Victor Ponta muta circul la Parchet (Opinii)

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 22:35 8329 citiri
Foto: Arhiva

De parca nu era suficient penibilul in care s-au scufundat deja institutii importante ale statului in scandalul DD - Oltchim, iata ca spectacolul continua, dar in alt cadru, adica la Parchet. Remus Vulpescu a facut plangere penala impotriva lui Dan Diaconescu pentru fals si inselaciune, iar acesta este asteptat tot la Parchet in fiecare zi ca sa depuna la randul sau plangerea impotriva d-lui Vulpescu si a lui Victor Ponta.

Premierul ridica miza, petinzand ca daca DD nu va suferi rigorile legii pana la alegeri e clara implicarea PDL si a lui Traian Basescu. Eu inteleg ca lui Victor Ponta i-ar conveni sa-si rezolve probemele electorale cu ajutorul Parchetului, fortand mana procurorilor sa faca ceva impotriva celui care roade din procentele USL. Dar indiferent cat de vinovat ar fi DD, este cu neputinta ca in doua luni Dan Diaocnescu sa fie anchetat, judecat si condamnat definitiv astfel incat sa nu mai poata candida.

Si cat timp nu va aparea aceasta condamnare, deci DD va putea candida, el va face din eventuala ancheta un argumente electoral forte: ciocoii se razbuna pentru ca le-am stricat ploile si i-am demascat. Sa nu uitam ca ascensiunea sa politica a inceput tot cu un dosar penal, pentru santaj. Si in timp ce Victor Ponta va acuza procuroii ca nu se mobilizeaza sa-l zvarle dupa gratii pe DD pentru ca sunt la ordinul lui Traian Basescu, DD va striga din toti rarunchii ca este anchetat politic. Fiecare isi va trage beneficiul electoral, iar procuroroii tarati in scandal vor incasa laturile in cap.

Fara a fi vreun simpatizant al lui DD, dimpotriva (si tot ce am scris de-a lungul timpului despre el sta marturie) nu mi-e foarte clar care este partea penala a faptelor sale. N-a crezut nicio clipa ca are banii, ca are intentia sincera sa cumpere Oltchimul, am spus dintr-un bun inceput ca singurul sau interes era sa genereze spectacol electoral, ceea ce a si reusit. Dar acestea, si imi pare rau ca este este, nu sunt infractiuni.

Realitatea e cu mult mai aspra. DD a facu ceea ce a facut pentru ca guvernul i-a permis sa faca. Prin organizarea, eufemistic spus, precara a licitatiei, prin conditiile extrem de laxe impuse participantilor, prin faptul ca nu a facut Oltchimul cat de cat atractiv pentru investitorii strategici, prin balabaieli, indecizii si o multime de prostii, guvernul este principalul vinovat pentru cele intamplate. DD nu a facut decat sa profite de toate aceste erori si sa forteze un spectacol electoral. Pana la urma, ratarea licitatiei nu este in sine o fapta penala. De aceea si exista garantia de participare. Daca nu te tii de cuvant o pierzi si procesul o ia de la capat.

Ceea ce nu intelege Victor Ponta este ca privatizarea Oltchim este o mare problema a acestui guvern si Victor Ponta ar trebui sa-si dea silinta sa o faca uitata cat mai repede. Sa o ingroape. Intrand in confruntari penale televizate cu DD, el nu face decat sa mentina acest scandal viu si sa-i dea posibilitatea lui Dan Diaconescu sa dea alte si ale replici electorale.

Iar daca intr-adevar este convins ca faptele lui DD sunt penale, sa astepte ancheta procurorilor refuzand sa mai faca orice comentarii pe aceasta tema. Altfel, circul va continua si nu in avantajul sau.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News