Privatizarea Oltchim: amenintari cu sesizari la DNA si Parchet

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 21:51
8628 citiri
Privatizarea Oltchim: amenintari cu sesizari la DNA si Parchet
Foto: RTV

Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca pretul pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca va sesiza DNA in legatura cu acest caz. La randul sau, Ponta e amenintat de Adriean Videanu cu o sesizare la Parchetul General.

Intr-o conferinta de presa de marti, premierul a spus ca restrictii suplimentare impuse participantilor la licitatia pentru cumpararea combinatului ar fi incalcat regulile europene si ar fi dus la un proces, existand, totodata, riscul ca PCC sa fie singura companie.

Luni, Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a castigat licitatia de vanzare, oferind suma de 203,1 milioane de lei (45 de milioane de euro) pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile Oltchim, a refuzat sa semneze contractul de vanzare-cumparare, sustinand ca lipsesc mai multe informatii. Mai mult, s-a aflat marti ca Diaconescu a cerut, la Tribunalul Valcea, printr-o actiune introdusa pe 13 septembrie, anularea unei hotarari AGA de la Oltchim, prin care creantele AVAS contin dobanzi de 130 de milioane de euro.

Dupa mai multe negocieri cu reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si o scurta "vizita" la Judecatoria sectorului 1, unde avea o infatisare intr-un proces in care e acuzat de santaj, Diaconescu a plecat spre Munchen, in jurul orei 17.00. El ar trebui sa se intoarca in tara miercuri.

Marti seara, Adriean Videanu i-a cerut lui Victor Ponta sa explice public "in beneficiul cui" a schimbat, prin memorandum, conditiile de privatizare, avertizand ca, daca in 48 de ore premierul nu da raspunsurile cerute, el va sesiza Parchetul General pentru "tentativa de subminare a economiei nationale".

Ziare.com a prezentat in format LIVE text continuarea scandalului privatizarii Oltchim:

- Adriean Videanu i-a dat termen premierul 48 de ore sa explice public de ce nu a respectat strategia de privatizare a Oltchim negociata cu FMI si CE, in caz contrar amenintand ca sesizeaza Parchetul General. "In beneficiul cui, domnule Ponta, ati modificat prin memorandum procedura de privatizare?", l-a intrebat Videanu pe Ponta.

Videanu: Daca Ponta nu explica in 48 de ore, sesizez Parchetul pentru subminarea economiei

- "Este o aberatie fara fundament. In timpul mandatului meu, Oltchim a luat un singur credit, de la CEC, nu de la Eximbank. Creditul, asociat cu imprumuturi de la clienti, au fost utilizate strict pentru achizitia partii de petro-chimie de la Arpechim. A fost decizia corecta, nu am nimic a-mi reprosa", a spus Adriean Videanu, la Romania TV.

"Daca maine as fi din nou ministru, as sustine, in continuare, comasarea Oltchimului cu Arpechimul", a mai spus el.

"Procedura de privatizare nu duce decat intr-un singur loc: falimentul Oltchimului. Toti cei care au prejudiciat compania sa raspunda in fata legii", a adaugat fostul ministru.

- In sesizarea DNA apare si numele firmei Bog'Art, potrivit Romania TV. De asemenea, se verifica si implicarea Eximbank. DNA ar verifica axa Constantin Roibu, fostul director al Oltchim, si Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

- "Discutiile nu au fost eficiente si nu vor fi eficiente nici in zilele urmatoare", a declarat Corneliu Cernev, liderul angajatilor Oltchim, la B1 TV.

"Angajatii de la Oltchim mi-au solicitat sa reluam protestele si asta o sa si facem", a adaugat el.

- "Domnul Ponta a spus doar un adevar despre Oltchim: Guvernul este responsabil", a declarat Cezar Preda, prim-vicepresedintele PDL.

- Premierul Victor Ponta a declarat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara nici un vinovat.

- Dan Diaconescu nu va putea participa la licitatia de vanzare a CFR Marfa, potrivit lui Horatiu Buzatu, secretar in Ministerul Economiei si coordonatorul privatizarii companiei.

"Nu cred ca putem vorbi de identitatea celor care vor deveni proprietarii CFR Marfa. Am avut discutii cat se poate de aplicate cu doua companii interesate de preluarea CFR Marfa, care nu au produs atata valva, desi au fost extrem de serioase. Ma surprinde neplacut faptul ca o vorba aruncata de o persoana contestabila produce atata dezbatere", a declarat Buzatu, la Romania TV.

Privatizarea CFR Marfa Investitorii din Cehia si Polonia sunt interesati

- Dan Diaconescu a cerut, la Tribunalul Valcea, printr-o actiune introdusa pe 13 septembrie, anularea unei hotarari AGA de la Oltchim, prin care creantele AVAS contin dobanzi de 130 de milioane de euro.

Acest dosar are primul termen de judecata pe 18 octombrie, potrivit avocatului presedintelui PP-DD, Daniel Fenechiu, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca, prin dosar, se contesta propunerea de includere a dobanzilor in creanta AVAS, sustinand ca hotararea este nelegala.

Dan Diaconescu cere anularea datoriilor Oltchim

Avocatul a precizat ca includerea dobanzilor duce la un precedent periculos, care ar putea afecta 2.000 de unitati comerciale.

De asemenea, mai exista doua actiuni comerciale la Tribunalul Bucuresti, care vizeaza procedura de privatizare, cu termene una marti si una pe 17 ianuarie.

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, la Romania TV:

"Calatorie preconizata de saptamana trecuta, am informat toti partenerii dediscutii ca va interveni aceasta plecare. Nu a plecat in vacanta si in nicun caz nu este in Italia. Banii cu care oferteaza Diaconescu pachetul sunt din surse proprii sau atrase".

- Remus Vulpescu, seful OPSPI:

"Ne asteptam ca documentele de care avem nevoie sa vina, cel mai devreme, miercuri. Singura conventie la nivelul zilei de ieri a fost ca vom primi astazi acele obiectiuni, in forma scrisa".

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, la B1 TV

"Ieri, (luni - n.red.), Dan Diaconescu era un pungas care nu avea bani. Astazi (marti - n.red.), am inteles ca are dreptul sa plateasca pana luni. Astazi, premierul ii da o sansa si apreciaza ca orice discutie nu poate sa aiba loc mai devreme de luni.

In 24 de ore, premierul si-a reconsiderat pozitia in legatura cu resursele financiare. Pana la urma, actiunea a avut castig de cauza si noaptea a fost un consilier bun pentru premier si consilierii dansului.

Dan Diaconescu a participat la o procedura de cumparare a unui pachet de actiuni dupa regulile ministerului. A fost declarat castigator. Premierul a anuntat inainte de deschiderea plicurilor ca exista o perioada de zece zile in care se va negocia contractul.

Imediat dupa ce Diaconescu a castigat, s-a anuntat ca trebuie sa vina luni cu banii.

Dan Diaconescu se intoarce maine (miercuri - n.red.) in Romania. Nu stiu daca au exista discutii intre domnul Ponta si Dan Diaconescu.

Imaginea a fost foarte grav prejudiciata, pentru ca clientul meu a facut o oferta si a venit cu un proiect. Cand este parerea sefului executivului romanesc, poate influenta eventuali parteneri.

Este o posibilitate sa-l dam in judecata pe Victor Ponta".

- Victor Ponta:

"Daca achita macar o parte din datorii, pentru ca vorbim de furnizori, acela este, din punctul meu de vedere cel care trebuie sa castige".

"Retragerea TISE nu este legata de spectacolul mediatic".

"Cel care si-a manifestat interesul pentru Oltchim inca din perioada guvernului Boc a fost concernul TISE. E clar ca, daca pe 1 (octombrie, n.red.) nu se finalizeaza aceasta procedura, urmatoarea procedura va trebui sa fie total diferita. Aceasta procedura a fost inceputa in decembrie anul trecut, noi am luat-o din mers. Vom discuta cu cei de la FMI sa avem o alta conceptie, pentru ca nu e ca si cum ai vinde o fabrica de pantofi".

"Luni il astept pe domnul ministru sa-mi propuna administratorul special".

- Daniel Chitoiu: "Intr-un termen de trei saptamani isi reiau activitatea trei sectii, urmand ca, intr-o luna, sa-si reia activitatea 55%. Toti cei 3.500 de angajati de la Oltchim".

Eugen Nicolaescu: PDL sa spuna "ne-a durut in spate de Oltchim"

- Victor Ponta:

"Cei care au produs catastrofa de la Oltchim ar trebui sa aiba bunul simt de a nu mai vorbi despre Oltchim. Domnul Videanu este unul dintre cei care trebuie sa taca din gura".

"In acest moment, daca pe 1 octombrie nu se semneaza contractul, avem procedura administratorului special si un imprumut din fondurile de privatizare, pentru repornire".

"Pana pe 17 septembrie, cumparandu-se caietul de sarcini de catre 13 investitori, am fost optimisti ca un investitor puternic va veni la Oltchim. Daca acest investitor s-a retras din cauza a ceea ce a vazut la televiziunile romane sau a avut un alt calcul, nu stiu. Orice investitor ar avea doua probleme: in ce masura poate sa ia decizii in raport cu actionarul minoritar si ce se intampla cu creantele AVAS si Electrica".

"Nu este obligatie sa avem un castigator. Cei de la FMI ne-au spus: 'Am stabilit cu Guvernul Romaniei ca in luna aprilie se indeplineste procedura de privatizare. Guvernul Romaniei ne-a pacalit. De data aceasta, trebuie sa faceti procedura'. Nu ai cum sa stii daca este de succes sau nu".

"Protestele de la Oltchim se adreseaza celui care a zis ca o sa salveze Oltchimul. Noi am vrut sa semnam si ieri. Noi ne-am facut datoria fata de oameni si am platit salariile. Daca cineva i-a pacalit pe acei oameni, protestul lor se va indrepta spre acea persoana".

"Daca nu indeplineam procedura, daca o amanam, nu intra scrisoarea noastra de intentie in board-ul de pe 28. Pana pe 1 octombrie aflam daca exista un contract sau nu. FMI ne va sprijini in continuare, fie daca este vorba de semnarea contractului, fie pentru reluarea procedurii. Cel mai scurt termen va fi, probabil, sase luni".

- Remus Vulpescu: "S-au luat toate masurile de precautie. Am urmarit prevederile legii. Orice alta masura de precautie, orice masura suplimentara cauzata de interventia unui personaj media nu avea sustinere legala. Ne-am fi putut gasi in situatia in care intreaga procedura ar fi fost contestata.

Declaratii Victor Ponta:

- "O noua decizie vom anunta luni, 1 octombrie".

- "Este vorba de soarta a mii de oameni si situatia a mai multor judete importante ale Romaniei. Guvernul pe care il conduc a incercat si va incerca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru salvarea combinatului si pastrarea locurilor de munca, indiferent de luptele politice".

- "Pana in luna iulie, inclusiv, s-au platit salariile. Asteptam 1 octombrie pentru a sti daca ministerul ramane proprietar majoritar al Oltchim. Evident, vom asigura plata salariilor si repornirea combinatului".

- "Luam in calcul ca domnul Diaconescu nu va putea sa plateasca pretul. In aceaste conditii, responsabilitatea pentru Oltchim ramane in sarcina actionarului majoritar - statul - moment in care vom pune un nou management".

Ministerul de Finante explica de ce nu s-a putut acorda o garantie de stat companiei Oltchim

- "Suntem pregatiti, pana luni, daca plateste pretul convenit, de a discuta toate procedurile. Intrarea in posesia actiunilor se face in momentul in care se duc la capat toate procedurile pentru pastrarea locurilor de munca, gestionarea datoriilor si discutiile cu OMV pentru Arpechim".

- "Cei 45 de milioane de euro, daca vor fi platiti, pot sa fie acordati ca imprumut de salgardare, pentru functionarea combinatului. Exista, insa, pentru a-i putea sa-i acorde, o conditie: sa fie platiti de domnul Dan Diaconescu".

- "Are termen pana luni sa duca oferta la indeplinire".

- "Oferta lui Dan Diaconescu: Suma totala este echivalentul a 45 de milioane de euro. Plata se va face in lei la data semnarii contractului de vanzare - cumparare. Ministerul si OPSPI au fost disponibili si ieri pentru semnare. Exista un termen pana luni in care se poate face aceasta plata.

Punctul 4: 'Prin prezenta oferta va confirm ca dispun de suficiente resurse pentru a efectua plata'. Daca se dovedeste a fi fost falsa, atragere raspundere penala pentru fals in acte si inselaciune.

Punctul 6: 'Imediat dupa prezentarea castigatorul va prezint echipa de management'. Este o obligatie pe care nu si-a indeplinit-o.

Punctul 7: 'Planul de afaceri va fi prezentat in termen de 48 de ore'. Au expirat pe 23 septembrie, la ora 15.00".

- "Oltchim poate functiona in cea mai mare parte a capacitatilor sale si fara Arpechim. Cei de la OMV Petrom au fost extrem de corecti. Au trimis o scrisoare si fostului guvern in care isi exprimau disponibilitatea de a vinde Oltchim partea din Arpechim din care mai aveau nevoie".

- "Inca o problema discutata foarte mult: Arpechim. OMV Petrom, in urma discutiilor pe care le-a purtat cu Ministerul Economiei si OPSPI si-a dat deschis acordul de a vinde Arpechim spre cine va deveni actionar majoritar la Oltchim. Cea mai importanta parte a Arpechim pentru Oltchim a fost transferata catre Oltchim acum doi ani".

- "Participarea concernului TISE: Si-a manifestat interesul fata de Oltchim, a cumparat caietul de sarcini. Pe 17 septembrie, mi s-a comunicat oficial: 'Va informam ca decizia noastra este de a nu participa in privatizarea Oltchim. Decizia nu exclude interesul nostru de a continua colaborarea cu autoritatile romane in ceea ce priveste o viitoare privatizare'".

- "Trei precizari, pentru ca exista rea-credinta: conversia datoriei AVAS - Guvernul a dorit sa faca aceasta conversie, de 250 de milioane de euro, in actiuni. Aceasta conversie se poate face doar in momentul in care detii doua treimi din AGA.

De la PCC: PCC si Nachbar Service, care detin 32%, vor vota impotriva conversiei creantelor AVAS in actiuni.

Primind aceasta adresa, Ministerul Economiei a venit in guvernu cu un memorandum in care a propus sa vindem actiunile si datoriile separat, deoarece era imposibila realizarea conversiei".

- "Domnul Dan Diaconescu a cumparat caietul de sarcini si a venit cu o oferta in conformitate cu caietul de sarcini".

- "De ce consultantul a propus acceptarea fara restrictii a participantilor la aceasta licitatie. Evident, orice restrictie suplimentara ar fi incalcat regulile europene si ar fi dus la un proces. Orice restrictii referitoare la experienta si la alte conditionalitati ar fi dus, in mod direct, ca la licitatie sa fie o singura companie, PCC, ceea ce ar fi insemnat procedura publica intr-o incredintare catre actionarul minoritar. Consultantul a impus in procedura o licitatie deschisa, urmand ca, dupa declararea castigatorului, celelalte oblitatii. Am fost informat de domnul Chitoiu si domnul Vulpescu asupra acestei situatii si am spus ca nu putem risca sa avem o singura companie la licitatie".

- "Orice investitor care ar dori sa preia Oltchim, prima intrebare este cate datorii sunt de platit. Conform acordului dintre Romania si FMI, orice privatizare neindeplinita la termin devine automat prioritara pentru urmatoarea scrisoare de intentie. Procedura de privatizare a devenit actiune prioritara pentru guvernul Romaniei, chiar daca nu mai este Emil Boc, este guvernul condus de mine. Asta a fost graba".

- "Termenul agreat a fost luna aprilie 2012. Consultantul desemnat a definit caietul de sarcini si procedura care a fost urmata pentru privatizare".

- "Pe 8 decembrie 2011, guvernul Romaniei, condus de Emil Boc, desemneaza PwC pe post de consultant in vederea privatizarii".

- "Ar fi fost ideal sa se fi trecut la o administrare corecta. In aceasta perioada, director general a fost tinut domnul Roibu. In ultima perioada, desi exista probleme cu accesul la documente".

- "In 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul mult mai usor, in 2010 si 2011 la fel. Timp de trei ani, Oltchimul a devenit dintr-o societate indatorata intr-o societate aflata intr-o situatie fara iesire. Datorii - 700 de milioane de euro. Creste datoria cu 200.000 de euro in fiecare zi".

- Cand era ministru al Economiei Ion Ariton, in 2011 - datorii 291 de milioane de lei la furnizori; 37 de milioane la furnizori; credite bancare nerambursate pe termen lung - 510 milioane de lei, in conditiile in care nu a mai gasit finantare.

- In 2010 - credite bancare - 510 milioane de lei; bugetul de stat - 37 de milioane de lei.

- "Situatia Oltchim a inceput sa se deterioreze, iar anii 2009 - 2011 au insemnat o cadere grava in ceea ce priveste datoriile si pierderile. La 31.12.2009, datoriile Oltchim erau de 11 milioane de lei, catre furnizori; catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale - 7 milioane de lei; catre alti creditori - 5,8 milioane; credite bancare neplatite - 500 de milioane de lei".

- Premierul face referiri la OUG din 2006 privind Oltchim. In Guvern se aflau Monica Macovei, Gheorghe Flutur, Mihai-Razvan Ungureanu.

- "Am considerat necesar sa punem la dipozitia media si a opiniei publice cateva dintre datele esentiale care au marcat ultimii ani de 'involutie' la Oltchim Ramnicu Valcea. Exista un interes major al zonei geografice, pentru ca Oltchim nu inseamna doar 3.000 de angajati, ci inseamna judetul Ramnicu Valcea.

Situatia de la Oltchim este in responsabilitatea guvernului. Rezultatul final va trebui sa duca la continuarea existei si functionarii combinatului, la pastrarea locurilor de munca, la o strategie pentru recuperarea datoriilor si de a duce combinatul la situatia de a avea profit, de a plati taxe".

Angajatii reincep greva

- Premierul a ajuns la Ministerul Economiei, unde va sustine conferinta de presa.

- Prim-ministrul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, vor sustine o conferinta de presa, la ora 12.30, in care vor anunta ce decizii au luat in privinta Oltchim.

- Sindicalistii combinatului chimic au anuntat ca vor reincepe greva, miercuri, din cauza incertitudinilor, dupa ce privatizarea Oltchim pare sa fi esuat.

Angajatii Oltchim reiau protestele

- Presedintia a anuntat ca privatizarea Oltchim nu este inclusa pe lista temelor de discutii in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va avea loc joi. Initial, mai multe surse anuntasera ca CSAT va discuta despre Oltchim.

Ponta: Diaconescu colaboreaza cu "hotul hotilor" Adriean Videanu

Luni, premierul i-a acuzat pe Dan Diaconescu si fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu, de faptul ca ar colabora pentru a ascunde fraudele de la combinatul chimic.

"Trebuie sa reparam noi toate hotiile facute de PDL. Sute de milioane de euro din bani publici bagati de hotul hotilor, Adriean Videanu, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor facute la Oltchim", a spus Victor Ponta, luni, la inceputul reuniunii PSD.

"Hotii ca Videanu si impostorii pe care ii baga in fata trebuie sa raspunda in fata legii si o sa raspunda in fata oamenilor pe 9 decembrie", a adaugat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta l-a acuzat pe Videanu de faptul ca s-ar fi intalnit cu fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, cu o zi inainte de licitatia de vineri, pentru a incerca sa-si acopere fraudele.

"Este o alta mega-hotie facuta de Guvernul PDL. La un moment dat, sunt convins ca Justitia ii va trage la raspundere pe acesti fraudatori ai banului public. Ne-a lasat PDL sa reparam toate lucrurile pe care ei le-au distrus. Este responsabilitatea noastra sa le aratam oamenilor ca putem sa facem ordine. Aliatii Videanu - Dan Diaconescu trebuie sa raspunda in fata oamenilor pentru modul in care s-au purtat in ultimii ani", a spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Victor Ponta decizii Oltchim, #privatizare Oltchim Dan Diaconescu, #Dan Diaconescu Oltchim , #Dan Diaconescu
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Ce sa semneze DD daca contradctul nu a foast redactat de guvern ?