Dar poate ca noi nu vrem sa salvam nimic

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 12:10
2748 citiri
Dar poate ca noi nu vrem sa salvam nimic
Foto: Arhiva

Imi place sa cred ca in alte tari, la a caror democratie visam cu nesat, un politician care se dovedeste a fi o catastrofa intr-un post unde a fost numit deoarece a fost seful sponsorilor de partid este trimis in judecata pentru ca nu s-a priceput si a creat o paguba.

Deoarece speranta unui ageamiu valoreaza putin spre nimic, m-am dus la Legea raspunderii ministeriale si am cautat sa aflu daca, in afara de faptul ca pentru a intreba un barosan de sanatate iti trebuie aprobari de la colegii lui, actul normativ mai contine si un capitolas despre raspunderea penala.

Bingo! L. 115/1999 zice asa: "intra sub incidenta acestei legi faptele savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor si care, potrivit legii penale, constituie infractiuni". Deschid Codul Penal si bingo din nou! "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea dreptului de a mai exercita o functie publica".

Habar nu am daca un ministru (sau fost) este/a fost functionar public, si deoarece banuiesc ca exista vreo lege speciala care sa echivaleze niste calitati oficiale, dar nu stiu unde sa caut, intreb pe Google "ministru acuzat abuz in serviciu". Si exista cazuri, deci si o regula!

Este treaba procurorilor sa demonstreze daca in afacerea Oltchim se poate pune in carca vreunui gestionar de Economie, sau fost gestionar, o asemenea acuzatie in situatia in care imi imaginez cat de greu se poate proba existenta intentiei. Dar de asta au fost la scoala.

Ceea ce se vede cu ochiul liber este ca acolo s-au strans datorii mari, ne paste un esec de etapa al privatizarii prin metoda "Mebo-DD" si Guvernul se gandeste la varianta instituirii administrarii speciale. Adica tot la stat, cu lefuri platite din banii statului, adica ai nostri.

Drama oamenilor de acolo este evidenta si nu vreau sa fiu lipsit de sentiment, insa trebuie sa o spuna cineva pe sleau: paguba creata mie si dumneavoastra de administratorii Ministerului Economiei, prin faptul ca va trebui sa achitam nota de plata a nepriceperii, este reala. Certa, lichida si exigibila, cum am invatat eu de la prietenii care se ocupa de insolvente.

Nu s-au priceput sa se gandeasca, incepand cu 2004, la o alternativa, la reconversia profesionala pentru domenii ca infrastructura, turism, servicii, cand Oltchim nu este prima poveste nefericita a unui combinat inchis deoarece isi pierde piata, furnizorii sau mintile. Ca nu am pretentia ca Oltchim ar fi putut fi maritat - deoarece nu s-a intamplat pana acum, inseamna ca nu si-a dorit nimeni.

In domeniul privat, adica in zona care produce taxe si impozite si achita lefurile ministrilor si se trezeste cu conturile blocate si lacatul pe usa daca nu vireaza banii cuveniti la buget, lipsa performantei nu exista. Sau daca da, oamenii raman pe drumuri fara sa le planga premierii Romaniei de mila.

Ceea ce nu doresc nimanui de la Oltchim. Dar de ce sa nu plateasca toti premierii, ministrii Economiei, parlamentarii din averile adunate pe seama afacerilor cu statul, a capusarii, a veseliei de a se considera "inspirati" ca au pupat un posterior manos?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#politicieni conflict interese lege, #ministri abuz serviciu, #politicieni coruptie romania , #privatizare