Privatizarea Oltchim: Exista sanse de reusita?

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 13:40
2144 citiri
Privatizarea Oltchim: Exista sanse de reusita?
Foto: ZF

Privatizarea Oltchim are slabe sanse de reusita, avand in vedere ca investitorii care au depus oferte nu par sa aiba resursele materiale necesare, in primul rand, dar nici pe cele de management.

Chiar premierul Victor Ponta a facut comentarii ironice la adresa unor oferte, in timp ce a precizat ca altele trebuie foarte bine verificate din punctul de vedere financiar.

Potrivit premierului, din cele trei oferte, una "este exotica", referindu-se la oferta depusa de Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a recunoscut, ulterior, ca nu detine banii necesari, ci intentioneaza sa-i "stranga de la romani". De asemenea, Ponta este de parere ca oferta depusa de Chimcomplex, companie ce face parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, trebuie "verificata din punct de vedere al potentialului financiar".

Cu toate acestea, omul de afaceri insista ca exista mai multe grupuri care sustin oferta sa.

"Mai sunt inca doua grupuri care sustin privatizarea Oltchim. Toate au legatura cu industria chimica. Interagro, cu etilena, este pe linie directa", a declarat Stefan Vuza, pentru Ziare.com.

"Daca Ponta transmite, in continuare, mesaje ca romanii nu sunt agreati, ne retragem. Nu exista solutii doar pe linie de Arpechim", a adaugat el.

Astfel, omul de afaceri precizeaza ca etilena necesara la combinatul chimic se poate obtine pe doua cai: din etanol si din petrol. "Cea mai rentabila este din etanol. Va fi si mai rentabila etilena din etanol. Noi avem aceeasi solutie: sa mearga Oltchim la 80 la suta, dar poate nu folosind neaparat etilena de la Arpechim", a spus Vuza.

Premierul a anuntat ca guvernul nu va accepta, insa, nicio oferta care presupune disponibilizarea angajatilor. Proprietarul SCR sustine, la randul sau, ca nu va fi vorba de disponibilizari, deoarece va fi nevoie de angajati la noile unitati de productie pentru etilena. "Noile fabrici de etilena inseamna multi angajati. Este doar schimbarea tehnologiei, atat, dar forta de munca tot iti trebuie", a spus el.

Ofertele nu sunt serioase

Noul termen pentru depunerea ofertelor pentru privatizarea combinatului chimic este joi, ora 12.00, urmand ca licitatia sa aiba loc vineri, in prezenta presei. "Va fi un spectacol mediatic", a spus Victor Ponta, in cadrul sedintei de guvern de miercuri.

Potrivit analistului Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, metoda utilizata la Oltchim nu a fost stabilita in mod corect.

"Trebuia sa fie facuta majorare de capital, nu vanzarea pachetului existent. Trebuia facuta conversia creantei in actiuni, pana la data de 30 septembrie", a spus Ionescu, pentru Ziare.com.

Analistul a criticat si lipsa de transparenta a autoritatilor, care nu au publicat oficial care sunt investitorii care au depus oferta, acest lucru aflandu-se din presa.

"Din cate am observat, niciun investitor nu mi se pare ca poate fi selectat", a spus Ionescu, adaugand ca cererile de amanare nu ar trebui acceptate. "Daca s-a dat acolo un termen anume, acel termen trebuie sa fie imperativ. Cine nu a depus in termen, nu are ce sa caute la licitatie", a spus el.

La randul sau, Ionescu este de parere ca investitorii nu au resursele financiare pentru a redresa compania, a carei datorii se ridica la 700 de milioane de euro. De asemenea, el a subliniat faptul ca, in scrisoarea de intentie, Guvernul s-a angajat sa faca privatizarea Oltchimului fara Arpechim.

"Prin urmare, nu vin la pachet. Discutia are loc ulterior, dupa ce se privatizeaza Oltchim, daca se va privatiza. Pe de alta parte, Oltchimul necesita mari investitii si nu pare justificata din punct de vedere economic, atat timp cat in Europa sunt inchise 30 de rafinarii", a comentat Ionescu.

Cu toate acestea, Stefan Vuza sustine ca poate reporni combinatul in termen de 30 de zile de la privatizare si ca are capital de lucru.

"Pretul nu-i important. Pretul tinta al OPSPI este 4,4 milioane de euro. Dar cu acestia se cumpara inca 700 de milioane de datorii. Cand cumperi si datoriile si trebuie sa le achiti, altfel esti executat. Pretul de pornire, chiar daca ai da 1 ban pe actiuni, este 700 de milioane de euro", a conchis omul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#succes privatizare Oltchim, #Stefan Vuza oferta Oltchim, #Dan Diaconescu oferta Oltchim , #privatizare