Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere combinatul

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 20:24
17211 citiri
Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere combinatul
Foto: B1 TV

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a ajuns inapoi in tara, dupa o calatorie prin Germania, Spania, Franta, Monaco si Austria, pentru a face rost de bani pentru cumpararea Oltchim, cel mai probabil.

"Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim", a declarat Dan Diaconescu, miercuri, la sosirea pe aeroportul Otopeni. "Eu vreau, cu prietenii mei, sa redeschidem Oltchim. Poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre, sa redeschidem. Foarte multi oameni, foarte multe grupuri economice au incredere in noi", a precizat patronul OTV.

Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea, Arpechim Pitesti si cei de la Divizia Petrochimica Bradu au declansat, din nou, greva, miercuri.

Intre timp, directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a purtat discutii la Guvern pe tema Oltchim, potrivit unor surse citate de B1 TV.

Conform liderului angajatilor combinatului, Corneliu Cernev, angajatii si-au pierdut speranta ca situatia se va redresa, in conditiile in care activitatea este intrerupta, iar salariile nu s-au mai platit din luna august. In plus, acestia sunt nemultumiti de incertitudinea creata dupa anuntul castigatorului licitatiei de vanzare.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, sustine ca presedintele PP-DD va semna contractul de vanzare-cumparare luni, pe 1 octombrie, in termenul limita. Tot atunci, Diaconescu trebuie sa efectueze si plata de 45 de milioane de euro pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile Oltchim.

Privatizarea Oltchim, doar de ochii FMI - Dan Diaconescu, un investitor serios?

Ziare.com a prezentat in format LIVE text desfasurarea scandalului Oltchim:

- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a confirmat faptul ca s-a decis acordarea unui ajutor de salvgardare pentru Oltchim.

"Am prezentat stadiul pregatirii documentelor pentru acordarea ajutorului de salvgardare de 40 de milioane de euro. In cazul in care castiga Dan Diaconescu - din pretul actiunilor, in caz contrar - din fondurile de privatizare", a declarat ministrul.

Chitoiu: Guvernul va aloca ajutor de stat pentru Oltchim

- Reprezentantul salariatilor, Corneliu Cernev, a declarat la finalul intalnirii de la Ministerul Economiei ca s-au gasit solutii. "Daca se semneaza contractul cu Dan Diaconescu, cei 45 de milioane de euro sa intre in conturile Oltchim sub forma de ajutor de salvgardare. Daca nu, Ministerul Economiei va acorda un ajutor, tot de salvgardare, tot de urgenta, in valoare de 40 de milioane de euro. Se pregateste o Hotarare de guvern sau Ordonanta de Urgenta pentru miercuri, in sedinta de guvern", a anuntat el.

Soarta Oltchim se decide pana miercuri - Posibil ajutor de salvgardare

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat ca pana in prezent s-au discutat toate clauzele la contractul de privatizare a Oltchim prezentate OPSPI si ca nu are mandat sa renunte la vreo propunere.

"L-am informat pe Dan Diaconescu asupra mersului discutiilor, Ne-a cerut sa continuam negocierile, sa ne sustinem propunerile facute in contract si sa-l informam asupra mersului discutiilor. Alte propuneri nu avem. Nu am mandat sa renunt la nicio propunere", a spus Fenechiu.

Diaconescu le-a cerut avocatilor sa nu renunte la nicio propunere de modificare a contractului

- "La ora 17.00 a inceput o sedinta de lucru intre domnul ministru Chitoiu si reprezentantii angajatilor. Speram ca situtia sa se clarifice", a spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, dupa sedinta de guvern.

- Radu Olaru, managerul Oltchim, la intrarea in Ministerul Economiei:

"Situatia este dramatica, suntem opriti de o luna de zile. Promisiuni sunt foarte multe, realizari foarte putine.

Pana pe 5 octombrie se poate face rost de bani, in baza livrarilor pe care Oltchim le-a facut in cursul lunii august. Dar la foarte multe banci avem restante la plata dobazilor, a ratelor. Fondurile sunt inca active, dar bancile trebuie sa-si incaseze ratele si dobanzile. Avem nevoie de intelegerea bancilor pentru a amana aceasta plata. Vrem sa intervenim si cu ajutorul ministerului la aceste banci.

Domnul Cernev nu este un lider sindical, este un lider al angajatilor care nu sunt organizati intr-o forma sindicala. Trebuie sa vorbim cu toata lumea, atata timp cat avem un om nemultumit, trebuie sa vorbim si cu acel om".

- Seful SIE, Teodor Melescanu, s-a intalnit cu Victor Ponta miercuri dimineata pentru a clarifica niste lucruri, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Andrei Zaharescu.

"Institutional, primul ministru primeste periodic informari, dar sunt momente cand premierul are nevoie de o intalnire cu liderii de institutii, pentru o clarificare a lucurilor", a spus acesta, citat de Newsin. El nu a precizat daca, in timpul discutiilor, s-a vorbit si despre Oltchim.

- Corneliu Cernev, liderul angajatilor Oltchim, la intrarea in Ministerul Economiei:

"Sunt o serie de sume care sunt blocate, vreau sa discutam cu domnul ministru acest aspect. Vreau sa discutam si sumele pentru repornirea a 65% din capacitatea combinatului. Am vorbit si despre fondul de salvgardare.

Discutam despre plata avansului pe luna august.

Sumele care intra pe marfurile pe care le-am livrat intra in banci si sunt blocate, avand in vedere datoriile pe care le avem.

Noi ne dorim ca, atunci cand se finalizeaza, daca se finalizeaza, sa stam de vorba cu noul patron. Daca nu se finalizeaza, sa stam de vorba cu domnul ministru.

Este normal ca cel care cumpara societatea sa o cumpere fara drepturi salariale restante. Este normal ca cel care este actionar astazi sa-si achite datoriile la zi.

Toti acei lideri care sunt la discutii azi, din punctul nostru de vedere nu mai reprezinta pe nimeni. Astazi a fost un miting cu 600 de persoane in Ramnicu Valcea, 400 pe platforma. Este clar cine sunt liderii salariatilor.

Sunt masuri care, oricum, erau cuprinse in contract. Sa se respecte legislatia muncii isi doreste oricine".

- Averea presedintelui PP-DD este evaluata la 30 de milioane de euro, potrivit Romania TV. Acesta ar detine mai multe locuinte si imobile, masini de lux si un iaht.

- Avocatii lui Dan Diaconescu au ajuns acasa la acesta.

- Guvernul ar putea oferi ajutor financiar combinatului Oltchim in luna noiembrie, cel mai devreme, deoarece va fi nevoie de acordul Comisiei Europene.

"In astfel de situatii, raspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, intrucat se presupune ca ai o urgenta, vrei sa tii o companie in viata. Totusi, termenul este de 30 de zile de cand se primeste notificarea", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, ajutorul poate fi acordat pe o perioada de cel mult sase luni, atat sub forma de bani, cat si sub forma de garantii. Dupa aceasta perioada, autoritatile trebuie sa prezinte un plan de restructurare, care sa fie acceptat de Comisia Europeana. In caz contrar, suma trebuie rambursata, inclusiv cu dobanzi si penalitati.

- Dan Diaconescu a plecat de la Ambasada SUA, fara sa faca declaratii. Acesta a fost la sectia consulara, pentru a obtine o viza pentru un membru al familiei sale.

- Dan Diaconescu nu ar vorbi despre Oltchim la ambasada SUA, potrivit Romania TV.

- Protestele la combintul Oltchim va continua si joi. O delegatie a angajatilor se va intalni, miercuri, la ora 17.00, cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pentru a discuta plata salariilor si strategii pentru reluarea activitatii.

- Gigi Becali, la Romania TV:

"Diaconescu este aparat de caietul de sarcini, unde scria ca poate plati din surse atrase. El a sperat ca poporul roman va cumpara.

Este o actiune concentrata impotriva Guvernului. Este o actiune bine gandita. Diaconescu nu-mi mai raspunde la telefon, nu mai vrea sa se intalneasca cu mine. Era baiat bun, noi ne intalneam. Ii e frica sa nu scape ceva. Eu cred ca el a intrat intr-un joc din care nu mai poate sa iasa.

Cine sunt in spatele lui, banii ii au, este o chestiune minora".

- Dan Diaconescu nu ar fi fost in cinci tari, asa cum a declarat, potrivit unor informatii obtinute de Romania TV. Acesta ar fi plecat din Bucuresti in Munchen, apoi in Nisa, unde a stat doua zile. La intoarcere, avionul ar fi avut escala in Viena.

De asemenea, se pare ca nu a avut loc nici o intalnire cu oameni de afaceri, ci doar a petrecut o mini-vacanta alaturi de apropiatii sai, intr-un hotel de cinci stele.

- Dan Diaconescu se indreapta spre ambasada SUA, unde va avea o discutie cu un oficial, nu cu ambasadorul.

- Gheorghe Ialomitianu, la B1 TV

"Guvernul Ponta s-a angajat la ultima misiune FMI ca va privatiza Oltchimul pana la intrarea in board a scrisorii de intentie.

Ce s-a negociat de catre guvernul Boc si guvernul Ungureanu privind privatizarea nu s-a respectat de catre guvernul Ponta".

- Dan Diaconescu, pe aeroportul Otopeni, la venirea in tara:

"Sunt un biet ziarist din Caracal care vrea sa salveze Oltchimul. Am fost in Germania, am fost in Spania, in Franta, in Monaco, astazi in Austria si acum am revenit in tara. Vreau, in primul rand, s-o iau pe fiica mea de la scoala.

Eu vreau, cu prietenii mei, sa redeschidem Oltchim. Poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre, sa redeschidem. Foarte multi oameni, foarte multe grupuri economice au incredere in noi.

Am vorbit inainte de a ateriza cu domnul ministru Liviu Pop, cu care am fost in acelasi avion.

Vrem sa aratam Romaniei ca se poate si apoi sa participam si la celelalte privatizari. Pentru noi, acum, este o problema sa strangem banii pentru Tarom, CFR si pe urma ne gandim la Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Dan Diaconescu: Sunt un biet ziarist din Caracal care vrea sa salveze Oltchimul

Nu e bine sa ai incredere in politicieni nici cand treci strada. Vom semna cand guvernul va accepta conditiilor noastre. Suntem cel mai important investitor strategic din Romania.

Cei la SIE erau la 3 metri de noi in toate tarile respective.

Este prima privatizare din Romania televizata in direct, ati vazut cu ce consecinte.

PCC avea un termen de trei luni pentru a semna contractul. Domnul premier Ponta a spus, acum cateva luni, ca PCC va castiga Oltchim si ca va avea 2 - 3 luni sa aduca banii. Noi ne-am oferit sa-i aducem in zece zile.

Co-investitorul meu este poporul meu. Alaturi de el va fi o echipa de manageri straini care va gestiona acest combinat.

Vrem sa facem o figura si mai placuta ciocoilor cu Tarom si CFR.

Voi pleca din tara in seara aceasta. Veti afla la intoarcere unde am fost. Sper ca vineri ma intorc. Nu ratati intoarcerea mea, ca nu stiti ce pierdeti.

Oltchimul este o companie atat de profitabila, o perla a economiei romanesti.

Avem cateva intalniri importante. Singurele declaratii care au socat intreaga presa straina cu care am discutat zilele astea sunt cele ale domnului Ponta.

Cine va cumpara Oltchimul - si poporul roman va fi acela - va cumpara si Arpechim.

Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim.

Sunt alaturi de angajatii Oltchim. Daca statul roman nu se va achita de obligatiuni, o sa putem s-o facem noi, chiar daca nu am primit inca actiunile sau daca nu le voi primi niciodata".

- Cezar Preda, vicepresedintele PDL, la Romania TV:

"E un stil balcanic de plimba pe la institutii, in incercarea de a ramane in atentia televiziunilor si vad ca-i reuseste. Am vazut incercari disperate de-a domnului Ponta de a-l lipi pe Diaconescu de domnul Basescu si de Adriean Videanu.

Cand a vazut ca nu-i iese aceasta privitazare, a incercat sa dea vina pe altii. A dat-o pe cativa oameni de la noi, acum pe Basescu".

- Dan Diaconescu s-ar indrepta spre Ambasada SUA, potrivit Romania TV.

- Avionul in care se afla Dan Diaconescu a aterizat.

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, la iesirea de la Ministerul Economiei:

"Am facut 21 de propuneri de modificare a textului si 15 propuneri de adaugare de text nou.

Primul aspect vizeaza modalitatea in care Oltchim va putea sa achizitioneze Arpechim. Al doilea tine de evolutia creantelor catre stat si entitati subordonate statului.

Am soliticitat, la cererea sindicatului - care a dorit ca, pana la data inchierea contractului, sa se rezolve problema salariilor.

Vicepresedintele comisiei, reprezentantii nostri sunt acolo, se poarta discutii. Sindicatul a facut cinci propuneri de introdus in contract.

Avem informatii ca Oficiul este mandatat in discutarea anumitor conditii. S-ar putea cere o insolventa de catre unul din creditorii bugetari".

- Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, a plecat de la Ministerul Economiei, insa nu a dorit sa faca absolut niciun comentariu.

- Remus Vulpescu, seful OPSPI, i-a transmit premierului Victor Ponta ca trebuie "evitate neintelegerile", dupa ce acesta din urma l-a amenintat cu demiterea.

- Dan Diaconescu este in Romania. "Sunt speriat de AVAS", ar fi spus acesta, potrivit unor surse Romania TV.

- O delegatie a angajatilor Oltchim ar urma sa se deplaseze spre Bucuresti, pentru a lua parte la negocierile care vor incepe la ora 17.00, potrivit Realitatea TV.

- Potrivit unor surse citate de B1 TV, Dan Diaconescu va avea discutii la Ambasada Statelor Unite ale Americii.

- Aproximativ 500 de persoane protesteaza la Oltchim.

- Victor Ponta, in sedinta de Guvern:

"Vrem un proces de privatizare mult mai bun decat cel pe care l-am preluat din mers. Va rog sa explicati de ce nu a putut fi amanata licitatia.

Sa va pregatiti pentru luni pentru ambele variante. Domnul Vulpescu (Remus Vulpescu, seful OPSPI - n.red.) sa faca bine si sa explice mai bine. Sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult. Daca nu, gasim un alt sef la OPSPI, care sa explice mai bine".

- Dan Diaconescu ar veni de la Viena, potrivit Mediafax.

- Daniel Fenechiu: "Urmeaza sa ne asezam la masa, sa discutam ceea ce am vorbit. Nu vreau sa informez presa inainte de a afla pozitia autoritatilor. In momentul in care ei nu vor avea o pozitie corecta, voi informa presa si nu este exclus sa cer o negociere televizata.

Noi am facut doua seturi de propuneri. O negociere contractuala inseamna pozitia noastra si a autoritatilor.

Astazi, in jurul orei 13.00, aterizeaza domnul Diaconescu. Nu stiu unde a fost.

La momentul organizarii licitatiei pentru Oltchim, conditia era sa se faca declaratii. Declaratiile spuneau ca plata se va face din sume proprii sau din sume atrase. Nu s-a cerut sa faca dovada resurselor din cont. Domnul Diaconescu va face propriile comentarii, nu pot face comentarii in numele sau.

Am solicitat sa fie exclusa din suma datoriei catre AVAS o suma care reprezinta dobanzi, in valoare de 100 de milioane de euro".

- Ambasadorul Rusiei s-ar afla la Ministerul Economiei, potrivit Realitatea TV.

- Cativa protestatari au fost retinuti de politisti, miercuri, in Ramnicu Valcea, pe motiv ca acestia nu ar fi avut motiv sa se afle acolo. Unul dintre cei retinuti ar fi marturisit ca a fost platit pentru a participa la protest, spunand ca a fost luat de acasa cu microbuzul.

Protestatari platiti la Oltchim: "Ne-au luat cu microbuzul de acasa"

- Dan Diaconescu nu s-a intors, inca, in Romania, dar ar trebui sa aterizeze in jurul pranzului.

- Liderul sindical de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat, la intrarea in Ministerul Economiei, ca protestul salariatilor a fost cauzat de dezinformarea actualei conduceri si a lui Corneliu Cernev, reprezentantul angajatilor. Potrivit spuselor sale, angajatii au crezut ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor restante si compensatorii. El a adaugat ca ministerul a promis sa sustina angajatii.

- Reprezentantii PriceWaterhouseCoopers, consultantul in cazul privatizarii Oltchim, au ajuns la Ministerul Economiei.

- Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, se afla la Guvern, subiectul discutiilor fiind Oltchim, potrivit unor surse citate de B1 TV.

Seful SIE, convocat la Guvern pentru discutii legate de Oltchim

- Sute de angajati ai Oltchim, Arpechim si Divizia Petrochimica Bradu au inceput greva, cerand reluarea activitatii si plata salariilor restante.

Dan Diaconescu se intoarce in tara

Presedintele PP-DD, care a oferit 203,1 milioane de lei pentru pachetul de actiuni Oltchim detinut de stat, ar fi trebuit sa semneze contractul de vanzare - cumparare si sa efectueze plata luni.

Insa acest lucru nu s-a intamplat, Diaconescu refuzand semnarea contractului pe motiv ca lipseau mai multe anexe si informatii. Luni, el a plecat din tara spre Munchen. Potrivit unor surse citate de Bursa, patronul OTV s-ar afla, de fapt, in Spania, unde ar incerca sa faca rost de banii promisi pentru Oltchim de la un investitor rus.

Avocatul sau, Daniel Fenechiu, a declarat ca presedintele PP-DD va semna contractul luni, termenul limita legal, dar si cel dat de premierul Victor Ponta. De altfel prim-ministrul a sesizat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim.

"Strategia noastra nu vizeaza o tragere de timp. N-am cerut nici sa ne stearga datoriile, nici sa ne dea bani", a spus Fenechiu. Diaconescu este asteptat inapoi in tara miercuri.

Alte solutii pentru Oltchim

In cazul in care Dan Diaconescu nu va semna contractul de vanzare - cumparare luni, Victor Ponta a promis ca Guvernul va avea, in continuare, grija de combinat si angajatii sai.

Astfel, ar urma sa fie instituita o administrare speciala si sa se ofere un imprumut, pentru plata salariilor si repornirea combinatului.

Ponta: Sesizam DNA cu privire la afacerile celor de la PDL la Oltchim, de asta e agitatie

De asemenea, premierul a precizat ca un nou proces de privatizare va putea fi reluat anul viitor, cu "investitori seriosi". Potrivit spuselor sale, licitatia desfasurata vineri nu putea fi amanata, fiind o cerinta a Fondului Monetar International (FMI). El a subliniat faptul ca nu putea fi respins Dan Diaconescu de la licitatie, deoarece a respectat prevederile cerute in caietul de sarcini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#privatizare Oltchim, #negocieri privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu Oltchim , #privatizare