Circul Oltchim, faza pe DNA - Diaconescu si guvernantii se reclama reciproc (Video)

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 15:15
4945 citiri
Circul Oltchim, faza pe DNA - Diaconescu si guvernantii se reclama reciproc (Video)
Foto: cursdeguvernare.ro

Telenovela Oltchim continua cu noi episoade, de data aceasta in justitie. Dupa ce, miercuri, OPSPI l-a reclamat pe Dan Diaconescu la Parchet, vineri a fost randul patronului OTV sa depuna plangeri penale pe numele premierului Ponta si al lui Remus Vulpescu, fost responsabil cu privatizarea Oltchim.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat miercuri Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.

Concret, lui Dan Diaconescu i se imputa faptul ca ar fi indus in eroare statul roman si opinia publica in ceea ce priveste existenta sumei de 200 de milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman.

Din cauza prejudiciului reclamat, de aproape 1 milion de euro, Parchetul General si-a declinat competenta si a trimis dosarul la Directia Nationala Anticoruptie.

La randul sau, Dan Diaconescu a venit vineri la Parchetul General pentru a depune plangeri penale pe numele celor care, in opinia sa, l-au impiedicat sa cumpere actiunile de la Oltchim, respectiv Remus Vulpescu si Victor Ponta.

Presedintele PP-DD, care a castigat licitatia, insa nu a mai semnat contractul, a declarat ca cere daune "uriase" de la stat, mai exact 2 miliarde de euro, si i-a acuzat pe cei doi reprezentanti ai statului de abuz in serviciu, fals intelectual si santaj.

"Am asteptat sa se adune noi si noi probe pentru a incrimina pe cei care fac atat de rau tarii", a declarat Diaconescu la iesirea de la Parchet, adaugand ca doreste sa demonstreze ca "guvernantii nu au vrut sa semneze niciodata contractul de privatizare a Oltchim, ca guvernantii nu aveau niciun temei legal sa ne ceara sa le aratam banii, ca guvernantii au stiut ca avem banii".

"Daca s-ar rezolva problemele Romaniei cu fonduri europene, cu fonduri structurale, cu banii pentru agricultura doar cu circ, ar fi extraordinar. Din pacate nu se rezolva si dati-mi voie sa imi consum cea mai mare parte din timp pentru ceea ce cred ca este important pentru tara", a comentat Victor Ponta vestea ca Dan Diaconescu l-a reclamat la Parchet.

Tinand cont de prejudiciul reclamat, este foarte posibil ca si aceste plangeri sa ajunga tot la DNA.

Dan Diaconescu a prezentat joi seara, intr-o conferinta de presa tinuta pe Aeroportul Henri Coanda dupa sosirea de la Londra, ca detine acte necesare care sa demonstreze ca putea pune la dispozitie cele 45 de milioane de euro, atat cat a oferit pentru pachetului majoritar de actiuni de la Oltchim.

Diaconescu a acuzat din nou guvernantii ca au intrerupt in mod nejustificat negocierile, spunand ca nu trecusera 10 zile lucratoare de la licitatie, ci doar 10 zile calendaristice.

Oficial, licitatia s-a incheiat cu un esec

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni seara, tarziu, la Palatul Victoria, ca procedura de privatizare a Oltchim a fost incheiata prin nesemnarea contractului de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni de 54% detinut de Ministerul Economiei prin OPSPI.

Ministrul a sustinut ca adjudecatarul licitatiei, Dan Diaconescu, nu a prezentat documente din care sa rezulte ca detine disponibilitatile banesti pe care afirmase ca le are la momentul derularii licitatiei.

Remus Vulpescu a demisionat miercuri, iar premierul Ponta a cerut ca "circul" privatizarii Oltchim sa se incheie.

Adunarea generala a actionarilor de la Oltchim l-a ales pe Mihai Balan, seful CET Govora, director general, iar compania americana Alvarez&Marsal a fost aleasa ca administrator special. De asemenea, s-a stabilit a institutiile financiare vor da credite de 45 de milioane de euro pentru ca activitatea la Oltchim sa reporneasca la capacitatea de 65%, dintre care 40 de milioane pentru repornirea combinatului, iar 5 pentru plata salariilor.

Sindicatele au ales un nou lider si au intrerupt protestele. Vineri, angajatii au primit tichetele de masa pentru luna august, iar liderii sindicali spun ca este posibil ca in cursul zilei salariatilor sa le fie virati si banii pentru avansul pe luna august.

Tot vineri, premierul Ponta, aflat la Bratislava, a declarat ca vor fi intreprinse demersurile necesare pentru obtinerea din partea Comisiei Europene a permisiunii acordarii unui imprumut pentru demararea activitatii combinatului.

In tot acest timp, Dan Diaconescu sustine ca inca mai doreste sa puna la dispozitie Guvernului sacii cu bani pentru plata salariilor angajatilor de la Oltchim, scosi in urma cu cateva zile de la banca.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Oltchim Diaconescu plangere penala , #Dan Diaconescu