Protestul extrem de la Oltchim: Un singur angajat mai face greva foamei din cauza lui Ponta

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:38
1421 citiri
Protestul extrem de la Oltchim: Un singur angajat mai face greva foamei din cauza lui Ponta
Foto: Jurnalul National

Sindicalistii de la Oltchim spun ca sunt nemultumiti de discutia de joi de la Guvern, pentru ca au reusit sa obtina doar o noua intalnire, in februarie, pe tema salariilor restante, insa sapte din cei opt grevisti ai foamei au decis sa renunte la protest.

Liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, la finalul discutiilor de la Guvern, ca problema salariilor restante a ramas sa fie analizata pana in luna februarie, cand a fost stabilita o noua intalnire.

Cernev a mai spus ca a cerut Executivului ca, in cazul in care pana la sfarsitul lunii februarie nu va exista o oferta angajata din partea unui investitor si daca nu vor fi accesate resurse de capital pentru repornirea instalatiilor, sa reactiveze Ordonanta 36 care prevede protectie sociala pentru personalul care doreste sa fie disponibilizat in aceste conditii.

"Am primit ca raspuns ca vineri domnul Stoica (cancelarul premierului Victor Ponta, Vlad Stoica - n.red) ne va face o informare in ce priveste discutiile pe care le va avea joi in Guvern cu Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, cele care sunt responsabile cu repunerea pe tapet a Ordonantei 36", a declarat Cercev, explicand ca prin Ordonanta 36 au mai plecat 939 de salariati din Oltchim, acest act normativ prevazand o protectie sociala de un an sau doi, in functei de vechime, si salarii de 1.540 de lei in primul an si peste 1.000 de lei in cel de-al doilea an.

In cadrul discutiilor de la Guvern s-a mai convenit ca sindicalistii sa fie informati saptamanal despre toate demersurile care se fac pentru accesarea de capital de lucru, cat si pentru privatizare, astfel incat ei sa poata informa toti salariatii cu privie la demersurile care se fac.

"Ne-am dorit o intalnire cu premierul. De fapt grevistii foamei au avut aceasta solicitare pe lista de revendicari. Domnul Stoica, ca reprezentant al lui, ne-a promis ca materialul va ajunge pe masa dansului azi si ne-a spus ca calendarul nu i-a permis sa fie pentru cateva minute cu noi. Am vorbit cu colegii mei imediat ce am terminat discutiile si sapte dintre ei sunt de acord sa se suspende actiunile de protest, dar colegul Morcoase vrea sa continue", a mai spus Cercev.

Singurul angajat care a ramas in greva foamei cere garantii

Sindicalistul care nu vrea sa renunte la protest a declarat ca va continua din cauza faptului ca a venit la Guvern cu speranta ca se vor putea intalni cu premierul, lucru care nu s-a intamplat.

"Voiam sa ii prezentam unele lucruri pe care nu le are la cunostinta. Nu s-a concretizat nimic, nu avem garantia ca se va intampla ceva bun pentru aceasta societate. De aceea, eu imi mentin aceasta forma de protest pana la un raspuns din partea premierului Romaniei.

Voi ramane in aceasta forma de protest pana la un raspuns concret, pe hartie, semnat de ambele parti. Asteptam un raspuns pentru platile restante, care insumeaza trei luni si jumatate, asteptam un raspuns vizavi de capitalul de lucru pe care societatea ar trebui sa il primeasca", a spus protestatarul.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a declarat ca intanirea "a fost buna pentru ca a grupat toti factorii interesati".

Doina Pana a mai spus ca o noua intalnire a fost stabilita pentru 15 februarie, pana atunci urmand sa se analizeze situatia care a dus la neplata acelor salarii restante.

Aproximativ o suta de salariati ai Oltchim din Ramnicu Valcea au declansat, luni, un protest spontan, oamenii iesind in curtea combinatului si cerand salariile restante pe doua luni si jumatate si schimbarea directorilor despre care afirma ca sunt "pusi politic in functii". Ulterior, zece dintre angajati au intrat in greva foamei, doi dintre ei renuntand la protest in acceasi zi.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Oltchim greva foamei, #angajati Oltchim discutii Guvern greva foamei, #angajati Oltchim greva intalnire amanata , #combinat