Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat printr-un spectacol grandios! Japonezii au predat ștafeta organizatorilor din 2024 FOTO

Duminica, 08 August 2021, ora 16:34
5861 citiri
Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat printr-un spectacol grandios! Japonezii au predat ștafeta organizatorilor din 2024 FOTO
Flacăra olimpică. FOTO: Twiter

Jocurile Olimpice de la Tokyo, un spectacol sportiv de peste două săptămâni desfăşurat în plină pandemie de coronavirus, s-au încheiat cu o ceremonie de două ore şi 20 de minute, duminică, pe Stadionul Naţional din capitala Japoniei.

La fel ca la cermonia de deschidere, nici de această dată nu au fost spectatori în tribune, iar protocolul pus la punct pentru evitarea propagării coronavirusului a făcut ca mulţi sportivi să fi plecat deja acasă.

“O ediţie a Jocurilor Olimpice cum n-a fost alta. Confruntaţi cu pandemia, un obstacol dincolo de orice am trăit vreodată.

Dar am reuşit. Împreună.

Această sărbătoare este pentru noi toţi şi dovada că întotdeauna există speranţă”, a fost însă mesajul organizatorilor Olimpiadei.

Ceremonia a început cu focuri de artificii şi cu intrarea în arenă a prinţului Akishino al Japoniei şi a preşedintelui CIO, Thomas Bach, după care a fost adus drapelul Japoniei de către şase persoane, între care şi un medin şi un model care are un handicap. După intonarea imnului Japoniei, au pătruns în arenă drapelele tuturor celor 206 delegaţii participante, cel al României fiind purtat de canoistul Cătălin Chirilă. Au intrat apoi şi sportivii, împreună, fluturând steguleţe şi mulţi dintre ei dansând.

Speranţa şi spiritul olimpic au fost întruchipate de lumini aprinse de sportivi şi înălţate prin efecte speciale deasupra terenului, formând apoi cercurile olimpice.

“This is Tokyo” – deoarece sportivii nu au avut ocazia să se plimbe prin Tokyo, din cauza restricţiilor, lor li s-a arătat cum ar fi un weekend tipic într-un parc imaginar din oraş, în ritmurile Tokyo Ska Paradise Orchestra. Concurenţii care au participat la ceremonie s-au bucurat şi de muzica altor artişti japonezi şi de spectacolul dansatorilor.

În premieră, la ceremonia de închidere au fost premiaţi câştigătorii probelor de maraton atât la masculin cât şi la feminin, Eliud Kipchoge, respectiv Peres Jepchirchir. Ambii campioni olimpici sunt din Kenya. În mod tradiţional, la ceremonie erau premiaţi câştigătorii la masculin la maraton.

Nu înainte ca organizatorii să le mulţumească voluntarilor implicaţi în JO-2020, sportivii şi telespectatorii au fost purtaţi într-un emoţionant tur virtual al dansurilor tradiţionale ale Japoniei, după care a fost coborât drapelul olimpic şi predat de guvernatorul din Tokyo, Koike Yuriko, primarului Parisului, Anne Hidalgo, prin intermediul lui Thomas Bach. Paris va găzdui ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice de vară.

Pentru prima dată pentru o ceremonie de predare a ştafetei JO, s-a intonat imnul următoarei gazde a competiţiei, cel al Franţei, ca parte a prezentării Paris-2024. Printre cei care au participat la intonarea imnului s-a numărat şi astronautul Thomas Pesquet, cu câteva acorduri la saxofon din Staţia Spaţială Internaţională.

În plus, au fost prezentat imagini live de la sărbătoarea de la Paris prilejuită de predarea ştafetei.

“Ne-aţi inspirat prin această putere unificatoare a sportului. A fost cu atât mai remarcabil având în vedere multele provocări existente din cauza pandemiei. Jocurile Olimpice Tokyo 2020 sunt jocurile speranţei, solidarităţii şi păcii. Tu, popor japonez, poţi fi extrem de mândru pentru ce ai realizat. Mulţumesc, Tokyo! Mulţumesc, Japonia! (...) Am reuşit! Împreună! Acum trebuie să marchez sfârşitul acestei călătorii olimpice de la Tokyo, Declar Jocurile celei de-a 32-a Olimpiade închise”, a spus preşedintele Thomas Bach în discursul prin care a marcat finalul competiţiei.

Flacăra olimpică s-a stins, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat cu focuri de artificii.

Dubla campioană mondială care a primit ”două lovituri în faţă" într-un tren din Paris
Dubla campioană mondială care a primit ”două lovituri în faţă" într-un tren din Paris
Dubla campioană mondială de atletism Eunice Barber, câştigătoare la heptatlon în 1999 şi la săritura în lungime în 2003, a suferit leziuni minore la nivelul feţei, luni seară, în urma...
Simona Halep spulberă visul românilor. Anunțul făcut de fostul lider mondial
Simona Halep spulberă visul românilor. Anunțul făcut de fostul lider mondial
Simona Halep a declarat, luni, la întoarcerea în ţară după ce a participat la Miami la primul său turneu de la ridicarea sancţiunii pentru dopaj, că şi-ar dori foarte mult să se califice...
#jocurile olimpice, #Tokyo 2020, #Paris , #Jocurile Olimpice 2020