Negocierile pentru Oltchim s-au blocat: Diaconescu cere demisia guvernului

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 23:17 6377 citiri
Foto: Digi24

Negocierile purtate vineri seara la Ministerul Economiei intre Dan Diaconescu si reprezentantii guvernului s-au impotmolit dupa aproape cinci ore. Patronul OTV a iesit spund ca are banii necesari, dar guvernul "refuza sa ii ia", si a cerut demisia intregului Executiv.

"Lucrurile, in opinia mea, s-au clarificat incepand din acest moment pentru toti, lucrurile sunt extem de limpezi. Noi vrem sa salvam combinatul, vrem sa dam banii. Cei de la guvenrn nu vor sa ne ia banii si nu vor sa redeschida acest combinat", a sustinut Diaconescu.

El a subliniat inca o data ca cele trei variante posibile pentru Olchim sunt vanzarea combinatului unor investitori polonezi, lichidarea lui si cea de a treia, cea mai buna, finalizarea privatizarii si trecerea in proprietatea sa.

"Statul nu vrea sa ne ia banii si nu vrea sa negocieze!", s-a aratat indignat Dan Diaconescu, criticand faptul ca reprezentantii guvernului nu sunt dispusi sa continue negocierile si in acest weekend, spunand ca, la fel ca si weekendul trecut, ei nu lucreaza.

"Inteleg ca oamenii din Ramnicu Valcea, de la combinat, fac foamea si sambata si duminica, iar guvernatii, care inca sunt proprietarii combinatului, nu sunt interesati", a comentat patronul OTV.

Luni platim salariile

Acesta a plusat, spund ca, la fel cum guvernul i-a dat lui termen 10 zile, si el acorda guvernului 48 de ore sa gaseasca o solutie prin care, luni dimineata, el, Dan Diaconescu, sa plateasca salariile la Oltchim.

"Ati auzit bine!", a mai adaugat el, precizand ca vineri a fost la una dintre bancile comerciale si a cerut sa scoata banii necesari ca sa plateasca salariile muncitorilor, indiferent daca va deveni sau nu proprietarul Oltchim.

"Avem in conturi bani separat de cei 45 de milioane de euro (...) Vrem sa platim chiar si daca guvernantii nu vor dori sa semneze contractul cu noi, cum am auzit ca au intentia", a mai spus Diaconescu, cerand guvernului sa gaseasca solutia legala in acest sens si sustinand ca isi asuma pierderea acestor bani, in eventualitatea nefinalizarii privatizarii.

"Lucrurile sunt extrem de clare, guvernul ne-a spus si in aceasta seara, au precizat si in procesul verbal, in premiera mondiala, ca nu mai continuam negocierile pana cand nu aratam banii", s-a aratat indignat Dan Diaconescu, reamintind ca acest lucru nu era prevazut in caietul de sarcini si nici nu s-a mai intamplat la alte privatizari.

Ponta stie ca avem banii

El a acuzat guvernul ca face "circ mediatic" si ca a incalcat legea dezvaluind informatii confidentiale aparute in negocieri.

"Domnul Ponta stie mult mai bine decat dumneavoastra ceilalti ca noi avem banii in cont. Noi azi am prezentat o noua proba ca avem mai multi bani in cont decat cei pentru pachetul de actiuni", a mai sustinut el.

Dan Diaconescu s-a lansat apoi intr-o serie de acuzatii la adresa premierului Ponta, de la schimbarea conducerii Eximbank, pana la plagiat si pierderea referendumului din cauza unui "troc" cu presedintele Traian Basescu.

"Guvernul are 48 de ore sa ne ia banii!", a mai clamat el, adaugand ca are un extras de cont care atesta ca are toti banii necesari incheierii contractului, dar care nu poate fi dat publicitatii.

Cerem demisia guvernului

Cat priveste clauzele aflate in negociere, Dan Diaconescu a spus ca vrea ca cele 2-3 milioane de euro pe care i-ar da luni sa ajunga la salariati, nu in "borduri si panselute, cum s-a mai intamplat".

In incheiere, el a mai acuzat guvernul ca refuza sa bata palma pentru ca le-a stricat toate "jocurile, socotelile" si a prezentant un document (foto) in baza caruia a sustinut ca cere demisia intregului guvern.

Documentul respectiv ar fi aparut in caietul de sarcini si el prevedea finalizara contractului la sfarsitul lunii februarie 2013.

"Noi am oferit un termen mai scurt, am spus ca vom plati la semnarea contractului, dar nu asa cum ei ni l-au propus. Le-am aratat banii de aproximativ trei zile, si ei invoca ca au nu stiu ce problema", s-a plans Dan Diaconescu.

Reprezentantii guvernului nu au facut declaratii la finalizarea negocierilor de vineri seara. Luni expira termenul de 10 zile in care trebuia semnat contractul de privatizare a Oltchim, dupa ce vinerea trecuta Dan Diaconescu a castigat licitatia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News