Ati da un euro pentru Oltchim? - Sondaj Ziare.com

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 07:49
5245 citiri
Ati da un euro pentru Oltchim? - Sondaj Ziare.com
Foto: Romania TV

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a castigat licitatia de vanzare a pachetului majoritar la Oltchim Ramncu Valcea, oferta sa fiind considerata uriasa de catre toate partile implicate.

Mai exact, Diaconescu a promis statului 203,1 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) pentru 54,8 la suta din capitalul social al combinatului chimic.

Oferta sa a fost net superioara fata de a concurentilor sai, firma germana PCC si omul de faceri Stefan Vuza. De fapt, a fost net superioara fata de oricat ar fi platit orice investitor care cunoaste domeniul si si-ar fi dorit sa faca bani in Romania, acest lucru fiind aratat clar de lipsa investitorilor straini importanti (cu exceptia PCC, care este deja actionar minoritar al Oltchim), desi acestia ar fi cumparat caietul de sarcini, potrivit spuselor ministrului Economiei, Daniel Chitoiu.

Astfel, PCC a oferit doar 40 de milioane de lei, pentru actiuni si creantele catre Electrica si AVAS, iar Stefan Vuza, prin doua companii, cate 30 de milioane de lei pentru actiuni, prin AISA Invest, respectiv 18,8 milioane pentru actiuni si 202 milioane de lei pentru creantele Electrica, prin Chimcomplex.

Cum se justifica suma oferita de Dan Diaconescu? L-am putea crede pe cuvant: prin faptul ca isi dorea neaparat ca Oltchim sa ramana sub actionariat romanesc, iar banii sa se duca la angajati. Sau am putea spune presedintele PP-DD si-a inceput deja campania electorala si aduna capital politic, asta daca, intr-adevar, va reusi sa aduca banii in timp util si sa semneze contractul.

In acest moment, insa, cel mai important lucru este modul in care Diaconescu vrea sa faca rost de bani: sa-i stranga de la romani, pe principiul "dati un leu pentru Ateneu". "Dati un euro pentru Oltchim" nu rimeaza, ca sa nu mai spunem ca, daca fiecare roman ar da cate un euro, s-ar strange circa 19 milioane de euro, nu 45 de milioane, cat ar avea nevoie presedintele PP-DD.

Contractul de vanzare-cumparare ar trebui incheiat luni, potrivit sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie, Remus Vulpescu. Acesta a precizat, insa, ca semnarea poate fi amanata si pentru marti, daca presedintele PP-DD va mai avea nevoie de ceva timp sa faca rost de bani sau pentru rezolvarea altor probleme legate de licitatie.

In caietul de sarcini, totusi, se specifica faptul ca se va putea incheia contractul pana in luna februarie a anului viitor.

Sa nu subestimam, totusi, posibilitatea ca Diaconescu sa faca rost urgent de banii necesari, fie din fonduri proprii, fie de la aliati cu resurse financiare, fie chiar de la dumneavoastra.

Ziare.com va invita la sondaj: Ati da un euro pentru Oltchim?

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Dan Diaconescu Oltchim, #euro pentru Oltchim, #privatizare Oltchim, #semnare contract privatizare Oltchim , #privatizare