Scandal la Oltchim: Angajatii sustin ca urmeaza falimentul

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 18:24
2237 citiri
Scandal la Oltchim: Angajatii sustin ca urmeaza falimentul
Foto: lukelimblog.com

Sindicatul Oltchim acuza ca administratorii judiciari vor sa falimenteze societatea, dupa ce acestia au decis, vineri, sa opreasca temporar activitatea si sa trimita in somaj tehnic cateva sute de angajati ai combinatului, iar pentru divizia de la Pitesti au redus saptamana de lucru la 4 zile.

Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti, motivele pentru care au fost luate aceste decizii sunt lipsa de materii prime, lipsa capitalului de lucru si functionarea la capacitate redusa a unor instalatii.

Insa Mihai Diculoiu, liderul sindicatului Oltchim, sustine ca nu au fost anuntati ca se intrerupe temporar activitatea, pana pe 8 septembrie, ci doar ca "administratorii judiciari au luat a doua masura antisociala", anume trimiterea in somaj tehnic a 600 de salariati din activul Oltchim Ramnicu-Valcea, care vor primi pe perioada suspendarii contractului individual de munca o indemnizatie de 80% din salariul de baza.

Iar pentru divizia de la Pitesti, ei au decis reducerea saptamanii de lucru la 4 zile, pentru aproximativ 200 de salariati, cu scaderea corespunzatoare a salariului brut, de 20%.

"Aceste doua masuri sunt luate unilateral de catre administratorii judiciari, dupa ce in 25 mai au luat masura de a concedia 969 de salariati, precizand ca vor accesa 15 milioane de euro necesar capitalului de lucru, insa nu au putut lua acesti bani, asa ca s-au gandit sa parcurga a doua etapa in procesul de falimentare a Oltchimului, adica trimiterea in somaj tehnic si reducerea saptamanii de lucru", a precizat Diculoiu, pentru Ziare.com.

Probleme la Oltchim: Program mai scurt, angajati trimisi in somaj

La ora difuzarii acestei stiri, avocatul Gheorghe Piperea nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzatiile care i s-au adus.

Ce vor angajatii

Membrii sindicatului nu sunt de acord cu aceste masuri, asa ca ei au cateva solicitari:

- inlocuirea administratorilor judiciari, Gheorghe Piperea si Niculae Balan, pentru ca "au o deosebita placere sa duca Oltchim spre faliment, prin concedieri colective si somaj tehnic";

- decizie politica pentru stabilirea strategiei de functionare si privatizare a Oltchim;

- capitalizarea societatii prin conversia creantelor in datorii;

- implicarea autoritatilor locale din judetele Arges si Valcea;

- acordarea drepturilor salariale restante;

- plan de reorganizare;

- punerea in functiune a tuturor capacitaitlor de productie;

- desemnarea de catre premierul Victor Ponta a unei comisii speciale pentru a analiza situatia combinatului.

Combinatul din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, dupa ce o prima incercare de privatizare a esuat anul trecut, intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 de milioane de euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa privatizeze Oltchim, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Oltchim somaj angajati, #Oltchim probleme angajati, #Oltchim scandal , #angajati