Privatizarea Oltchim Combinatul are director nou si e gata de redeschidere

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 19:09
7862 citiri
Privatizarea Oltchim Combinatul are director nou si e gata de redeschidere
Foto: ZF

Mihai Balan, directorul CET Govora, a fost desemnat noul director general al Oltchim Ramnicu Valcea de catre Consiliul de Administratie.

De asemenea, in cadrul consiliului s-a hotarat ca salariile sa fie platite la zi in maximum doua saptamani.

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, dupa ce rezultatul licitatiei pentru vanzarea Oltchim, de pe 21 septembrie, a fost anulat.

La randul sau, prim-ministrul a anuntat ca va sesiza organele abilitate, acuzandu-l pe Diaconescu de inselaciune, dupa ce acesta nu a semnat contractul de vanzare - cumparare a pachetului pe 54,8 la suta din actiunile combinatului chimic si nu a efectuat plata de 203,1 milioane de lei, in termen de zece zile, asa cum s-a angajat in cadrul licitatiei.

In acelasi timp, marti, angajatii Oltchim au declansat un nou protest spontat, in urma caruia s-a ajuns la schimbarea liderilor sindicali.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text, continuarea scandalului privatizarii Oltchim:

- Dan Diaconescu:

"Inainte de a ma scoate ilegal din aceasta licitatie, domnul Ponta a declarat ca, in 1990, l-a votat pe Ratiu. In 1990 avea doar 17 ani si ceva. Felul acesta in care minte domnul Ponta trebuie sa va puna pe ganduri.

Eu nu am mai vorbit cu Videanu de cand l-am intrebat daca nu cumva el m-a arestat, la iesirea din puscarie.

Domnul Ponta mai vorbeste despre ceea ce gaseste pe Internet, habar nu are. Confunda Olanda cu Gibraltarul. Dansul, probabil, citeste multe romane politiste.

Domnul Ponta ne-a scos cu 4 - 5 ore mai devreme din negociere si nu ne-a dat voie sa semnam".

- "Am mandat sa pornesc din nou Oltchimul, sa platesc salariile si sa aduc Oltchimul pe un palier mai bun pentru o noua privatizare", a spus Mihai Balan, noul director al Oltchim.

- Nici o plangere penala nu s-a inregistrat, marti, in cazul privatizarii Oltchim, nici din partea lui Dan Diaconescu, nici din partea Ministerului Economiei, potrivit reprezentantilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justie. Parchetul General nu se poate autosesiza in acest caz, deoarece nu exista procedura.

Parchetul General: Nu s-a primit nicio plangere privind privatizarea Oltchim

- Rodin Traicu, secretar in Ministerul Economiei: "Pe 12 vom pune in aplicare programul operational. Pornirea instalatiilor este inceputul aducerii pe profit a combinatului, urmata de reluarea privatizarii in conditii normale. Ceea ce se intampla in Romania nu sunt niste inventii, ci dupa legile UE. Salariile vor fi date in maxim doua saptamani".

- In doua saptamani, drepturile salariale vor fi platite la zi, potrivit deciziilor Consiliului de administratie.

- Mihai Balan a fost ales drept noul director general al Oltchim, de catre Consiliul de Administratie.

- Dan Diaconescu a chemat politia la OTV. Politistii verifica modul in care presedintele PP-DD tine banii. Se pare ca acestia sunt intr-un seif.

- Mihai Balan ar fi noul director general al Oltchim, potrivit unor surse citate de B1 TV. Decizia trebuia luata in cadrul Consiliului de Administratie.

- La Ministerul Economiei se poarta discutii cu reprezentantii bancilor, astfel incat sa fie deblocate conturile Oltchim si sa se ofere credite pentru reluarea activitatii si plata salariilor.

Potrivit Romania TV, se pare ca Guvernul a renuntat la ideea acordarii unui imprumut din bugetul de stat, pentru care ar fi avut nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

- Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea:

Mihai Balan, directorul de la CET, ar trebui sa fie noul director general al Oltchim, daca va fi aprobat de Consiliul de Administratie.

"Pana la sfarsitul saptamanii se va stabili strategia de management, se vor achita salariile, se va discuta cu cei care au creante la Oltchim, inclusiv AVAS, Electrica si cele trei bani, ca sa stabileasca impreuna o strategie. Stabilim masuri concrete: plata salariilor, reluarea activitatii.

Oamenii de la Oltchim l-au propus si l-au dorit pe domnul Balan. Se supune aprobarii Consiliului de Administratie. Dansul este propus de sindicalistii si de angajatii Oltchim".

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu: "Nu stiu detalii despre ce face cu banii. Probabil ca, in orele urmatoare, va lua o decizie, a avut o problema medicala cu cineva din familie.

Plangerile penale sunt redactate din cunostintele mele.

In ceea ce priveste atacarea in instanta a descalificarii lui Diaconescu, asteapta ca el sa ia o decizie si dupa sa stabileasca ce fac".

- Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, precum si omul de afaceri Ion Tiriac se afla la Palatul Victoria.

- Sacii cu banii scosi de Dan Diaconescu de la o banca din Bucuresti luni seara se afla la sediul OTV, doar sub protectia unei firme de paza. Potrivit Romania TV, pe lista de investitii a patronului televiziuni ar fi participarea la o noua licitatie de privatizare.

- Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, la sediul PDL:

"Singurul obiectiv al domnului Ponta a fost de a-l decridibiliza pe Dan Diaconescu".

"Se poate discuta reesalonarea creditelor si, de ce nu, acordarea unor alte credite. Oltchim, in mod paradoxal, este o companie care are piata. Actionarii ar trebui sa sprijine compania in desfasurarea activitatii respective.

CNVM sa constate faptul ca, inclusiv prin asociati, PCC a achizitionat din piata un procent semnificativ pentru a bloca acest proces. Sunt sanctiuni fata de acest proces care nu face altceva decat sa duca la o atitudine ostila a actionarului minoritar fata de compania respectiva".

"Atat eu, ca ministrul al Economiei, cat si guvernul din care am facut parte, din prima zi am fost interesati de gasirea de solutii pentru Oltchim, ca o companie strategica. Aprobarea Comisiei Europene a durat".

- Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, dupa discutiile de Ministerul Economiei:

"Ajutorul social nu este o solutie pentru noi. Este o solutie disperata conjuncturala. Preferam sa nu se dea ajutor, ci sa se dea salarii, adica oamenii sa munceasca.

E o relatie cu furnizorii, dar este un credit care se ia pe o structura sindicalizata de la banci, nu are nimic de-a face cu bugetul statului, pentru ca ar fi intrat in monitorizarea Comisiei Europene".

"Investitorul trebuie sa faca dovada ca aduce capital.

Momemtan, ceea ce stim este ca se incearca gasirea unei solutii, care, de fapt, era de mai demult. La Valcea se tine Consiliul de administratie care va desemna o noua conducere, care va avea si un manager privat, credem. Inteleg ca ceea ce se incearca este de a gasi finantare din mediul bancar, care este interesat, pentru ca au de recuperat de la Oltchim o suma importanta de bani".

- Cea mai buna solutie pentru Oltchim ar fi o intelegere cu creditorii si bancile, este de parere vicepresedintele PSD, Constantin Nita.

"Intrarea in insolventa ar fi o solutie, dar va incepe o disputa serioasa intre principalii creditori, ceea ce cred eu ca nu ar fi de bun augur. Cea mai buna solutie ar fi aceea a unei intelegeri cu creditorii si mai ales cu bancile, care sa poata sa conduca pana la urma la reluarea procesului de productie, acesta este cel mai important lucru. Dupa care, sigur, o reesalonare a datoriilor, un credit care sa acopere unele creante si asa mai departe. Sunt solutii. Important este ca cei care vin acolo sa dea dovada de profesionalism si sa simta aceasta fabrica, sa puna suflet in salvarea ei", a spus Nita, la RFI.

Nita (PSD): Oltchim trebuie sa devina o mireasa mult mai atractiva inaintea privatizarii

- Radu Olaru, director interimar Oltchim:

"Combinatul va fi repornit etapizat. Primele instalatii pot fi pornite in 5 - 6 zile, de cand primim finantarea.

Asteptam detalii concrete de la minister in perioada urmatoare.

Se discuta zilnic cu bancile. Mai sunt probleme in doua banci. Nu s-au deblocat bancile. Nu s-a rezolvat problema cu bancile nici astazi. Si bancile, la randul lor, trebuie sa se asigure, sa-si ia aprobarile necesare. Multe din ele trebuie sa-si ia aprobarea de la sediile de afara. In prima zi cand deblocheaza bancile, pot sa-si primeasca si avansul pe luna august".

- Corneliu Cernev, noul lider sindical de la Oltchim:

"Administrarea vizeaza si un plan de restructurare. Important este sa pastram cat mai multe locuri de munca, iar, daca va fi ca cineva sa plece, sa se respecte contractul colectiv de munca.

Nici nu stim cine va fi noul director general. Restructurarea se va face la nivel general, nu pe sectii. Sectiile care vor functiona vor absorbi personalul din celelalte sectii si dupa aceea vom vedea. In orice caz, vom fi mai putini".

- Sindicatul Oltchim are o noua conducere. Liderul intermar este, in prezent, Corneliu Cernev.

Liderul sindical de la Oltchim, Mihai Diculoiu, schimbat din functie

- Dan Diaconescu ar putea fi acuzat de fals, uz de fals si inselaciune.

- Expunerea pe care Dan Diaconescu a avut-o la televiziuni in cele zece zile de la licitatie pana luni seara, cand ar fi trebuit sa semneze contractul de vanzare - cumparare, l-ar fi costat 256 de milioane de euro, potrivit Romania TV. In schimb, presedintele PP-DD a obtinut reclama aproape gratis.

Cum a beneficiat Dan Diaconescu de reclama gratuita prin privatizarea Oltchim

- Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, se afla la combinatul chimic marti, pentru a verifica daca pot fi repornite imediat instalatiile.

- Angajatii Oltchim au declansat un protest spontan, la Ramnicu Valcea. Acestia cer demisia liderilor sindicali.

Protestele la Oltchim continua: Angajatii cer demisia liderului de sindicat

- Remus Vulpescu, seful OPSPI, si-ar putea pierde functia, dupa ce ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca acesta nu ar trebui sa se mai ocupe de o noua incercare de privatizare a Oltchim.

Care sunt acuzatiile lui Dan Diaconescu

Luni seara, dupa ce ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat oficial ca nu s-a semnat contractul in termenul prevazut, de zece zile, iar rezultatul licitatiei s-a anulat, presedintele PP-DD a venit cu acuze grave la adresa guvernului, in special a premierului Victor Ponta.

Dan Diaconescu a catalogat finalul discutiilor pentru privatizarea Oltchim drept "o escrocherie facuta de guvernantii in functie".

"Aveam dreptul in seara asta (luni seara - n. red.), pana la 23.59, sa negociem contractul si sa semnam. Au calcat in picioare inclusiv oferta. Dupa ce a venit masina cu banii mei personali, domnul Ponta a ordonat subalternilor sa anuleze orice fel de licitatie", a declarat el.

Diaconescu a adaugat ca privatizarea Oltchim a fost, de fapt, "o escrocherie facuta de guvernantii in functie" si ca premierul a anulat licitatia deoarece nu-i convenea castigatorul.

Care sunt acuzatiile lui Victor Ponta

Tot luni seara, prim-ministrul a anuntat ca OPSPI urmeaza sa sesizeze organele statului privind tentativa de inselare a institutiilor statului de catre Dan Diaconescu.

Potrivit lui Ponta, presedintele PP-DD, care a castigat licitatia de vanzare a pachetului de 54,8 la suta din actiunile Oltchim, nu si-a indeplinit mai multe sarcini, printre care si plata banilor, prezentarea planului de afaceri si prezentarea echipei manageriale.

"Ce a promis castigatorul licitatiei pe 21 septembrie prin oferta sa - ca va semna contractul in 10 zile, astazi a expirat termenul. A promis ca va plati 45 milioane de euro pentru actiuni, nu 1,8 milioane euro, nu bani pentru salarii. Bani pe care Guvernul i-ar fi dat ca ajutor pentru repornirea combinatului. Si-a asumat obligativitatea prezentarii unui plan de afaceri, au trecut 10 zile si nu a fost prezentat, nu a fost o oferta seriosa ci o bataie de joc fata de cei care lucreaza la Oltchim", a spus Ponta.

In plus, nici firma care ar fi garantat ca Diaconescu detine banii, intr-un cont al HSBC, nu exista, aceasta nefiind inregistrata la Registrul Comertului din Olanda.

Planul pentru Oltchim

Potrivit lui Victor Ponta, o noua licitatie pentru vanzarea combinatului va fi organizata in 2013.

Pana atunci, se va discuta, in mod oficial, cu toti creditorii principali, inclusiv AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank. Joi, urmeaza sa fie prezentat un plan de relansare a combinatului.

Oltchim va fi pusa sub administrare speciala, iar statul ar putea oferi un ajutor de salvgardare, in valoare de 40 de milioane de euro.

"Din aceasta seara circul declansat acum 10 zile trebuie sa inceteze, avem obligatia fata de angajatii de la Oltchim si Arpechim sa punem capat circului declansat de unul dintre participantii de la licitatie. Oamenii nu au nevoie de circ, ci de paine. S-a ajuns in acest moment la o situatie extrem de grava, in urma unor ani de gestiune frauduloasa, girata de mai multi ministri, incepand cu Videanu si directorul Roibu, de firme PDL", a conchis premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #anulare privatizare Oltchim , #Dan Diaconescu