Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Sa nu fim naivi, Oltchim ramane mai departe un cosmar!

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 07:14
4721 citiri
Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Sa nu fim naivi, Oltchim ramane mai departe un cosmar!

Sunt intrebat obsesiv de ce sunt intr-atat de categoric in sustinerile mele, cand afirm ca privatizarea Oltchim se va inchide, fara plata pretului, constituind mai departe un cosmar pentru autoritatile statului.

Ma bazez pe o analiza pe cale de logica. Fara sa intru in amanunte tehnice, pentru o buna intelegere, as face o paralela: inchipuiti-va ca un transport agabaritic, pe un trailer, cu o inaltime de 10 m, trebuie sa treaca, in drumul lui, peste cateva zile, printr-un tunel cu o inaltime de 7 m.

Chiar daca unii nu reusesc sa realizeze astazi imposibilitatea trecerii, cu oarece viziune si informatii despre drum si tunel, iti poti da seama ca acest lucru nu se va petrece, transportul urmand sa fie blocat la intrarea in tunel si probabil sa faca si cale intoarsa, pentru o noua revenire, in conditii de pregatire corespunzatoare.

Asa si cu pretul de 45 milioane de euro ofertat pentru actiunile Oltchim. Cum putem crede ca cineva poate achita o astfel de suma, foarte mare in acceptiunea mea, numai si numai pentru a se pune intr-o situatie extrem de periculoasa si in fapt imposibila si anume de a plati pentru a prelua sarcina unei datorii gigant de 705 milioane de euro, care la prima cerere de intrare a combinatului in insolventa aspira respectiva suma de 45 milioane de euro, ca si cum nu ar fi fost.

Dupa cum se stie, cele 45 milioane de euro reprezinta pretul ofertat pentru actiuni, iar actionarul unei companii este ultima persoana, in ordinea legala, care se indestuleaza in procedura de insolventa, adica nu se mai alege cu nimic.

A achita cele 45 de milioane de euro, in conditiile date, semnifica a incerca sa patrunzi in tunelul cu inaltime de 7 m cu transportul agabaritic cu inaltimea de 10 m. Adica imposibil!

Odata inchisa procedura de privatizare, probabil intr-un interval de 10 zile, se va putea trece la o abordare inteligenta a procesului, pentru care exista mai multe modalitati, intre care administrarea judiciara, pe model Hidroelectrica, despre care am mai vorbit si o alta, extrem de interesanta si cu rata mare de reusita.

Am sa prezint in cele ce urmeaza cea de-a doua optiune.

Din totalul datoriilor Oltchim de 705 milioane de euro, astazi, pentru ca acestea cresc cam cu 200 mii euro pe zi, 400 de milioane apartin statului, prin AVAS si Electrica. Exista o formula de anulare a acestor datorii, sub forma ajutorului de stat legal, aprobabil de catre Comisia Europeana, conditionat de investitii, de aceeasi valoare, 400 milioane euro, efectuate intr-un termen rezonabil, 5 la 7 ani, realizate de compania strategica, interesata in Oltchim.

Oricum, o astfel de mare companie are un program de investitii intr-o astfel de achizitie de tip petrochimic, ceea ce nu deranjeaza gandirea de privatizare.

Mai raman sa fie preluate celelalte 305 milioane de euro, datorii la banci si furnizori. In schimbul preluarii acestora, ceea ce reprezinta de fapt un pret platit, investitorul preia activele Oltchim, evaluate la 600 de milioane euro, cu valoare de piata net actualizata cam tot de 300 milioane de euro. Adica altfel spus, preiei o sarcina de 300 de milioane de euro, sub forma datoriilor, insa primesti la schimb active valorand pe piata 300 de milioane de euro.

Per total, afacerea merita si orice investitor de talie mondiala compatibil cu aceasta, la care exista interes, cum ar fi TISE, din Federatia Rusa, se poate implica. Face sens, potrivit unei expresii preferata mie.

Ce trebuie retinut: pentru succesul operatiunii este nevoie de 5 la 7 luni, 2 luni pentru obtinerea aprobarii de la UE, in regim de urgenta, pentru anularea datoriilor la stat ale Oltchim, conditionata de investitii de aceeasi valoare, si 5 luni pentru timpul necesar dupa publicarea anuntului de vanzare in presa financiara internationala, pentru pregatire si participare din partea unei mari companii.

Exista in business o cutuma, o companie mare, care se respecta, nu poate participa la o achizitie importanta de azi pe maine, fiind nevoie de minimum 5 luni pentru aceasta, dupa publicarea anuntului de vanzare/privatizare, mai ales in alta tara decat cea de origine. Ratiunile sunt lesne de inteles pentru cei cu o cultura medie de business.

In perioada de 7 luni, Oltchim ar putea fi introdusa in procedura de administrare speciala, cu operationalizarea centrelor existente de profit, concomitent cu somaj partial tehnic si alte forme pentru mentinerea si protejarea fortei de munca, pana la momentul preluarii in proprietate privata a combinatului.

Asa ca, printr-o abordare inteligenta si determinata, putem face ca intr-un an de zile, Soarele sa rasara si pe strada Oltchimului.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu Oltchim, #Dan Diaconescu actiuni Oltchim, #Oltchim privatizare datorii , #privatizare