Guvernul vrea o firma noua prin care sa transfere bani pentru Oltchim

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 17:01
1512 citiri
Guvernul vrea o firma noua prin care sa transfere bani pentru Oltchim
Foto: Arhiva

Guvernul ia in calcul infiintarea unei noi societati comerciale pentru Oltchim, prin intermediul careia sa poate fi asigurate atat fonduri pentru furnizori si repornirea combinatului, cat si banii pentru plata salariilor angajatilor.

"Guvernul a luat in calcul mai multe variante pentru repornirea activitatii la Oltchim si plata salariilor, astfel incat sumele alocate sa nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre solutii este infiintarea unei noi societati comerciale prin care sa fie derulate aceste operatiuni", au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. Guvernul urmeaza sa decida daca va aproba aceasta varianta.

Informatia a fost confirmata, miercur dupa-amiaza, de purtatorul de cuvant al guvernului, Andrei Zaharescu.

"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care ministerul Economiei va demara procedurile prevazute de lege pentru infiintarea unei societati, persoana juridica romana, cu capital social integral de stat, avand ca obiect principal de activitate 'Activitati de intermediere in comertul cu ridicata' - Cod CAEN 461", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului.

El a mai citit din nota de fundamentare a OUG, in care se arata ca masura este necesara "in contextul actual, creat prin aderarea recenta a Federatiei Ruse la Organizatia Mondiala a Comertului, ce permite deschiderea de noi oportunitati de afaceri pentru comerciantii romani", arata NewsIn.

"Societatea nou infiintata se refera la foarte multe societati, nu se refera strict la Oltchim (...) cu siguranta poate ajuta si Oltchim, deschizand piata din Rusia", a explicat Zaharescu, raspunzand unei intrebari.

La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca trebuie gasita "o solutie juridica" pentru asigurarea banilor de salarii, fara ca fondurile sa mai fie blocate de creditori.

Ponta, despre Oltchim: Diaconescu are mai mult dreptul sa deschida gura decat PDL

Ponta a aprobat totodata introducerea pe ordinea de suplimentara a sedintei de guvern un act normativ care mandateaza Ministerul Economiei sa infiinteze "o societate comerciala referitoare la Oltchim".

Marti, premierul a declarat ca angajatii Oltchim ar urma sa incaseze in luna octombrie salariile restante, iar in noiembrie vor fi repornite, in mod treptat, anumite sectii.

El a aratat insa in acelasi timp ca trebuie gasita o solutie juridica prin care banii virati in contul Oltchim pentru plata salariilor si repornirea combinatului sa nu mai fie incasat imediat de catre unul dintre creditorii companiei.

"Din cauza situatiei pe care am mostenit-o la Oltchim de atatia ani, acum orice leu pe care am vrea sa-l dam pentru plata salariilor si pentru repornirea combinatului este imediat luat de unul dintre creditori. Asa incat trebuie sa gasim solutia juridica prin care, cand dam acel imprumut de salvgardare sau chiar cand bancile ar fi dispuse sa crediteze din nou, sa nu plece imediat banii din contul Oltchimului catre vreunul din creditori", a spus Ponta.

Daniel Chitoiu: Am putea deschide Oltchim intr-o luna

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca spera ca Oltchim sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Oltchim firma transfer bani, #solutie bani salarii Oltchim , #combinat
Comentarii