Oltchim reia productia la una dintre instalatii - vezi care

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 23:47
2216 citiri
Oltchim reia productia la una dintre instalatii - vezi care
Foto: Arhiva

Productia la Oltchim Ramnicu Valcea va fi reluata saptamana viitoare, iar conducerea unitatii va solicita societatii Electrica Furnizare o esalonare a datoriilor si un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distributie.

Prima instalatie unde se va relua productia este cea de Electroliza cu membrana. Potrivit purtatorului de cuvant al Oltchim, Ion Coclet, la sedinta Consiliului de Administratie de luni au fost decise masuri extrem de importante pentru relansarea productiei de la Oltchim, inclusiv un plan de relansare si o strategie pe termen scurt si mediu.

"Avem un plan de relansare si o strategie pe termen scurt si mediu de a reporni activitatea la cel mai mare agent economic din judetul Valcea. Saptamana viitoare se asteapta reluarea productiei la prima instalatie, Electroliza cu membrana. Maine (miercuri - n.red.), vor avea loc o serie de discutii cu reprezentantii Electrica Furnizare cu privire la o esalonare a datoriilor si la un contract pentru furnizare a energiei electrice de la operatorul CEZ Distributie", a declarat Ion Coclet.

Potrivit purtatorului de cuvant al Oltchim, conducerea combinatului asteapta "capitalul discutat cu reprezentantii Guvernului" si se fac "diligente" pentru recuperarea datoriilor pe care combinatul le are de incasat de la diverse firme.

"Noua echipa manageriala de la Oltchim are opt directori, in loc de 16, in afara directorului general", a mai declarat purtatorul de cuvant al Oltchim, Ion Coclet.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, anunta, cu o zi in urma, la Slatina, ca angajatii Oltchim vor primi banii reprezentand salariile restante la sfarsitul acestei saptamani, cand este prevazuta reluarea partiala a activitatii.

"In aceasta saptamana pe la mijlocul sau la sfarsitul acestei saptamani, pe joi-vineri, se va da lichidarea pe luna august si, de asemenea, tot joi sau vineri se reia activitatea la Oltchim, partial, cu Electroliza, urmand ca saptamana viitoare sa se reia activitatea la o capacitate de 60 - 65 la suta pe platforma din Ramnicu Valcea", declara, luni, la Slatina, Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei afirma ca, in paralel, vor avea loc discutii la nivelul Comisiei Europene privind ajutorul de salvare.

"De asemenea, noi, in paralel, avem discutii, tot spre sfarsitul saptamanii, la nivelul Comisiei Europene legat de ajutorul de salvare, iar daca discutiile sunt favorabile putem sa alocam o suma de bani pentru continuarea unui ciclu de productie. De asemenea, avem discutii cu marile banci creditoare astfel incat si acestea sa asigure jumatate din capitalul de lucru pentru finantarea activitatii la Oltchim. Noi speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie - prima jumatate a lunii noiembrie activitatea la Oltchim sa se desfasoare la o capacitate asa cum va spuneam de 65 la suta", afirma ministrul Economiei.

Vinerea trecuta, angajatii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit avansul pe luna august si tichetele de masa aferente aceleiasi luni.

Cum a esuat privatizarea Oltchim

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Pana la viitoarea tentativa de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

Ce datorii are Oltchim?

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane de euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane de euro catre Salrom, 18 milioane de euro catre CET Govora, doua milioane de euro catre Apele Romane.

La acestea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 de milioane euro de la BCR, 35 de milioane de euro la Banca Transilvania, 4 milioane de euro la Unicredit, 11,5 milioane de euro la CEC, 3 milioane de euro la ING, 2,5 milioane de euro la Bancpost si un total de 2 milioane de euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 de milioane de euro fata de furnizori privati, 43 de milioane de euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane de euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane de euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#repornire activitate Oltchim, #datorii Oltchim, #salarii angajati Oltchim , #combinat