Ponta il apara pe Vosganian in chestiunea Oltchim: Tonul a fost gresit, dar fondul corect

Luni, 18 Februarie 2013, ora 22:51
3104 citiri
Ponta il apara pe Vosganian in chestiunea Oltchim: Tonul a fost gresit, dar fondul corect
Foto: Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta i-a luat apararea ministrului Vosganian, care i-a dojenit luni pe protestatarii de la Oltchim, spunandu-le ca greva sperie potentialii investitori si nu salveaza combinatul.

"Daca a suparat pe cineva domnul Vosganian, imi cer eu scuze in numele lui. Poate tonul nu a fost corect, dar fondul a fost corect.

Oamenii au dreptate, liderii sindicali nu au dreptate, ca au stat ani de zile cu domnul Videanu, cu Boureanu, cu Roibu, stiind de contracte preferentiale, ca lucreaza in pierdere. Salvarea Oltchimului nu poate sa vina doar de la Guvern, domnul Vosganian a spus un adevar", a declarat prim-ministrul, invitat la Realitatea Tv.

Ponta a acuzat ca Oltchimul a fost folosit "de un individ" in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

"Investitorii nu au venit cat timp pe spinarea oamenilor de la Oltchim un individ si-a facut campanie electorala. Nu se putea face conversia actiunilor. Acum, in timpul insolventei, se poate face. Nu vor ramane cei 3.200 de angajati. De-abia astept sa discut cu domnul Blaga despre Oltchim", a continuat Ponta.

Daca "isi mai baga coada cine stie ce politicieni care au falimentat initial Oltchimul", Ponta a precizat ca nu prevede decat "un viitor sumbru" pentru combinat.

"Nu cred ca cineva va revitaliza Oltchimul la dimensiunea de 3.200 de angajati, insa o parte importanta din Oltchim poate fi revitalizata printr-un investitor privat si prin taierea contractelor capusa", a completat liderul Executivului.

Ministrul Economiei, Varujan Vosgnaian, a precizat, luni dimineata, ca Oltchim merita mai mult decat rating mass-media si ca situatia combinatului trebuie abordata cu mai multa responsabilitate.

Declaratiile au avut loc in contextul in care oficialul i-a chemat la Bucuresti, pentru discutii, pe reprezentantii salariatilor aflati in greva foamei.

"Am avut catre sindicate urmatorul apel: m-am intalnit de o luna si ceva de nenumarate ori cu ei, saptamana asta doar de trei ori. Chiar am spus colegilor de la sindicate ca respect foarte mult atasamentul lor fata de drepturile salariale, dar trebuie sa salvam combinatul, nu sa-l grabim catre un destin fatal. Niciun investitor strategic nu va veni la combinat daca angajatii fac greva foamei in ziua cand isi primesc salariile. Le-am propus consultari la doua saptamani, trebuie sa asiguram o comunicare transparenta si nu trebuie sa dam impresia ca suntem in stare de asediu", a adaugat Vosganian.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Cine preia CFR-ul sa nu vanda fier vechi

Premierul Ponta a vorbit luni seara si despre privatizarea CFR Marfa, exprimandu-si speranta ca cei care vor prelua compania sa nu vanda vagoanele la fier vechi.

"Atacurile populiste vor veni. CFR Marfa pana in 2008 a fost pe profit. Intre timp, a acumulat datorii cu 9 cifre. Cand vinzi o companie, nu poti sa vinzi doar plusul. Ce ma intereseaza e ca cel care o cumpara nu sa ia si sa vanda fierul vechi. Ci sa vina sa castige piata de transport", a declarat seful Guvernului.

Acesta a explicat ca, fata de privatizarea esuata a Oltchim, acum exista criterii mult mai rigide, accentuand ca garantia de participare va fi echivalentul in lei a 10 milioane de euro, reprezentand 17% din valoarea nominala a actiunilor detinute de stat.

Daca Sova nu e fan, eu sunt fan...

In ceea ce priveste Autostrada Comarnic-Brasov, Ponta a declarat ca nu mai candideaza la parlamentare daca aceasta nu va fi gata pana in 2016.

Totodata, premierul Ponta l-a contrazis pe ministrul Dan Sova, care a declarat recent ca nu este "un fan" al proiectului autostrazii Iasi - Targu Mures.

"Targu Mures - Iasi este o autostrada extrem de importanta, eu sunt fan. Marea problema e ca este foarte scumpa si nu exista nici pe fonduri europene o solutie, deci trebuie sa vina un parteneriat public-privat", a spus Ponta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ponta faliment Oltcim, #Ponta salvare Oltchim , #privatizare