Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator. Poate nu e cazul lui Diaconescu (Video)

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 14:02
3127 citiri
Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator. Poate nu e cazul lui Diaconescu (Video)
Foto: Pro Tv

Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), a declara, duminica, ca Dan Diaconescu, cel care a castigat privatizarea Oltchim, ar putea sa nu fie un bun manager.

"Cred ca actualul cumparator (Dan Diaconescu - n.r.) nu este viabil. Multe dintre intreprinderile de stat, de-a lungul anilor, au angajat multi oameni care nu fac nimic, dar care sunt platiti, iar rezultatul se vede in profitul companiei. Asa ca trebuie sa luam acest medicament, ca sa putem face un pas inainte.

Din experinta noastra am invatat ca prima faza este concedierea, insa odata ce compania devine viabila si profitabila ea o sa ajute oamenii, ii angajeaza la loc. Daca acele companii nu devin viabile, atunci trebuie sa fie inchise, aceasta se numeste economie moderna", a declarat Mark Mobius, duminica, la Pro Tv.

De asemenea, el a precizat ca se puteau pune niste conditii mai dure in caietul de sarcini, inclusiv ca ofertantii sa aiba experienta in domeniu.

"Situatia de la Oltchim va pune in pericol si celalte privatizari pe care statul roman intentioneaza sa le faca, din cauza acestui cumparator care nu este in stare sa plateasca si va treziti ca totul se termina si mai rau decat cum era la inceput. Privatizarea nu inseamna insa si o garantare automata a succesului", a explicat presedintele Templeton Emerging Markets.

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Diaconescu: Luni vin cu trei milioane de euro, in saci, pentru salariile angajatilor Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Problemele investiilor in Romania

Mark Mobius considera ca cele mai importante resurse ale tarii noastre sunt cele naturale si forta de munca, el sfatuind conducerea Romaniei sa gaseasca o metoda prin care acestea sa poate fi combinate cu succes.

"Principalul motiv pentru care nu beneficiati de aceste resurse sta in Guvern, in birocratia guvernamentala. Structura guvernamentala din prezent traieste oarecum in trecut, in era comunista, cand legile si regulile erau facute pentru fiecare aspect din economie, pentru ca economia trebuia controlata", a afirmat omul de afaceri.

"Aceste resurse minerale apartin tarii, Romaniei, insa tara nu profita de pe urma lor, asa ca trebuie sa realizeze ca aceste investitii trebuie facute si este nevoie de un sector privat, pentru ca Romania sa profite de pe urma lor. Exista si factorul ecologic, desigur, dar la fel ca in multe alte tari, se pot lua masuri de preventie", a completat Mark Mobius.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#mark Mobius privatizare Oltchim, #Mark Mobius Oltchim Dan Diaconescu, #sef Fondul Proprietatea Oltchim, #sef Templeton privatizare Oltchim , #Dan Diaconescu