Vosganian: Oltchim, condamnat la moarte de FMI. Noi mergem pe redresare! (Video)

Joi, 30 Mai 2013, ora 12:41
3011 citiri
Vosganian: Oltchim, condamnat la moarte de FMI. Noi mergem pe redresare! (Video)
Foto: Digi 24

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, ca desi FMI si ceilalti creditori i-au cerut lichidarea Oltchim, Guvernul va merge pe redresarea societatii, care va culmina cu procesul de privatizare.

"Procesul trebuie facut cu maxima credibilitate, am hotarat sa devansam termenul de negociere si sa formulam o solicitare preliminara, care are ca obiectiv sa ne ajute sa putem realiza o lista scurta a posibililor investitori. Un astfel de investitor ar trebui sa aiba o bonitate probata si care sa acopere 25% din datorii.

In plus, trebuie sa existe proba unei experiente in chimie sau petrochimie si o retea regionala sau globala in care se integreaza ca actor important", a precizat ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa, adaugand ca oferta preliminara va fi prezentata, luni, pe site.

De asemenea, Vosganian a tinut sa precizeze ca delegatia comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale "a condamnat la moarte" combinatul, mizand pe inchiderea lui.

"Am respins varianta lichidarii si vrem sa promovam redresarea. Creditorii internationali au zis ca Oltchim trebuie condamnata la moarte, eu zic altfel: ca e unul dintre cele mai importante obiective economice, lasand la o parte obiectivele sociale si regionale. E unul dintre jucatorii importanti din domeniul sau", a punctat Vosganian.

Oficialul a mentionat ca cel mai important obiectiv este asigurarea continuarii activitatii la combinat si ca in ultimele trei luni, de cand este in insolventa, au fost rezolvate litigiile salariale si au fost platite toate darile din trecut, in ciuda faptului ca de la 1 ianuarie 2012 si pana la 30 aprilie 2013, Oltchim a lucrat la o treime din capacitate.

De asemenea, ministrul a mai spus ca s-a asigurat protectia sociala pentru persoanele disponibilizate, iar productia s-a triplat in timpul mandatului sau.

"Suntem in negocieri pentru continuarea finantarii Oltchim, insa nu va pot oferi solutia pana nu convenim cu comitetul creditorilor, care trebuie sa o acepte. Dar daca vor fi de acord in urmatoarele saptamani, atunci vom putea asigura o activitate la Oltchim care sa duca chiar la existenta unui usor profit, fapt ce ar rezolva cateva din probleme, desi nu pe toate", a subliniat ministrul.

Vosganian a atras atentia ca Oltchim detine un numar considerabil de brevete de inventie, portofoliu care valoreaza multe zeci de milioane de euro, "de aceea daca vorbim despre distrugerea Oltchim, vorbim despre distrugerea unui tezaur de proprietate industriala, de aceea combintul trebuie sa supravietuiasca".

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Vosganian FMI Oltchim, #FMI lichidare Oltchim, #FMI moarte Oltchim, #Vosganian privatizare Oltchim , #privatizare