Privatizarea Oltchim, doar de ochii FMI - Dan Diaconescu, un investitor serios?

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 07:24
3428 citiri
Privatizarea Oltchim, doar de ochii FMI - Dan Diaconescu, un investitor serios?
Foto: Arhiva

Privatizarea Oltchim este un proces facut doar pentru ca Fondul Monetar International (FMI) sa nu critice Romania, sustin analistii.

Premierul Victor Ponta a subliniat ca Guvernul si-a indeplinit, prin aceasta privatizare, "obligatia fata de FMI" si ca "FMI ne va sprijini in continuare" si a decis ca suma platita de Dan Diaconescu pentru pachetul majoritar de actiuni al Oltchim, respectiv 45 milioane de euro, sa ajunga la combinat sub forma unui imprumut de salvgardare pe o perioada de sase luni, care sa fie acordat de stat pana la transferul de actiuni.

Privatizarea Oltchim: Ponta: Voi sesiza DNA

"Modul in care a decurs procesul de privatizare a Oltchim releva faptul ca principalul obiectiv urmarit a fost bifarea unei cerinte a FMI si nu rezolvarea unei probleme cu implicatii economice si sociale profunde. Discutam de cel mai mare combinat chimic din tara, cu un numar impresionant de angajati si cu o activitate de care depind o multitudine de alte afaceri, care sustin activitatea economica in intreaga zona in care este pozitionat combinatul chimic", a precizat brokerul Nicu Grigoras, de la Intercapital, pentru Ziare.com.

"Din acest considerent cred ca principala preocupare ar fi trebuit sa fie gasirea unei solutii care sa faca din Oltchim o companie viabila pe termen lung si nu simularea unui proces de privatizare pentru bifarea unei cerinte a FMI", a continuat acesta.

Licitatia care a avut loc vineri l-a desemnat castigator pe Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a oferit 203,1 milioane de lei (45 milioane de euro) pentru a cumpara actiunile Oltchim, mult peste ofertele celorlalti trei investitori.

Privatizarea Oltchim Care sunt concluziile licitatiei

Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru actiunile Oltchim si 202,6 milioane de lei pentru creanta Electrica. Pentru achizitia in bloc (a creantelor catre Electrica, AVAS si a actiunilor), oferta a fost de 221,4 milioane de lei. Trebuie precizat, insa, ca nu au depus oferta pentru creanta AVAS. De asemenea, AISA Invest a depus oferta de achizitie doar a actiunilor Oltchim, in valoare de 30 de milioane de lei.

La randul sau, grupul PCC a depus o oferta totala de aproximativ 40 de milioane de euro, cate 13,4 milioane de lei pentru actiuni, creante AVAS si creante Electrica.

Creanta AVAS nu s-a vandut, pentru ca nu au existat oferte individuale si nici cea catre Electrica nu s-a putut vinde, pentru ca oferta depusa de Chimcomplex este mai mica decat pretul minim cerut.

Analistul Ilie Serbanescu sustine ca statul este singurul salvator al Oltchim si insista ca niciun investitor privat nu poate rezolva adevaratele probleme ale combinatului.

"Statul trebuie sa se decida daca vrea sa salveze o industrie, daca nu vrea, atunci se va supune regulilor FMI, care a impus aceasta chestiune, tocmai pentru ca Oltchim sa fie scos din joc", a declarat Serbanescu, pentru Ziare.com.

Dan Diaconescu, un investitor serios?

Participarea lui Dan Diaconescu la licitatia pentru privatizarea Oltchim a surprins atat mediul economic, cat si cel politic, sustin analistii.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca presedintele PP-DD nu are banii necesari pentru a plati pachetul de actiuni.

"Pentru a nu fi calificat doar un gest electoral este necesar ca procesul de privatizare sa fie finalizat prin semnarea contractului intre cele doua parti intrucat deja exista probleme pe acest punct din proces, aducandu-se acuzatii din ambele parti), iar Diaconescu sa plateasca, sumele promise, in cel mai scurt timp", a sustinut Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville, pentru Ziare.com.

Iulian Panait de la KTD Invest considera ca privatizarea combinatului de la Ramnicu Valcea trebuia facuta, pentru ca situatia lui este ingrijoratoare, insa acest lucru era necesar inca de acum 2 ani.

"In ceea ce priveste oferta facuta de Dan Diaconescu pe persoana fizica deranjeaza ca ea nu vine din partea unei entitati cu experienta si anvergura in domeniul petrochimiei, chiar si daca ar fi venit din partea unei companii detinute de omul de afaceri, tot nu ar fi fost un caz fericit. Era nevoie ca castigatorul sa fi fost o companie cu istorie in acest domeniu si cu multa experienta la nivel international. Ar fi dat mai multa incredere ca ulterior preluarii controlului, acel investitor ar fi stiut sa o gestioneze si ar fi avut si mijloacele sa o faca", a completat Iulian Panait, pentru Ziare.com.

Scenarii pentru viitorul Oltchim

Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, a spus ca este nevoie la Oltchim de implinirea cumulativa a mai multor conditii care sa asigure revenirea la viata a combinatului: capital, suplimentar fata de pretul platiti pentru cumpararea actiunilor, estimat in zona 120 - 150 de milioane de euro, capacitate manageriala si abilitati de a dezvolta strategii pentru un domeniu specializat, cum este cel chimic, evitarea conflictelor juridice si credibilitate in raport cu creditorii.

"In momentul de fata, cel putin o parte din aceste conditii par a nu fi intrunite de

oferta castigatoare. Suprapunerea luptei pentru capital politic nu este neaparat convergenta cu interesele economice ale Oltchim si ale salariatilor sai", a declarat broker-ul, pentru Ziare.com.

Exista posibilitatea ca Dan Diaconescu sa nu aiba banii necesari pentru plata pachetului de actiuni, caz in care Guvernul are un plan de rezerva. Victor Ponta a mentionat ca, in cazul in care privatizarea va esua, Executivul va deschide in termen de doua saptamani trei sectii ale combinatului, urmand ca, in descursul unei luni, toti angajtaii sa isi reia activitatea.

Cu toate acestea, Iulian Panait este de parere ca, in final, Oltchim va avea soarta Hidroelectrica: va cere insolventa si abia apoi se va reorganiza.

Brokerul sustine ca Fondul Monetar International nu va cere lichidarea companiei, cu toate ca acest lucru este mentionat in memorandum.

"Asa se spunea nu cred ca se va intampla. FMI, pana la urma trebuie sa accepte si o cale de mijloc, nu poate sa faca numai ce vrea el. Diaconescu e un antreprenor media care a dovedit ca a iesit din multime, insa in domeniul administrarii unei afaceri din zona petrochimiei, cred ca oricat de multi consilieri ar avea, nu se va descurca", a subliniat broker-ul.

Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville sustine ca daca Dan Diaconescu a oferit o suma de care nu dispune, cel mai probabil se va relua licitatia, eventual cu un caiet de sarcini intocmit in asa fel incat sa previna situatii similare.

"Totusi, si in cazul in care o noua licitatie se va incheia cu succes exista riscul intrarii combinatului in insolventa, avand in vedere datoriile si neprofitabilitatea sa. Acest lucru ramane la latitudinea creditorilor", a aratat broker-ul.

Insa Nicu Grigoras, de la Intercapital, considera ca, inainte de toate, ar trebui rezolvate o serie de probleme foarte importante si care pot influenta in mod semnificativ succesul unui nou proces de privatizare.

"Trebuie gasita o solutie pentru datoriile enorme pe care Oltchim le are in acest moment, trebuie repornita activitatea si utilizata intreaga capacitate de productie, trebuie rezolvata problema salariilor restante si nu in ultimul rand trebuie impus un management profesionist. Pentru toate acestea este nevoie doar de vointa politica", a conchis broker-ul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare Oltchim FMI, #Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #scenarii privatizare Oltchim , #Dan Diaconescu