Analiza: Sansele Oltchimului in Liga Campionilor

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 11:58
2042 citiri
Analiza: Sansele Oltchimului in Liga Campionilor

In vreme ce echipele de fotbal romanesti de frunte se chinuie sa limiteze proportiile infrangerilor cu granzii Europei, echipele de baschet nici nu viseaza la Euroliga, iar cele de volei se multumesc cu cate o participare onorabila din an in Pasti in competitiile de top, o singura echipa romaneasca tace si face. Oltchim Ramnicu Valcea, echipa de handbal feminin, campioana a Romaniei in ultimii 4 ani, se afla la al treilea sezon consecutiv in care patrunde in primele opt cluburi ale Europei.

Iar daca in sezonul 2008/209, Oltchimul a jucat semifinala, iar in 2009/2010 chiar finala, exista motive sa speram ca si sezonul acesta valcencele vor face pasul macar spre careul de asi al Europei. De fapt, primul pas a fost deja facut, Oltchim trecand de prima faza a grupelor. Urmeaza partea mai grea, faza a doua a grupelor, in care sortii n-au fost nici prea blanzi, dar nici prea nemilosi. Astfel, campioanele Romaniei se vor confrunta cu Buducnost, Itxako si Krim Ljubljana.

Oltchim a avut noroc la tragerea la sorti a grupelor Ligii Campionilor

Care sunt sansele fiecarei echipa in parte, avantajele si dezavantajele care le dau sperante pentru un parcurs lung sau dimpotriva? Asta ne propunem sa vedem in cele ce urmeaza:

Oltchim

Avantaje:

- O echipa matura si cu mare experienta internationala, dar nu batrana si uzata. Astfel, marea majoritate a jucatoarelor de baza au in spate meciuri multe in Liga Campionilor, dar si turnee finale la echipele nationale, lipsind insa trofeele mari.

- Un colectiv sudat si bine inchegat, majoritatea jucatoarelor evoluand impreuna de mai multe sezoane atat la Oltchim, cat si la echipa nationala.

- Publicul numeros, fidel si fanatic. La majoritatea meciurilor de pe teren propriu, arena valceana este neincapatoare, iar la cele mai multe dintre meciurile din deplasare jucatoarele sunt insotite de un grup de suporteri credincios echipei.

- Valoarea individuala a jucatoarelor titulare, majoritatea fiind cele mai bune sau printre cele mai bune din lume pe posturile lor. Cele mai ilustrative exemple sunt Paula Ungureanu, Valentina Elisei, Ionela Stanca, Ramona Maier sau Cristina Neagu.

- Obsinuinta cu fazele superioare ale Ligii Campionilor, Oltchim fiind singura echipa dintre cele patru din grupa ei care a ajuns in ultimii doi ani in semifinale.

Dezavantaje:

- Instabilitatea de la nivelul colectivului tehnic. Peter Kovacs, antrenorul Oltchimului de la inceputul acestui sezon, se afla in fiecare moment cu sabia demiterii deasupra capului, zvonurile spunand ca nici conducerea, dar nici jucatoarele nu-l au prea tare la inima.

- Presiunea exercitata de sponsori, dar si de media si de suporteri. In conditiile in care performantele au fost pe o panta ascendenta in ultimii ani, iar investitiile la fel, asteptarile sunt pe masura, orice alt rezultat in afara calificarii in finala urmand a fi considerat un esec.

- Inexistenta unor dubluri de valoare pe anumite posturi, dar si slabiciuni la nivelul liniei de 9 metri. Paula Radulescu, Ramona Maier sau Ionela Stanca sunt in acest moment titulare incontestabile pe posturile lor, iar rezervele, desi exista, sunt departe de calitatea lor. La 9 metri, pe de alta parte, exista in acest moment nu mai putin de 12 jucatoare pe numai 3 posturi, iar continua lor schimbare a dus la scaderea moralului majoritatii.

- Programul destul de dificil. Oltchim are primul meci pe teren propriu, in fata celeilalte forte a grupei, Buducnost, iar ultimele doua partide urmeaza sa le dispute pe teren strain, la Podgorica si Ljubljana.

Buducnost

Avantaje:

- Forma de zile mari din prima faza a grupelor, care a insuflat incredere tuturor. Astfel, echipa din Muntenegru a reusit sase victorii din sase meciuri, toate la diferente de la cinci goluri in sus.

- Forta extraordinara a jucatoarelor de la 9 metri, dintre care se detaseaza Bojana Popovic si Katarina Bulatovic, deja autoare a 39, respectiv 46 de goluri in actuala editie Champions League. Spre comparatie, cea mai buna marcatoare de la Oltchim, Ionela Stanca, are doar 32 de goluri.

- Un colectiv extrem de unit, majoritatea jucatoarelor, dar si antrenorul fiind de origine muntenegreana.

- Programul favorabil, muntenegrencele avand ultimele doua partide din grupa pe teren propriu.

Dezavantaje:

- Lipsa experientei la nivel inalt a majoritatii jucatoarelor. In afara celor doi, trei lideri, celelalte jucatoare nu au mai evoluat cu trofee pe masa sau in meciuri apropiate ca impact.

- Lipsa experientei la nivel inalt a conducerii tehnice, dar si a celei administrative. Buducnost nu este o echipa obisnuita cu fazele superioare ale Ligii Campionilor, acest lucru putandu-se reflecta in modul cum "se trag sforile" in afara terenului. Este bine stiut ca in anii trecuti echipe precum Hypo Viena sau Viborg au avut parte de arbitraje uneori mai prietenoase sau de trageri la sorti favorabile, tocmai pentru ca oficialii stiau cu ce "se mananca" handbalul si in afara terenului.

- Absenta unor rezerve de marca, Buducnost bazandu-se pe un nucleu de sapte-opt jucatoare si cam atat.

Itxako

Avantaje:

- Lot echilibrat si bine proportionat, fara staruri de anvergura precum Bojana Popovici, dar cu jucatoare muncitoare, solide si talentate, precum Alexandrina Barbosa, Emilia Turey, Begona Fernandez sau Macarena Aguilar.

- O aparare extrem de solida si inchegata, echipa spaniola putandu-se lauda cu cele mai putine goluri primite in prima faza a grupelor, 142.

- Lipsa presiunii rezultatelor, ibericele reusind deja mai mult decat se astepta din partea lor.

Stabilitatea la nivelul conducerii tehnice, antrenorul Ambros Martin fiind la club de nu mai putin de sase ani.

Dezavantaje:

- Absenta unui public foarte numeros sau fanatic.

- Inconstanta in rezultate, Itxako pierzand chiar primul meci din prima faza a grupelor, pe teren propriu.

- Lipsa experientei la un nivel inalt, ibericele reusind deja cea mai buna performanta din istoria clubului.

- Slabiciuni pe extreme, unde, in afara Emiliei Turey, ibericele au jucatoare cel mult modeste.

Krim Ljubljana

Avantaje:

- Tineretea si talentul multora dintre jucatoare, acestea fiind capabile de surprize si de evolutii exceptionale in orice moment. Cele mai bune marcatoare ale lui Krim au 23 de ani( Andrea Lekic), 25 de ani( Andrea Penezic) si 22 de ani( Barbara Varlec).

- O antrenoare cu vasta experienta internationala, care cunoaste clubul foarte bine si lucreaza excelent cu tinere jucatoare. Este vorba de Marta Bon, care a antrenat echipa slovena in urma cu 14 ani si a revenit la inceputul actualului sezon.

- Un public destul de numeros, cunoscator si avizat de handbal, care stie cand sa incurajeze echipa.

Dezavantaje:

- Subtirimea lotului, precum si absenta unor lideri care sa traga echipa dupa ei si sa impuna un ritm in momentele grele.

- Apararea extrem de modesta, slovenele primind nu mai putin de 172 de goluri in prima faza a grupelor.

- Incapacitatea de a straluci si de a se mobiliza in fata adversarilor redutabili. Astfel, Krim a evoluat bine in fata Zvezdei si a Podravkei, dar a clacat in fata lui Gyor, pierzand de doua ori fara drept de apel.

- Lipsa experientei la nivel inalt a majoritatii jucatoarelor.

Una peste alta, asadar, numarand avantajele si dezavantajele fiecarei echipe in parte, precum si cantarind soliditatea fiecaruia dintre acestea, ajungem la concluzia de la care am plecat. Grupa este dificila, este echilibrata, iar drumul catre semifinale se anunta greu si sinuos. Dar ar mai fi intregi bucuriile izbanzilor daca ar fi obtinute fara batai de cap? Asa ca Hai Oltchim, hai Valcea, faceti-ne din nou mandri de voi si faceti-ne sa uitam de CFR Cluj si de Steaua!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Oltchim sanse Liga Campionilor, #Oltchim grupa Liga Campionilor , #stiri Oltchim Ramnicu Valcea