Oltchim risca intrarea in insolventa? Vulpescu: creditorii privati isi pierd rabdarea

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 19:50
2776 citiri
Oltchim risca intrarea in insolventa? Vulpescu: creditorii privati isi pierd rabdarea
Foto: Arhiva

O banca ce a imprumutat combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a blocat conturile, pentru suma de 2,5 milioane de euro.

In aceste conditii, se pune problema intrarii in insolventa a combinatului, informeaza Romania Tv.

Fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a explicat, la postul de televiziune citat, ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca, pe langa imensele datorii la stat, Oltchim are datorii si la creditori privati. Acesta a explicat ca pana acum s-au folosit toate parghiile pentru ca acestia sa nu ceara insolventa combinatului si a permite privatizarea, insa acum este foarte posibil ca rabdarea acestora sa fi ajuns la final.

"Cata vreme este vorba despre o singura banca, situatia poate fi manageriata. Insa important este sa nu se creeze o panica, sa ceara si ceilalti creditori privati acest lucru. Este imposibil ca acum Oltchim sa-si poata plati creditorii. Nu se poate pur si simplu.

Noi am incercat, pana cand am decis sa demisionez, sa utilizam relatii bune cu toate bancile, sa prevenim astfel de demersuri din partea creditorilor. Insa creditorii privati si-au pierdut rabdarea. Este foarte complicat acum sa mai obtinem rabdare din partea lor, pentru ca acest lucru ii costa", a explicat Vulpescu.

"La banca de care vorbiti, s-ar putea sa fie vorba de o procedura legala. Nu stiu despre ce banca este vorba, dar sunt convins ca nu este vorba de cele trei banci care au acordat cele mai mari imprumutri la Oltchim. Presupun ca este o banca unde Oltchim are o datorie mai mica", a mai spus el.

Fostul sef al OPSPI a spus ca o insolventa nu ar fi de preferat, pentru ca ar fi extrem de greu de realizat in favoarea combinatului.

"Nu as vrea sa vorbesc despre insolventa, pentru ca la Oltchim este foarte greu de realizat. Insolventa, ca sa fie in favoarea Oltchim, ar necesita o infuzie de capital, care ar trebui sa vina de la stat", a mai spus Vulpescu, amintind ca acest lucru e greu de realizat din cauza conditiilor impuse de partenerii financiari externi ai Romaniei.

Intrebat daca mai exista sanse ca salariatii sa-si primeasca banii, avand in vedere ca multi au carduri la banca ce a decis blocarea conturilor, Vulpescu a spus ca inca exista speranta.

"A bloca un cont nu inseamna si a retrage banii din el. Asa ca mai exista o sansa pentru plata salariillor", a explicat fostul sef OPSPI.

Dupa saptamani de proteste, salariatii de la Oltchim si Arpechim si-au primit bonurile de masa, nu insa si banii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Oltchim insolventa, #banca conturi blocate Oltchim, #Oltchim datorii Remus Vulpescu, #salarii Oltchim datorii insolventa , #combinat
Comentarii