Angajatii Oltchim au primit 45% din lichidarea pe februarie

Vineri, 29 Martie 2013, ora 20:22
1170 citiri
Angajatii Oltchim au primit 45% din lichidarea pe februarie
Foto: Nasul TV

Angajatii Oltchim au primit, vineri, 45% din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu, care a precizat ca o mie de salariati ar urma sa fie disponibilizati incepand cu 15 aprilie.

Dupa pichetarea sediului Prefecturii Valcea, unde o delegatie a protestatarilor a intrat la discutii cu prefectul Mircea Nadolu, cei aproximativ 400 de angajati ai Oltchim s-au mutat in fata Primariei Ramnicu Valcea, unde au stat aproximativ o ora. Si la Primarie, o delegatie a protestatarilor formata din 20 de persoane a discutat cu edilul Emilian Francu, acesta venind in mijlocul angajatilor, insa a fost huiduit.

Protestul angajatilor s-a incheiat fara incidente, iar la ora transmiterii acestei stiri o parte dintre protestatari a plecat spre combinat cu doua autobuze puse la dispozitie de catre primarul Emilian Francu, iar altii au plecat pe jos spre case.

Restantele salariale la Oltchim, achitate vineri

Liderul Sindicatului Liber Oltchim Ramnicu Valcea, Mihai Diculoiu, a spus ca nu au primit "niciun raspuns" de la autoritatile locale privind situatia combinatului, sustinand ca oamenii vor merge la Bucuresti daca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu vin sa discute cu ei.

"Au fost 400 de oameni, s-a protestat fara incidente, nu au fost probleme. Timp de o ora oamenii au fost la Prefectura, apoi timp de o ora si la Primarie. Nu am primit niciun raspuns, iar oamenii spun ca daca nu vor veni la Ramnicu Valcea premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vor merge ei la Bucuresti.

Astazi s-a primit 45 la suta din lichidarea pe februarie, dar promisiunea de ieri era pentru achitarea intregii sume aferente lichidarii lunii februarie. Salariatii au cerut demisia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care initial a spus ca exista bani pentru plata integrala a lichidarii pe luna februarie, pentru ca apoi administratorul judiciar sa spuna ca exista doar 45 la suta din aceasta suma", a spus Diculoiu.

O mie de disponibilizari, din aprilie

El a mai declarat ca o mie de angajati ai Oltchim urmeaza sa fie disponibilizati incepand cu luna aprilie.

"Am auzit si noi, urmeaza ca o mie de oameni de la combinat sa fie concediati incepand cu 15 aprilie, asta dupa ce oamenii nu si-au luat banii de trei luni. Oamenii sunt tensionati, disperarea e la cote maxime. Noi nu am fost anuntati oficial, iar daca exista aceasta decizie, ea contravine legii deoarece administratorul trebuia, conform legii sa elaboreze mai intai planul de reorganizare al societatii, sa discute disponiblizarile cu sindicatul, planul sa fie aprobat de Adunarea Generala a Creditorilor si apoi sa fie pus in aplicare. Decizia este ilegala", a mai afirmat Mihai Diculoiu.

Aproximativ 400 de salariati de la Oltchim, care au protestat in fata sediului combinatului, au plecat in mars spre Prefectura Valcea, ei parcurgand 12 kilometri in aproximativ doua ore, traficul rutier pe DN 64 si pe principalele bulevarde din oras fiind perturbat. In fata sediului Prefecturii Valcea, oamenii au scandat "Demisia", "Vrem sa muncim, nu vrem sa murim" si "Mincinosii", iar in maini aveau pancarte pe care scria "Privatizati Guvernul".

Angajat de la Oltchim, lovit de o masina in timpul protestelor

Miercuri, peste 200 de angajati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au blocat traficul pe Drumul National 64, timp de doua ore, cerand administratorului judiciar si reprezentantilor Ministerului Economiei sa vina la Valcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Tot miercuri, peste 300 de salariati ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat pe DN 65 B si au blocat soseaua in zona Vamii din Pitesti, la un moment dat o parte a protestatarilor imbrancindu-se cu jandarmii care au intervenit sa elibereze drumul. Si joi peste 200 de angajati ai Oltchim au blocat traficul pe Drumul National 64, timp de doua ore.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#protest Oltchim, #salarii Oltchim, #lichidari Oltchim , #angajati