Privatizarea Oltchim, amanata pana pe 20 septembrie. Angajatii reiau protestele

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 15:26
4289 citiri
Privatizarea Oltchim, amanata pana pe 20 septembrie. Angajatii reiau protestele
Foto: B1 TV

Privatizarea Oltchim a fost amanata pana pe data de 20 septembrie, a anuntat Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Investitorii interesati vor putea depune ofertele de privatizare pana la ora 12.00, pe 20 septembrie. Deschiderea ofertelor va avea loc in aceeasi zi, la ora 13.30, iar pe 21 septembrie, la ora 12.00 va avea loc licitatia pentru vanzarea combinatului.

Luni, Dan Diaconescu a cerut in instanta suspendarea procesului de privatizare a combinatului Olthim, potrivit lui Vulpescu.

Cereri de amanare au fost depuse si de alti doi potentiali investitori, respectiv Pegamont Romania si Gazprom.

Tot luni, companiile interesate au depus ofertele pentru achizitia pachetului majoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea, printre cei interesati fiind Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza, proprietarul grupului Servicii Comerciale Romane (SCR), si actionarul minoritar PCC, din Germania.

Ziare.com va prezinta in format LIVE text desfasurarea procesului de privatizare a Oltchim:

- Miercuri, angajatii de la Oltchim intentioneaza sa vina in Bucuresti pentru a protesta.

- Sindicalistii vor avea o intalnire cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, luni, la ora 17.00. Acestia nu sunt multumiti de amanarea privatizarii combinatului si cer sa fie platiti pentru munca depusa, precum si sa se reia activitatea.

- Sindicalistii de la Oltchim vor relua protestele marti, a anuntat un lider sindical.

- Pana pe data de 22 septembrie, Romania trebuie sa informeze reprezentantii Fondului Monetar International cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii, a declarat Remus Vulpescu.

- Privatizarea Oltchim este amanata pana pe data de 20 septembrie, ora 12.00 fiind noul termen limita pentru depunerea ofertelor.

Ulterior, la ora 13.30, ofertele vor fi deschise. Analiza acestora va avea loc pana pe 21 septembrie, cand va avea loc si licitatia.

- Procedura de privatizare ar putea fi amanata, potrivit lui Remus Vulpescu. "O scurta amanare este posibila. Dorim, in spiritul transparentei, legalitatii, al sprijinirii intereselor Oltchim si ale statului roman, sa acordam o scurta amanare pe procedura de privatizare", a spus seful OPSPI.

"Consideram ca este in interesul Oltchim si al statului roman sa facem cunoscute ofertantilor conditiile obtinute, pana in prezent, de statul roman in negocierea cu proprietarul rafinariei Arpechim", a adaugat acesta, spunand ca negocierile oficiale intre stat si OMV Petrom au inceput pe data de 18 iunie 2012.

- Actiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti. La ora 11.55, cand a avut loc ultima tranzactie, pretul actiunilor era in crestere cu 8,10 la suta fata de ziua precedenta, un titlu costand 0,7675 lei.

Privatizarea Oltchim: Cele doua zile in care se va decide viitorul a 3.500 de persoane

- "Vrem sa prevenim riscul major de a fi inchisa compania. Am fost foarte precauti si noi spunem ca am facut o oferta irezistibila si de nerefuzat si am vrea ca procesul de privatizare sa continua incepand cu ziua de maine", a declarat Dan Diaconescu.

El a adaugat ca s-a incalcat legea care prevede ca orice datorie in euro a unei firme catre AVAS nu poate fi penalizata. "Din acest punct de vedere, in caietele de sarcina se gaseste o datorie mai mare catre AVAS decat este in realitate, care dauneaza investitorilor si companiei", a spus Diaconescu.

"In acea sedinta AGA a fost incalcat memorandumul incalcat de Romania cu FMI: se spune clar ca, in cazul privatizarii Oltchim, trebuie sa se spuna faptul ca trebuie sa cumpere automat si Arpechim. Acest lucru nu reiese clar din caietul de sarcini. Noi nu vrem sa incalcam un acord cu FMI", a adaugat Diaconescu.

- Potrivit lui Vulpescu, informatiile din media cu privire la noile litigii avand ca obiect privatizarea Oltchim au determinat si reactii din partea altor investitori.

Astfel, pe 14 septembrie, unul din cei patru pontentiali investitori, care a aplicat si o oferta neangajata, in care, potrivit lui Vulpescu, erau informatii care, daca sunt reale, "prezinta un interes economic deosebit", au cerut amanarea licitiatiei publice minimum 45 de zile, pentru a permite grupului respectiv achizitia rafinariei Arpechim de la OMV Petrom, cu care s-ar afla in tratative directe.

"Am cerut si sprijinului Fondului Monetar International, prin Christine Lagarde, si guvernului Romaniei, in sensul de a lua act de acest lucru, pentru ca vanzarea Oltchim fara repornirea Arpechim este un esec previzibil si neacceptat economic. Suntem de acord sa creditam Oltchim cu un capital de 150 de milioane de euro in aceasta perioada, fara conditii prealabile, pana la preluarea Arpechim si la reluarea productiei intre cele doua unitati", se mai arata in documentul citit de Vulpescu, depus de Pegamont Romania. De asemenea, o alta cerere de suspendare a fost depusa si de Gazprom.

- "La orele 11.30, pe 17 septembrie 2012, a fost inregistrat un dosar avand ca obiect o cerere formulata de Dan Cristian Diaconescu, de suspendare a procesului de privatizare, in contradictoriu cu Ministerul Ecomiei, Comertului si Mediului de Afaceri, cauza avand termen de judecata 24 septembrie 2012", a spus Vulpescu, in cadrul sedintei pentru deschiderea ofertelor depuse in vederea achizitiei Oltchim.

Dan Diaconescu, in lupta pentru achizitia Oltchim

"La aceeasi ora, la registratura aceleiasi sectii a 6-a civila a Tribunalului Bucuresti, a fost inregistrat un dosar avand ca obiect cererea de anulare a contractelor de privatizare si de suspendare a masurii de privatizare formulata de Dan Cristian Diaconescu, in contradictoriu cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si OPSPI. Aceasta a doua cauza are ca termen de judecata 7 ianurie 2013", a continuat Vulpescu.

- Dan Diaconescu a depus, luni, cu patru minute inainte de termenul limita, o oferta pentru preluarea Oltchim.

- Stefan Vuza a depus oferta pentru preluarea Oltchim.

Datoriile Oltchim

Combinatul chimic are nevoie, in fiecare luna, de aproximativ 40 de milioane de euro pentru a functiona.

De asemenea, Oltchim Ramnicu-Valcea are, in prezent, datorii de 2,6 miliarde de lei, in timp ce pierderile sale din ultimii ani se ridica la 1,2 miliarde de lei.

Statul este actionarul majoritar, avand 54,8 la suta din capitalul social.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Dan Diaconescu suspendare privatizare Oltchim, #privatizare Oltchim , #privatizare