Vosganian: Salariul mediu brut la Oltchim este de 4.000 de lei (Video)

Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:42
3725 citiri
Vosganian: Salariul mediu brut la Oltchim este de 4.000 de lei (Video)
Foto: Digi 24

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat, marti, ca preluarea Arpechim de catre Oltchim si cheltuielile nejustificate cu salariile reprezinta principalele probleme ale combinatului.

"In acest moment, venitul mediu brut/salariat pe platforma Oltchim este de 4.000 de lei, la un numar total de salariati de 3.317. Venitul mediu brut anual este de 47.000 lei/angajat. Salariul net/angajat ajunge la 2.800-2.900 lei", a afirmat Vosganian, la o conferinta de presa.

De asemenea, el a mai spus ca, intre 2009 si 2012, numarul total de angajati a scazut cu 12 la suta, in timp ce fondul de salarii a crescut cu 40 la suta.

"Interesant este faptul ca personalul TESA a scazut cu numai 5%, in timp ce numarul muncitorilor implicati in productie a scazut cu 15%, iar fondul de salarii pentru conducere si administrativ a crescut cu 53%", a mai aratat Vosganian.

In acesti trei ani, veniturile totale ale Oltchim au scazut de la 1,1 miliarde de lei, la 800 milioane de lei, consemnand astfel o reducere de circa 33%. In acest timp, cheltuielile cu personalul, in care impreuna cu fondul de salarii se includ si cheltuileile angajatorului si tichetele de masa, au urcat cu 40%, la 154 milioane de de lei.

Vosganian de vina pe Arpechim pentru problemele combinatului

Varujan Vosganian considera ca achizitionarea Arpechim de catre Oltchim este unul dintre principalele motive care au condus la intrarea in insolventa a combinatului de la Ramnicu Valcea.

"Interesant este si momentul Arpechim; divizia a fost integrata in componeta Oltchim in 2010, iar cei 400 de angajati au venit cu salarii mari, de la Petrom, de peste 3.000 lei. In 2010, salariul mediu net la Oltchim era 1.900 lei. Datorita unor tensiuni sociale s-a procedat la o formula interesanta si fara temei economic, asa ca s-a facut o medie aritmetica a salariilor, in locul uneia ponderate, ajungandu-se la un salariu mediu net pe angajat de 2.500 lei.

In consecinta, in 2011, cheltuielile medii de personal au crescut fata de 2010, de la 125 milioane de lei la 148 milioane de lei, fara sa exista un argument viabil", a explicat Vosganian.

De altfel, el a reiterat ca, in urma cu doi ani, veniturile Oltchim plus Arpechim au fost de 1,6 miliarde de lei, in timp ce in 2012 au fost de 800 milioane de lei, adica o reducere de 50%. In schimb, cheltuielile de personal au urcat de la 48 milioane de lei la 154 milioane de lei.

Potrivit ministrului, preluarea Arpechim in 2010 nu a reprezentat o investitie benefica pentru Oltchim.

"La Arpechim, vorbim despre cheltuieli de 106 milioane lei, iar in compensatie societatea nu a produs niciun leu. Practic, 292 milioane lei au fost cheltuite pentru retehnologizare, in conditiile in care pierderile totale au fost de 47%. Achizitionarea Arpechim este unul dintre principalele motive pentru care Oltchim a ajuns in aceasta situatie", a afirmat Vosganian.

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a combinatului, aprobata apoi si de instanta.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Vosganian salariu angajati Oltchim, #salariu angajati Oltchim, #Vosganian insolventa Oltchim , #insolventa