Povestea economiei romanesti (Opinii)

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 23:57
5874 citiri
Povestea economiei romanesti (Opinii)
Foto: etimpu.wordpress.com

Motivul pentru care Oltchim a ajuns practic in faliment a fost foarte greu de inteles si explicat de catre specialisti. Si asta pentru ca ceea ce produce Oltchimul are cautare.

Piata pentru combinat, fara indoiala, exista. Poate nu pentru toate produsele, dar in mod cert pentru majoritatea. Ca dovada, sunt cumparatori care inca isi asteapta produsele deja platite Oltchimului. De altfel, combinate similare din Polonia nu duc lipsa de clienti si sunt profitable. Dupa cum e greu de inteles cum de acelasi manager care o vreme a reusit sa pastreze Oltchimul pe profit a devenit groparul acestuia in numai 5 ani de zile.

Explicatia sta intr-un cuvant: capusarea. Aproape ca nu e zi in care sa nu mai descoperim o fateta a acestei teribile vampirizari a combinatului de catre firme care infloreau in timp ce el intra rapid in coma.

Ultimul exemplu este al Corinei Vintan, fosta purtatoare de cuvant a Ministerului de Externe, una dintre colaboratoarele lui Mihai Razvan Ungureanu, a carei firma a avut in perioada martie-decembrie 2011 un contract de jumatate de milion de euro cu Oltchimul, pentru consultanta in vederea refacerii imaginii si promovare, pasamite pentru a contracara compania agresiva de presa a actionarului minoritar PCC.

Doamnna Vintan sustine ca nu a incasat efectiv decat o cincime din aceasta suma. Tot e mult. E enorm. Un combinat care nu mai avea bani sa-si plateasca electricitatea, angajatii si materia prima era preocupat de razboiul de imagine cu PC. Sa fim seriosi!

Dezvaluirea a fost facuta de Antena 3 pentru a arunca probabil in umbra contractul de publicitate de 300 de mii de euro incheiat de firmele lui Dan Voculescu cu acelasi Oltchim in perioada 1 decembrie 2009 - 31 decembrie 2010, perioada in care combinatul a inregistrat pierderi de 210 milioane de euro.

Exista suspiciunea ca aceasta a fost un fel de taxa de protectie platita de Constantin Roibu pentru a nu intra in gura Antenelor si a Jurnalului National. Cu ce sa intre? Sa zicem cu firmele controlate de fiul, fratele, soferul si de cativa fosti angajati suspect de isteti ai combinatului, firme care au castigat sume fabuloase din contractele cu mamutul valcean.

Dar va imaginati ca un manager putea sa reziste in functie 20 de ani, o longevitate comparabila doar cu o guvernatorului BNR, doar mituind presa? Nici sa fi reinventat cuvantul competenta, niciun manager nu ar putea asa ceva in Romania fara sa multumeasca patronii politici. Si domnul Roibu pare sa se fi inteles minunat cu toate partidele aflate la putere de doua decenii. Cel mai mult s-a vorbit despre contractele fratilor Boureanu, dar probabil ca in increngatura de contracte mai sunt si alte surprize politice.

Dincolo de datoriile combinatului, dincolo de modul total neprofesionist in care Guvernul a gandit privatizarea Oltchim, aceasta capusare de proportii inspaimantatoare este unul dintre motivele pentru care investitorii strategici nu s-au aratat interesati de combinat. E o munca titanica si extrem de costisitoare sa scapi de toate aceste contracte, unele foarte bine intocmite, in favoarea capuselor desigur.

Aceasta nu este doar povestea Oltchimului. Este povestea economiei romanesti. Povestea marilor societati care in mod normal nu au cum sa nu fie profitabile, precum Posta sau CFR Marfa, dar care in Romania trag sa moara. Este povestea marilor averi de carton facute peste noapte. Este povestea ingemanarii toxice dintre politica si economiei. Este povestea prostitutiei la care se preteaza presa romaneasca. Este povestea baltirii nostre de care tot minunam.

Nu e nimic uimitor. Sunt doar consecintele odioase ale coruptiei de la toate nivelurile. Coruptie pe care clasa politica o cultiva cu drag pentru ca este sursa bunastarii ei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#privatizare combinat Oltchim, #contracte Oltchim, #manager combinat Oltchim , #combinat