Ce se întâmpla cu sportiva din Belarus care a fost dusă cu forța la aeroportul din Tokyo pentru a fi trimisă în țara natală

Luni, 02 August 2021, ora 10:50
8574 citiri
Ce se întâmpla cu sportiva din Belarus care a fost dusă cu forța la aeroportul din Tokyo pentru a fi trimisă în țara natală
Krystsina Tsimanouskaya. Foto: Twitter

Sportiva Krystsina Tsimanouskaya, este "în siguranţă" în Japonia, a asigurat luni Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), după ce atleta de 24 de ani a declarat că a fost ameninţată cu o repatriere forţată în Belarus pentru că a criticat federaţia naţională, informează AFP.

Reprezentanţi ai CIO şi ai Tokyo-2020 au vorbit, duminică seară, cu sportiva din Belarus Krystsina Tsimanouskaya,", a declarat, luni, directorul de comunicare al CIO, Mark Adams.

"Ea ne-a asigurat că se simte în siguranţă. A petrecut noaptea într-un hotel de la aeroportul Tokyo Haneda”, iar reprezentanţi ai CIO se vor întâlni din nou cu ea, luni, pentru a-i afla intenţiile şi pentru a "a o sprijini", a adăugat Adams.

El nu a confirmat speculaţiile că sprintera va solicita azil în Uniunea Europeană. Oficiali din Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) lucrează la acest caz, a adăugat Adams.

La rândul său, guvernul japonez "va continua să coopereze îndeaproape cu organizaţiile în cauză şi va lua măsurile corespunzătoare", gestionând acest caz "în conformitate cu legea", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Katsunobu Kato, fără a oferi alte detalii. Ministerele de Externe şi al Justiţiei ale Japoniei, precum şi poliţia locală, au refuzat să comenteze pe acest subiect.

Duminică, atleta a declarat că a fost obligată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo de către antrenorul echipei sale, înainte de a fi însoţită la aeroport de oficiali ai Comitetului Olimpic din Belarus, pentru a se întoarce în ţara ei.

Cu câteva zile mai devreme, ea criticase cu înverşunare Federaţia de Atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la ştafeta 4x400 de metri, când trebuia să alerge iniţial 100 de metri şi 200 de metri, pentru că alte două sportive nu reuşiseră să efectueze numărul sificient de controale antidoping.

Sportiva a mai declarat pentru mass-media online by.tribuna.com că îi este "frică" de faptul că va ajunge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus. Ea ceruse, duminică, ajutorul CIO.

Aceste incident vine în timp ce regimul preşedintelui Alexander Lukaşenko urmăreşte fără încetare o represiune împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi activiştilor, cu speranţa de a pune capăt mişcării istorice de protest din 2020, faţă de realegerea lui pentru un al cincilea mandat.

Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Autoproclamatul președinte al Belarusului Aleksander Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra coridoului Suwałki, teritoriul Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea...
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat...
#Belarus, #sportiva, #Krystsina Tsimanouskaya, #Lukasenko belarus, #Lukasenko, #Tokyo 2020 , #Jocurile Olimpice 2020