Privatizarea Oltchim Care sunt concluziile licitatiei

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 08:22
4200 citiri
Privatizarea Oltchim Care sunt concluziile licitatiei
Foto: RTV

Licitatia de vanzare a actiunilor Oltchim Ramnicu Valcea s-a incheiat cu succes vineri, castigator fiind desemnat Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, insa circul privatizarii combinatului este departe de a se fi terminat.

Dan Diaconescu a oferit 203,1 milioane de lei pentru a cumpara actiunile Oltchim, mult peste ofertele celorlalti trei investitori. Aceastea au fost dupa cum urmeaza:

- Grupul german PCC a oferit 40 de milioane de lei pentru achizitia in bloc a actiunilor combinatului, creantele sale catre AVAS si creantele catre Electrica. A iesit primul din joc, deoarece nu a facut si oferte individuale.

- Omul de afaceri Stefan Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru actiunile Oltchim, prin intermediul firmei de investitii AISA Invest. De asemenea, prin intermediul unei alte companii pe care o detine, Chimcomplex Borzesti, ce activeaza tot in domeniul chimic, a oferit 18,8 milioane de lei pentru actiuni si putin peste 202 milioane de lei pentru creantele Electrica. Oferta sa pentru actiuni a fost mai mica decat a presedintelui PP-DD, iar cea pentru creante a fost sub nivelul minim cerut de Electrica.

Procesul de privatizare a fost spectaculos in sine, cu acuzatii de toate partile. Dan Diaconescu l-a acuzat pe seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie (OPSPI), de acorduri secrete cu actionarul minoritar PCC si de desfacerea ilegala a plicurilor continand ofertele initiale, depuse marti. Ambele s-au dovedit eronate.

Premierul Victor Ponta a lansat avertizari dure la adresa lui Dan Diaconescu, spunand ca, daca ofertantul care a promis 203 milioane de lei pe care nu-i are, acesta "se va arde".

Ce urmeaza promite cel putin la fel de spectaculos, mai ales ca show-ul va fi regizat de marele castigator, Dan Diaconescu. Vulpescu a cerut ca semnarea contractului sa aiba loc luni dimineata. Tot atunci, ar trebui sa vireze si presedintele PP-DD banii. Bani pe care nu ii are. Dupa propriile declaratii, el se bazeaza pe poporul roman pentru a strange aceasta suma. Sa dea fiecare cat poate, cu alte cuvinte.

Diaconescu sustine, totusi, ca se bazeaza si pe "cel mai mare producator petro-chimic din lume", care ar cumpara produsele Oltchim si ar ajuta cu managementul. Cine? Nu se stie, nu a vrut sa spuna. "Pastrez pentru 5 - 6 - 7 decembrie", a declarat el. Adica exact inainte de alegeri.

Vulpescu a precizat, oricum, ca semnarea contractului poate avea loc si marti. In caietul de sarcini, insa, se precizeaza ca acesta ar putea fi semnat pana cel mai tarziu in luna februarie. Prin urmare nu este exclus ca toata afacerea sa se taraganeze inca 4 - 5 luni.

Show pe seama a 3.000 de oameni

Spectacolul creste ratingurile televiziunilor, tirajele ziarelor si afisarile site-urilor, insa are un pret greu: viata celor 3.000 de angajati ai combinatului. Vineri, acestia de abia si-au primit banii pentru luna iulie. Statul a promis ajutoare financiare de 1.400 de lei, in doua transe, pentru cei care au salariul sub cel mediu brut pe economie, de 2.100 de lei. Prea putin, prea tarziu.

Diaconescu sustine ca are de unde sa plateasca salariile imediat. Pana miercuri, mai exact, daca se va incheia contractul luni, banii ar urma sa ajunga la Oltchim, avand in vedere ca statul va acorda combinatului, sub titlu de imprumut, banii obtinuti pe pachetul de actiuni vandut, reprezentand 54,8 la suta din capitalul social. Mai promite si ca va efectua noi angajari, pentru ca va fi nevoie de munca in trei schimburi la combinat.

Deocamdata, nimeni in afara de presedintele PP-DD nu crede ca acesta din urma ar putea scoate 203 milioane de lei peste weekend. Chiar daca Diaconescu reuseste acest lucru, raman inca multe probleme de rezolvat. Combinatul nu are un management adecvat si nici cu Diaconescu la putere nu sunt prea mari sanse sa aiba asa ceva. Acest lucru s-ar putea transforma, din nou, in piederi din ce in ce mai mari.

In plus, nu trebuie uitate datoriile de 700 de milioane de euro ale combinatului. Pentru cele datorate AVAS si Electrica, statul va organiza, probabil, o noua licitatie. Creantele Oltchim catre cele doua entitati nu s-au putut vinde, in primul caz neexistand nici o oferta, iar in al doilea existand o oferta prea mica.

Prin urmare, mai mult decat problema repornirii combinatului si platii salariilor restante, Diaconescu, in cazul in care va prelua, in cele din urma, combinatul, va fi sa gaseasca solutii pentru scoaterea Oltchim din gaura neagra in care se afla.

Sa nu ignoram posibilitatea ca Oltchim sa fie un nou Cupru Min. In cazul celei din urma, dupa ce firma canadiana Roman Copper a fost desemnata castigatoare, nu a mai platit garantiile de mediu si pretul pentru Cupru Min.

In acest caz, privatizarea s-ar putea relua, poate, la un moment dat. Insa nu prea curand, avand in vedere adevarata concluzie pe care o putem trage in urma licitatiei pentru Oltchim, dupa ce s-au vandut 13 caiete de sarcini si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, ne anunta ca vor fi investitori importanti: nici un investitor strain major nu este interesat de industria romaneasca.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#concluzii privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu castigator licitatie Oltchim, #licitatie Oltchim , #privatizare