Veste buna pentru angajatii de la Oltchim

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 18:51
3909 citiri
Veste buna pentru angajatii de la Oltchim
Foto: captura video Digi 24

Combinatul chimic Oltchim va concedia 225 de persoane, reprezentand aproximativ 10% din personal, ca parte a planului de reorganizare, numarul fiind mai mic decat cel prevazut initial, de 500, dupa ce compania si-a imbunatatit rezultatele si a crescut eficienta productiei in primul semestru al anului.

Aceasta este a doua serie de disponibilizari la Oltchim, dupa cea din 2013, cand au fost concediati peste 900 de angajati.

Disponibilizarea personalului excedentar face parte din planul de reorganizare aprobat de judecatorul sindic in aprilie, prin care conducerea societatii s-a angajat sa implementeze masuri de diminuare a costurilor operationale fixe cu aproximativ 450.000 de euro pe luna, ceea ce implica atat o crestere a randamentelor instalatiilor, cat si reducerea fondului de salarii, se arata intr-un raport transmis joi de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Disponibilizari la Oltchim: Cati oameni vor fi trimisi acasa

"Rezultatele pozitive inregistrate de Oltchim in primul semestru, precum si investitiile realizate din surse proprii in imbunatatirea eficientei instalatiilor de productie au condus la o reducere a numarului de angajati cu 225 de persoane, fata de un numar de aproximativ 500 de disponibilizati estimat initial, ceea implica o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 de lei", noteaza Oltchim.

In primul semestru al anului, Oltchim si-a imbunatatit rezultatele economico-financiare din activitatea curenta comparativ cu aceeasi perioada din anii anteriori, inregistrand o cifra de afaceri de 364 milioane lei, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 73% fata de primul semestru din 2013, precum si profit EBITDA de 24,4 milioane lei. Pierderea totala s-a redus in doi ani cu 138 milioane lei, pana la 9 mllioane lei in prima jumatate a acestui an, conform datelor transmise de Oltchim.

Din numarul total de 225 de angajati care vor fi disponibilizati, un numar de 114 de salariati vor fi de la Divizia Petrochimica Bradu de la Pitesti, care pana in prezent au fost remunerati salarial conform Contractului Colectiv de Munca chiar daca unitatea nu desfasoara o activitate productiva si se afla in conservare inca din 2010.

Totodata, la nivelul intregii societati Oltchim a fost avuta in vedere o echilibrare eficienta a personalului auxiliar (TESA) cu personalul productiv, astfel incat un numar foarte redus de persoane angajate in productie vor face obiectul actiunii colective de disponibilizare.

Dupa finalizarea consultarilor cu reprezentantii salariatilor, actiunea de disponibilizare colectiva a personalului excedentar va fi notificata Inspectoratului Teritorial de Munca si Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca, urmand ca in 30 de zile sa fie comunicate deciziile de concediere, salariatii concediati avand dreptul la un preaviz de minimum 20 de zile lucratoare.

Cei concediati primesc salariile restante

Toti salariatii disponibilizati vor primi lunar, incepand din prima luna dupa disponibilizare, salariile restante datorate de societate, iar "incepand din februarie-martie anul viitor vor incasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, pana la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maximum 12, in functie de vechimea in munca".

De asemenea, angajatii disponibilizati vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihna pentru intreg anul si de prima de vacanta.

Conform sursei citate, ca urmare a rezultelor economice pozitive din primul semestru, societatea a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni pentru cei aproximativ 2.200 de angajati si, in acelasi timp, personalul disponibilizat in 2013 a incasat lunar, in aprilie si mai, suma de 531 de lei, iar din luna iunie 1.000 de lei in contul salariilor compensatorii.

Valoarea investitiilor in instalatiile de productie din primul semestru se ridica la 6,1 milioane de lei, iar incepalnd din luna iunie a fost repornita a noua linie de productie a combinatului, respectiv instalatia de oxo-alcooli.

Oltchim are aproximativ 2.200 de salariati.

Compania de stat din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro.

Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din 15 decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.

Combinatul este detinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din actiuni, PCC SE cu 32,34% si de alti actionari, cu 12,85%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#disponibilizari Oltchim, #concedieri Oltchim, #angajati dat afara Oltchim , #angajati