Criza cea mai mare de la Oltchim (Opinii)

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 21:51
2998 citiri
Criza cea mai mare de la Oltchim (Opinii)
Foto: Arhiva

Cauzele falimentului Oltchim Ramnicu Valcea sunt adanci, vechi, transpartinice si greu de deslusit. Mi-e greu sa spun (neavand nici expertiza in domeniu) care a fost hotaratoare, insa pare o combinatie de ticalosie si tembelism cu rezultate maxime.

Si poate tocmai de aceea asistam zilele acestea la Oltchim la un fenomen distinct de problema economica. Asitam la o totala criza de incredere.

Muncitorii nu protesteaza, nu au intrat in greva foamei doar impotriva Guvernului si a conducerii. Ei isi contesta si propriul lider de sindicat, pe care-l socotesc complice cu administratia. Acesta refuza sa demisioneze desi, in mod evident, nu mai are reprezentativitate si legitimitate.

Guvernul l-a trimis ca emisar la Ramnicu Valcea pe ministrul Liviu Pop. A fost intampinat cu huiduieli. Muncitorii enervati l-au huiduit, mai ca nu l-au fugarit si au cerut sa vina la negocieri cineva care intelege ca acolo nu se vand mere. E drept ca dl. Pop este la fel de convingator si credibil ca o bucata de carton, iar privirea lui nu inspira decat confuzie totala si universala. Dar dl. Pop este un fost vajnic sindicalist. Ar fi fost de asteptat sa aiba o oarecare aderenta la sindicalisti, sa fie privit ca un tovaras care nu ii va trada.

Felul in care a fost primit la Oltchim fostul lider sindical devenit ministru arata din nou in ce hal a ajuns insasi miscarea sindicala din Romania, la fel de mincinoasa si corupta precum clasa politica pe care a si alimentat-o cu numeroase vedete. Remarcam de altfel ca niciun lider sindical greu nu a calcat la Ramnicu Valcea de la debutul protestelor. Unde sunt domnii Hossu, Costin si ceilalti baroni sindicali?

Dar nici administratia Ponta nu se arata mai curajoasa. Victor Ponta nu a descalecat la Oltchim pentru a nu-si sifona imaginea electorala si nu a trimis acolo niciun alt membru din artileria politica grea a Guvernului, de exemplu pe carismaticul domn Chitoiu, care sa "debloce" situatia. A trimis la inaintare un pion, acelasi pe care l-a pus sa curete si mizeria doctoratului sau plagiat. Ca doar n-a ajuns ministru degeaba.

De fapt, muncitorii nu au semne sa aiba incredere in nimeni. De aceea si pretind sa faca parte din comisia care va analiza ofertele depuse de investitor pentru combinatul din Ramnicu Valcea, astfel incat procedura sa fie transparenta.

Intr-o tara serioasa, cu institutii credibile, pretentia ar fi aberanta, aterizata direct dintr-un soi de neocomunism. Dar antecendetele netransparente si corupte ale altor mari privatizari sfariste dramatic (de Aro Campulung va mai aduceti aminte?, spre exemplu) fac justificarea daca nu legitima, macar explicabila.

Avand in vedere tocmai neincrederea maladiva, ma intreb cum isi vor alege muncitorii reprezentantii in ipoteza ca solicitarea le va fi admisa. Si cum vor scapa acestia de suspiciuni grave, mai ales daca lucrurile se vor termina prost.

Cazul Oltchim este reprezentativ pentru starea societatii romanesti. Nu stiu cat suntem de saraci, nu stiu cat suntem de nostalgici ai comunismului, nu stiu daca suntem preponderent de stanga sau de dreapta, dar stiu sigur ca suntem bolnavi de neincredere. Si nu doar in Guvern.

Nimeni nu mai crede pe nimeni si nimic din ceea ce este oficial, de la temperaturile anuntate de ANMH in zilele toride de vara si etichetele de pe produse, pana la proceduri de privatizare sau motivarea unor acte normative, totul este sub semnul neincrederii. Sub semnul lui "astia ne mint oricum".

Iar aceasta criza totala si foarte grava de incredere este mai nociva pentu Romania decat orice criza financiara si economica din lume.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#criza faliment Oltchim, #cereri sindicat Oltchim, #comisie privatizare Oltchim, #protest sindicate Oltchim , #combinat