Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noi proteste si scandal la Oltchim - Executorul judecatoresc, agresat si alungat

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:38
3046 citiri
Noi proteste si scandal la Oltchim - Executorul judecatoresc, agresat si alungat
Foto: Digi 24

Aproximativ 300 de muncitori de la Divizia Petrochimica Bradu - Arpechim protesteaza, vineri, in fata pavilionului central al unitatii din Pitesti, fata de executarea silita care vizeaza aproape o mie de bunuri mobile ale combinatului.

Angajatii au bruscat si huiduit executorul judecatoresc, iar la manifestatie s-au alaturat si colegii de la Oltchim, in frunte cu liderul sindical, Corneliu Cernev.

Ei cer ca Guvernul sa publice o ordonanta de urgenta, prin care sa se opreasca executarea silita a echipamentelor si utilajelor.

"Mult personal va fi lasat acasa, managementul prost al societatii este de vina pentru aceasta situatie", a precizat vicepresedintele sindicatului, Emil Ghioca, la Digi 24.

Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, a precizat, la acelasi post de televiziune, ca va merge la fata locului pentru discutii doar dupa o consultare in prealabil cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

"Nu ma asteptam sa degenereze situatia, insa sper ca autoritatile vor rezolva aceasta problema. Arpechim e pe locul 2, noi speram sa pornim Oltchim, ca apoi sa inceapa lucrul si cei de la Arpechim", a precizat Liviu Pop.

Potrivit lui Corneliu Cernev, muncitorii vor ca situatia Arpechimului sa fie lamurita.

"Gajul pus este foarte mare, dorim sa clarificam acest lucru, noi asteptam sa apara o OG de anulare a licitatiei. Doleantele salariatiilor sunt ca documentele sa fie aduse si sa stabilim ce e real si ce nu in aceasta poveste", a spus Corneliu Cernev.

Consilierul ministrului Economiei, Remus Vulpescu, a precizat ca licitatia e ilegala si da vina pe fostul lider al combinatului, Constantin Roibu, pentru aceasta situatie.

"Executarea silita e ilegala, iar parerea mea este ca suntem in fata unor infractiuni, cel putin trei: exista discrepante in ceea ce priveste creanta si evaluarea bunurilor, un creditor (firma din Liechtenstein - n.red.) a fost preferat tuturor celorlalti, precum statul, si aducerea Oltchim intr-o situatie de a nu mai putea functiona, deoarece nu se poate lucra fara Arpechim", a mentionat Vulpescu.

Aproximativ 1.000 de salariati de la Oltchim vor relua de vineri activitatea

Potrivit agentiilor de presa, executorul nu a putut intra in combinat, fiind alungat de muncitori, astfel ca a cerut ajutorul Politiei pentru a aplana conflictul. El urmeaza sa intre pe platforma petrochimica, cu ajutorul autoritatilor, pentru a incepe licitatia.

Dumitru Marian, presedintele sindicatului Rafinoru de la Arpechim, sustine ca executarea nu ar trebui sa aiba loc si ca doreste ca un specialist sa evaluze situatia firmei.

"Rezolvarea este urmatoarea: mie imi dai banii (pentru salarii - n.red.) si un raspuns foarte clar, daca aceste doua societati (Arpechim si Oltchim - n.red.) pot fi rentabile sau nu. Firma din Liechtenstein va depune un raport pe aceasta tema, insa eu vreau sa vad de la un specialist daca merita sa fie vanduta la fier vechi sau nu", a punctat Dumitru Marian.

Care este miza

Aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu - Arpechim, printre care instalatii si pompe, urmeaza sa fie scoase la licitatie vineri, de un executor judecatoresc, pentru recuperarea unei datorii de peste 7 milioane euro pe care Oltchim o are catre o firma inregistrata in Liechtenstein.

Anuntul de vanzare a celor 984 de bunuri mobile a fost facut intr-o publicatie de vanzare mobiliara, de catre Biroul Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu, din Curtea de Arges.

Printre cele 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu se gasesc instalatii de climatizare, rezervoare, diferite utilaje, puncte de transformare si diferite pompe, dar si un frigider si doua case de bani.

In publicatia de vanzare mobiliara a Biroului Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu se arata ca cele aproape o mie de bunuri mobile vor fi vandute la licitatie in baza a doua contracte de ipoteca incheiate la 21 iunie si 26 iulie 2012 intre Oltchim si Polchem Societe Anonyme cu sediul in Vaduz, Liechtenstein.

Divizia Petrochimica Bradu - Arpechim apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom.

Constantin Roibu, fostul director general al companiei, a ipotecat pentru o datorie de 7 milioane de euro o mare parte din petrochimia Bradu din cadrul Arpechim Pitesti.

Aceasta suma reprezinta o datorie curenta si nu avea termen de plata, astfel ca datoria era scadenta din momentul in care au fost facturate produsele. In aceasta situatie, furnizorul poate cere oricand executarea silita. Contractele au fost incheiate la sfarsitul lunii iunie, chiar daca in acel moment se stia ca Oltchim poate sa fie inchis, ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in luna august.

Remus Vulpescu a atras atentia ca in acele instalatii a fost investita o suma de 60 milioane de euro in modernizare si reparatii, iar Corneliu Cernev sustine ca echipamentele valoreaza, de fapt, peste 40 milioane de euro.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#proteste salariati Arpechim, #proteste muncitori Arpechim, #executare silita Arpechim, #proteste Oltchim Arpechim , #angajati