Daniel Daianu: DD nu avea pedigree institutional pentru privatizarea Oltchim

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 10:28
2196 citiri
Daniel Daianu: DD nu avea pedigree institutional pentru privatizarea Oltchim
Foto: Arhiva

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu sustine ca Dan Diaconescu nu ar fi trebuit sa se califice la licitatia pentru privatizarea Oltchim, precizand ca patronului OTV ii lipseste pedigree-ul "institutional".

Intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, fostul ministru a vorbit despre Cum de a ajuns vanzarea Oltchim in impas si ce se va intampla daca Dan Diaconescu nu aduce banii pentru combinat.

"Conditionalitatea expresa a Fondului a fost privatizarea Oltchimului, in sensul cel putin al sustinerii licitatiei, adica sa se vada ca statul doreste sa decida daca va continua sa bage bani in acest combinat sau vrea sa il eficientizeze. Dupa mine, intr-un an electoral trebuiau suspendate aceste procese. Nici Fondul nu trebuia sa impuna. Acum, boardul va spune ca s-au respectat conditiile, dar iata ce situatie avem in tara. Dar situatia Oltchim este mult mai veche. Se stiau de ani buni problemele Oltchim", a precizat Daianu.

Acesta a mentionat ca persoanele care participa la licitatie trebuie sa aiba un pedigree, o carte de vizita ca persoana institutionala.

"Dan Diaconescu nu trebuia sa se califice. Aici trebuia sa fie admisi cei care aveau bonitate care se masoara in functie de mai multe elemente: traseul profesional, reputatia institutionala, forta financiara si, in plus, un business plan. Aici este si raspunderea celui care vinde. Insa exista un risc, pentru ca un anumit cumparator putea sa cumpere si sa inchida. Orice conditie era foarte greu de impus. Nu exista restructurare, mai ales in conditii de criza, care sa iti asigure in integralitate locurile de munca", a explicat Daianu.

In continuarea interviului, fostul ministru a vorbit despre ipoteza in care patronul OTV nu va aduce banii pentru Oltchim.

"Eu am pledat pentru administrare speciala. Aceasta permite, ca si in cazul Hidroelectricii sa se termine contractele oneroase pentru ca multi s-au infruntat din Oltchim. Trebuie gasit si medicamentul decisiv, un investitor de amploare", a adaugat Daianu.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a asigurat ca patronul OTV va semna contractul in termenul stabilit.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul nu a fost insa semnat, iar premierul Victor Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Daianu Diaconescu privatizare Oltchim, #Daianu Diaconescu pedigree instotutional , #Dan Diaconescu