt pentru desfasurarea unor negocieri pentru formarea unei companii integrate.

"Pierderile au ajuns la 7 milioane de euro pe luna, in timp ce fondul de salarii este de 3 milioane euro", argumenteaza Remus Vulpescu necesitatea unei decizii rapide.

"Pot fi achitate salariile, iar cu 4 milioane de euro ramasi este posibila crearea de noi locuri de munca si reconversia personalului".

Insa situatia rafinariei Arpechim, aflata in prezent in proprietatea OMV-Petrom, nu este clarificata. Conform declaratiilor lui Remus Vulpescu, Petrom este de acord cu vanzarea unei parti din active, insa doreste sa pastreze o alta parte. Negocierile nu au condus la lamurirea acestei situatii, OMV Petrom fiind practic arbitru in evolutia ulterioara a Oltchim.

Remus Vulpescu spune ca un termen rezonabil pentru finalizarea unor negocieri cu OMV Petrom legate de functionarea integrata a Oltchim cu Arpechim este de 1,5 ani. Aceasta solutie nu numai ca ar asigura rentabilitatea combinatului, ci ar duce si la noi angajari.

La rtndul sau, Petru Dandea a precizat ca si-n conditiile in care se va reusi vanzarea pachetului majoritar de actiuni, acesta nu-si va mai relua activitatea in conditiile in care el nu poate functiona in afara unui sistem integrat. Salariile restante probabil ca vor fi achitate, insa pentru lunile urmatoare este din ce mai dificil pentru a se mai asigura plata acestora.

Remus Vulpescu declara vineri ca, pana luni, la ora 12, spera sa fie primite circa trei oferte ferme pentru Oltchim, si nu exclude ca cel putin una dintre acestea sa fie din partea unei mari companii din Rusia.

"Speram sa avem circa trei oferte ferme, luni, la ora 12, si nu excludem, chiar ne dorim, ca cel putin una dintre ele sa fie din partea unei mari companii din Rusia. In general, pentru Oltchim, ne-am dori un mare investitor din Rusia, pentru ca Rusia este o tara cu foarte, foarte multe resurse si cu foarte mari cantitati de combustibil fosil. Este o tara care poate sa furnizeze titei, rafinariei Arpechim si altor rafinarii din Romania si asta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineinteles ca i-ar ajuta si pe investitori", a mentionat Vulpescu.

Licitatia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va avea loc la 18 septembrie.

Statul detine 54,8% din actiunile Oltchim. In cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde si creantele companiei, in valoare de circa 1,8 miliarde de lei, detinute de AVAS si Electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Oltchim sistem integrat, #solutii Oltchim, #datorii Oltchim , #combinat