Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Se decide soarta Oltchim. In mainile cui va ajunge ultimul colos al industriei?

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 07:49
2540 citiri
Se decide soarta Oltchim. In mainile cui va ajunge ultimul colos al industriei?
Foto: Arhiva

Soarta celui mai important combinat din tara, Oltchim Ramnicu Valcea, ar putea fi decisa vineri, cand va avea loc licitatia pentru adjudecarea companiei.

Evenimentul va avea loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), la ora 12.00, in prezenta presei.

Potrivit sefului OPSPI, Remus Vulpescu, patru oferte au fost depuse in vederea achizitiei unui pachet de 54,8% din combinat. Ofertantii sunt grupul german PCC, deja actionar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.

In afara de Dan Diaconescu, toti investitorii au depus oferte si pentru cumpararea creantelor AVAS si Electrica fata de Oltchim, evaluate la 410 milioane de euro.

Privatizarea Oltchim: Oferta lui Dan Diaconescu, mai mare de 10 ori decat pretul actiunilor. Scandalul continua

Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost joi, ora 12.00. Desi oferta depusa de Dan Diaconescu a fost inregistrata la 12.10, s-a hotarat ca aceasta sa fie luata in considerare. Politicianul sustine ca este sprijinit de "cel mai mare producator petro-chimic din lume".

Dan Diaconescu: Daca nu castig Oltchim, voi participa si la privatizarea Tarom si CFR Marfa

Initial, licitatia ar fi trebuit sa aiba loc pe 18 septembrie, insa in urma depunerii unor cereri de amanare, atat de catre Dan Diaconescu, cat si de catre compania Gazprom, din Rusia, Remus Vulpescu, seful OPSPI, a hotarat amanarea pana vineri.

Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul nu va accepta nicio oferta care ar conduce la disponibilizari si la destramarea combinatului chimic.

Privatizarea Oltchim: Vuza nu se retrage, vine cu o oferta imbunatatita

La randul sau, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca Oltchim poate fi repornit intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani si ca se asteapta ca un investitor strategic sa preia combinatul.

Miercuri, in sedinta de guvern, s-a hotarat ca angajatii Oltchim sa primeasca un ajutor social de 1.400 de lei, in doua transe, ajutorul urmand sa fie acordat doar angajatilor care au un salariu sub cel mediu brut pe economie, care este de aproximativ 2.100 de lei.

Combinatul chimic are datorii de 700 de milioane de euro. Pretul pe care statul spera sa-l obtine la licitatie este de 4,4 milioane de euro, potrivit lui Stefan Vuza.

Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu lanseaza acuzatii si dubleaza oferta (Video)

Care este situatia la Oltchim?

Oltchim a inregistrat constant pierderi incepand cu 2007, iar datoriile combinatului se ridica la 700 de milioane de euro, din care 250 de milioane reprezinta creanta AVAS, iar 150 de milioane de euro sunt datorii catre Electrica.

Situatia in cadrul combinatului valcean a devenit critica in ultima perioada, in conditiile in care salariatii nu si-au mai incasat salariile de cateva luni si au declansat mai multe proteste.

De asemenea, Electrica a notificat ca va intrerupe alimentarea cu energie. Recent, Constantin Roibu, directorul general, si intreaga conducere a societatii au demisionat, in urma unui conflict cu Remus Vulpescu, seful OPSPI. Roibu a detinut functii de conducere in Oltchim timp de 21 de ani.

Oltchim are 3.400 de angajati, iar alte 7.000 de locuri de munca sunt dependente de activitatea combinatului.

Bani de la Guvern pentru muncitorii de la Oltchim

FMI a conditionat aprobarea consiliul director a urmatoarei transe din imprumutul acordat Romaniei, printre altele, de privatizarea combinatului Oltchim in luna septembrie.

C.S.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#privatizare Oltchim, #licitatie Oltchim, #cumparare Oltchim , #privatizare