Cine este vinovat pentru circul de la Oltchim? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 22:20
4383 citiri
Cine este vinovat pentru circul de la Oltchim? - Sondaj Ziare.com
Foto: Antena 3

Privatizarea combinatului chimic Oltchim de la Ramnicu Valcea a captat atentia intregii tari, de aproape o saptamana. S-a creat un amestec de discutii, negocieri, acuzatii si solutii, in care Dan Diaconescu este personajul principal - cel care ar trebui sa plateasca pentru privatizarea Oltchim.

Angajatii protesteaza, prim-ministrul ameninta cu schimbari, politicienii se acuza unii pe ceilalti, iar patronul OTV este asteptat cu banii promisi - circa 45 de milioane de euro, pana luni.

Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Toata planeta este interesata sa cumpere combinatul

Dupa ce a castigat, vineri, licitatia pentru achizitia unui pachet de 54,8 la suta din combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, cu o oferta de peste 203 milioane de lei, presedintele PP-DD a plecat din tara, luni, pentru a face rost de banii promisi.

Diaconescu a ajuns inapoi in tara, miercuri, dupa o calatorie prin Germania, Spania, Franta, Monaco si Austria, in care cel mai probabil a incercat sa faca rost de banii pentru cumpararea Oltchimului.

Intre timp, in tara, personajele politice s-au acuzat intre ele pentru situatia in care a ajuns Oltchim, printre cei acuzati, dar si acuzatori, numarandu-se premierul Victor Ponta, Dan Diaconescu, dar si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Dan Diaconescu a castigat privatizarea Oltchim (Video)

Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a castigat: Ponta il felicita dupa ce da banii

Cel care a dat tonul este prim-ministrul Victor Ponta, care i-a acuzat pe Dan Diaconescu si pe Adriean Videanu de faptul ca ar colabora pentru a ascunde fraudele de la combinatul chimic.

"Trebuie sa reparam noi toate hotiile facute de PDL. Sute de milioane de euro din bani publici bagati de hotul hotilor, Adriean Videanu, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor facute la Oltchim", a spus Victor Ponta, luni, la inceputul reuniunii PSD.

El a precizat ca Videanu si Constantin Roibu, fost director general al Oltchim, au aranjat, cu o zi inainte de licitatie, "cum sa faca lucrurile la Oltchim".

Privatizarea Oltchim Ponta acuza: Diaconescu s-a inteles cu Videanu, "hotul hotilor"! (Video)

In replica, Adriean Videanu a cerut, tot luni, demisia Guvernului Ponta pentru modul in care a gestionat privatizarea Oltchim. "Memorandumul privind privatizarea este in zona subminarii economiei nationale", a acuzat Videanu.

"Cerem de urgenta demisia Guvernului Ponta. Este singurul responsabil de inchiderea Oltchim si de esecul privatizarii Oltchim. Maniera in care Guvernul Ponta a aprobat privatizarea ducea inspre un singur loc - esec", a declarat Videanu intr-o conferinta de presa.

Videanu: Guvernul domnului Bula a subminat economia nationala, sa demisioneze! (Video)

La randul sau, fostul ministru al Finantelor din Guvernul Boc, din perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Gheorghe Ialomitianu, a spus, pentru Ziare.com, ca Guvernul Ponta s-a grabit sa scape de Oltchim pentru a nu mai avea probleme cu salariatii.

Ialomitianu: Guvernul Ponta a grabit privatizarea Oltchim ca sa scape de plata salariilor

Si europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma ca nu e exclus ca Victor Ponta sa fi produs "circul" de la Oltchim fara voia lui si ca premierul este problema Oltchim.

"Problema actuala a Oltchim nu e Dan Diaconescu, ci Victor Ponta. Intr-adevar, daca un saltimbanc e schilodit in arena fiindca nu are plasa de siguranta, de vina nu e el, ci proprietarul circului. Asa si premierul. A schimbat regulile licitatiei de la Oltchim, a patronat o organizare incompetenta, ca si transformarea unui proces serios intr-un show mediatic", a spus Cristian Preda.

Cristian Preda: Problema Oltchim nu e Dan Diaconescu, ci Victor Ponta

In plus, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a precizat ca Dan Diaconescu nu va fi proprietar la Oltchim si ca Guvernul si sindicatele au gresit.

"Aici au fost anumite greseli. O greseala este poate a Guvernului, prin Ministerul de Finante si alta greseala este a sindicatelor. Greseala Guvernului prin Ministerul de Finante este ca nu a asigurat un capital de lucru de 40-50 de milioane, ca Oltchimul sa mai functioneze inca cinci-sase luni de zile, timp in care se putea asigura un investitor puternic.

Asta e prima greseala, mare greseala! A doua greseala este a sindicatelor si a oamenilor de acolo, care in clipa in care au trecut la proteste sindicale, orice investitor serios se sperie de acest lucru si fuge", a opinat Dan Radu Rusanu.

Rusanu: Dan Diaconescu nu va fi proprietar la Oltchim. Guvernul a gresit

Nu in ultimul rand, actualul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca raspunde cu functia daca privatizarea Oltchim va esua.

"Eu sper ca domnul Diaconescu va plati pretul pe actiuni si va respecta angajamentele. El spune ca are echipe de specialisti romani si internationali care vor asigura managementul. Raspund cu functia daca privatizarea esueaza", a spus Chitoiu.

Privatizarea Oltchim: Daniel Chitoiu: Raspund cu functia daca se esueaza

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba cine credeti ca este vinovat de circul privatizarii combinatului Oltchim? Guvernul Ponta? Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu? Fostul director general al Oltchim Constantin Roibu? Sindicalistii si protestatarii care au speriat investitorii? Dan Diaconescu, cel care a castigat licitatia?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #vinovat privatizare Oltchim, #Victor Ponta privatizare Oltchim, #Adriean Videanu privatizare Oltchim , #privatizare
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
cine e prim-ministru? ponta sau DDD?
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4