Vosganian: FMI are o viziune pesimista privind Oltchim

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 23:57
2299 citiri
Vosganian: FMI are o viziune pesimista privind Oltchim
Foto: B1 Tv

Fondul Monetar International (FMI) are o viziune pesimista in ceea ce priveste Oltchim, a declarat sambata, la Ministerul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei.

"Probabil ca Fondul Monetar si Comisia Europeana au in vedere si experientele anterioare. Din pacate, anterioara privatizare nu a fost doar o auditie a unor melodii puse pe computer, ci a costat Oltchim acumularea unei datorii suplimentare de aproape 100 de milioane de euro din momentul esuarii privatizarii si pana acum.

Ar fi o solutie mai usoara de a lichida bucata cu bucata Oltchim. Eu am explicat faptul ca Oltchim este una dintre cele mai importante unitati din Europa Centrala si de Est in acest domeniu, ca exista o piata buna. Dupa ce am avut vineri o discutie cu bancile si cu cei care au redactat raportul comandat de banci concluzia a fost ca din punct de vedere tehnologic, chiar daca nu este adaptat la zi Oltchim este, inca, intr-o anumita masura competitiv si poate sa isi vanda produsele pe piata.

Asadar cautam o solutie. Fireste ca ea ar trebui insotita si de o atitudine deschisa a Comisiei Europene in ceea ce priveste ajutorul de stat. Una este sa negociezi un combinat care functioneaza si alta un combinat cu portile inchise", a explicat Vosganian.

Potrivit acestuia, discutiile pe care le-a avut in cadrul consultarilor cu Fondul Monetar International au avut in vedere faptul ca exista noi companii care s-au infiintat, cum ar fi Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia.

"Aceste Complexe Energetice au nevoie de o anumita perceptie de piata pentru a putea sa isi indeplineasca programul de privatizare si probabil ca acesta este lucrul ce s-a avut in vedere la prelungirea cu doua luni (a acordului actual cu FMI n.r.). Important este ca toate masurile sa fie indeplinite. Pot sa va spun, de exemplu, ca mandatul cu care am venit eu astazi aici, dupa ce dimineata impreuna cu colegii mei din minister am lecturat scrisoarea de intentie, ca in ceea ce priveste componenta ministerului Economiei, termenii pe care noi i-am propus in scrisoarea de intentie au fost in principiu agreati de FMI", a spus ministrul de resort.

Potrivit acestuia, pe componenta sa nu exista intre minister si reprezentantii Fondului nicio inadvertenta in ceea ce priveste orizontul pe termen scurt.

"Ma refer in principal la privatizarea Oltchim, la intrarea in insolventa a Oltchim pe care eu o vad ca o sansa de restructurare si valorificare a partilor viabile. Fondul Monetar are o viziune mai pesimista. Ramane sa vedem ce se va intampla. In legatura cu managementul privat si etapizarea sa, in aceasta privinta am venit sa exprim acest mandat al Ministerului Economiei ca suntem de acord cu Fondul pe orizontul pe termen scurt. Exista si o seama de mici observatii legate de modul in care a fost redactat textul si sunt convins ca ne vom intelege asupra acestuia", a explicat ministrul Economiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Varujan Vosganian Oltchim FMI, #Oltchim insolventa, #Oltchim privatizare , #insolventa