Oltchim intra in insolventa (Video)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 15:28
3096 citiri
Oltchim intra in insolventa (Video)
Foto: Arhiva

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea intra in insolventa, cererea urmand sa fie trimisa Tribunalului Valcea, a anuntat ministrul Economiei Varujan Vosganian.

Propunerea in acest sens a fost prezentata Guvernului in sedinta de miercuri.

Ministrul Economiei a precizat ca, la ora 16.00, Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens, informeaza Mediafax.

Decizia a fost confirmata de ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Se are in vedere reorganizare pe modelul Hidroelectrica. Aceasta este atribuitia exclusiva a Consiliului de Administratie al Oltchim, a declarat Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a discutat, marti seara, cu oficialii FMI despre situatia combinatului, principala varianta luata in calcul fiind intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.

Intrarea in insolventa presupune ca Guvernul sa se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii si sa astepte decizia judecatorului sindic, potrivit unor surse citate de agentie.

Tot marti seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, ca in acest caz vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chitoiu a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim, fiind avuta in vedere si insolventa.

Lider sindical Oltchim: Acceptam o reorganizare, dar nu o insolventa in vederea falimentului

Corneliu Cernev, liderul sindicatului din Oltchim, spune ca principala preocupare a sindicatului este acum pastrarea cat mai multor locuri de munca si ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

"La ora 17.00 in Consiliul de Administratie vom distuta problema insolventei si vom adopta o decizie. Noi acum vrem sa pastram cat mai multe locuri de munca, cat mai multi angajati, sa le platim salariile, iar societatea trebuie pregatita pentru privatizare", a declarat, miercuri, liderul sindical Corneliu Cernev.

El a spus ca sindicatul va accepta o reorganizare si o restructurare, dar nu "o insolventa in vederea falimentului".

"Daca este o procedura pentru protejarea capitalului de lucru o putem discuta, asta pentru a salva cat mai multe locuri de munca, pentru a salva o parte a 'bolnavului' si pentru a-l resuscita, deci o reorganizare si o restructurare acceptam, dar nu o insolventa in vederea falimentului, asta nu vom accepta. Am functionat la 10-15 la suta din capacitate de cand am reluat activitatea, dar suntem pe pierdere.

Exista o restanta de o luna la plata salariilor, s-a achitat lichidarea pe noiembrie, iar in 29 ianuarie vor fi achitate restanta salariala aferenta lunii decembrie si bonurile de masa", a adaugat liderul sindical al combinatului Oltchim.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV, insa procedura a fost anulata dupa ce acesta nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Oltchim insolventa , #stiri Oltchim