Comisia Europeana face o investigatie amanuntita la combinatul Oltchim (Video)

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 14:42
4934 citiri
Comisia Europeana face o investigatie amanuntita la combinatul Oltchim (Video)
Foto: Oltchim

Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Romania, care are grave probleme financiare, a intrat in atentia Comisiei Europene, care a pornit o investigatie amanuntita pentru a stabili daca stergerea datoriilor de catre stat a fost in linie cu legislatia UE.

"In urma dificultatilor economice intampinate de societatea Oltchim si a anularii datoriilor publice ale acesteia, trebuie sa verificam daca un creditor privat ar fi acceptat sa actioneze in acelasi mod. Datorita recentei sale reorganizari, situatia financiara a Oltchim s-a imbunatatit, iar Romania spera sa gaseasca un nou investitor.

Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activitatilor economice ale acestei societati, care sa nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului", a declarat comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager, intr-un comunicat de presa.

Desi Comisia Europeana a mai facut in trecut avertismente legate de situatia Oltchim, este pentru prima data cand declanseaza o investigatie amanuntita asupra combinatului chimic.

Statul roman detine un pachet de control de 54,8% in cadrul societatii, care are peste 2.000 de angajati.

Probleme cu datoriile

Problema este ca in loc sa incerce sa recupereze banii datorati, statul a incercat sa converteasca creantele in actiuni si sa vanda intreprinderea unui investitor.

Privatizarea Oltchim: O companie chineza si doua romanesti sunt interesate de combinat

Numeroasele tentative de privatizare, incepand cu 2001, au esuat. Mai mult, in martie 2012, Comisia a aprobat conversia in actiuni a unei creante 135 de milioane de euro detinute de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), insa conversia nu s-a realizat, deoarece era conditionata de procesul de privatizare.

Intre timp, societatea a acumulat noi datorii publice, asa ca a intrat in procedura de insolventa in ianuarie 2013, fiind incapabila sa-si achite darile.

De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (si aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizand plata datoriilor anterioare din incasarile pentru o viitoare privatizare. Avand in vedere faptul ca pretul de vanzare estimat in eventualitatea unei privatizari nu ar acoperi intreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulari totale sau considerabile ale datoriilor.

Ce investigatii va face CE

In aceste conditii, Comisia va examina in special, potrivit comunicatului:

  • acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS) ;
  • anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar;
  • sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat (CET Govora si Salrom) care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, "interventiile publice in activitatea societatilor sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci cand un operator privat ar fi actionat in acelasi mod. Comisia va evalua daca acesta a fost cazul pentru creditorii publici si furnizorii Oltchim sau daca, dimpotriva, masurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic fata de concurentii sai si constituie ajutoare de stat".

Repornirea Oltchimului e necesara - Motivul are legatura cu exporturile

In cazul in care Comisia va concluziona ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare.

"Intrucat Oltchim este o societate aflata in dificultate financiara, singura categorie de ajutoare permisa ar fi reprezentata de ajutoarele pentru salvare si restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, in cazul in care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de catre Comisie, care asigura restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, si aceasta contribuie la costurile de restructurare", se arata in comunicat.

Reactia ministrului Economiei

Ministerul Economiei a transmis, ca urmare a notificarii Comisiei Europene, ca anuntul facut de executivul comunitar reprezinta un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economica si de vanzare a companiei chimice.

"Guvernul Romaniei poarta un dialog deschis cu Comisia Europeana pe aceasta tema, cu scopul continuarii activitatilor economice viabile ale combinatului petrochimic in conditii de piata", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Rezultatele financiare din ultima vreme ale combinatului chimic s-au imbunatatit, ceea ce determina autoritatile sa fie increzatoare ca pot fi gasiti investitori.

"Investigatia demarata de Comisia Europeana va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA si va decide daca statul s-a comportat ca un creditor privat fata de Oltchim. In contextul perspectivelor favorabile de vanzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importanta pentru a oferi siguranta juridica potentialului investitor. Mentinerea activitatii industriale in zona Ramnicu Valcea si pastrarea locurilor de munca sunt prioritare pentru noi", a declarat ministrul Economiei, Costin Borc.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Oltchim investigatie Comisia Europeana, #Oltchim Comisia Europeana, #Oltchim probleme financiare , #combinat