Care este bugetul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Marti, 13 Aprilie 2021, ora 12:48
2409 citiri
Care este bugetul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Jocurile Olimpice se vor desfasura la Tokyo

Bugetul Jocurilor Olimpice de la Tokyo se anunta unul record pentru Olimpiadele de vara, in timp de incasarile vor fi vitale pentru miscarea olimpica fragilizata de criza sanitara, informeaza AFP, cu 100 de zile inaintea debutului competitiei.

Organizatorii japonezi au reevaluat la finele lui 2020 bugetul evenimentului la 15,4 miliarde dolari (13 miliarde euro), cu 2,8 miliarde dolari mai mult decat estimarea precedenta, din cauza costurilor legate de amanare si de masurile sanitare.

Tokyo-2020 se anunta a fi Jocurile de vara cele mai scumpe din istorie, peste Londra-2012 (12,2 miliarde euro), in timp ce Jocurile de iarna de la Soci-2014, din Rusia, detin recordul absolut estimat la 17,9 miliarde euro, conform unui studiu al Universitatii Oxford.

Acest buget global cuprinde bugetul de functionare - cel putin in echilibru pentru majoritatea editiilor din 1984, cu exceptia JO din 1992 de la Albertville -, si de constructie sau amenajare a infrastructurilor.

Organizatorii evalueaza astfel la 7,5 miliarde dolari (6,3 miliarde euro) doar "bugetul legat de siturile olimpice", un cost aproape total preluat in sarcina de autoritati in numele dezvoltarii locale si pe termen mediu.

Logica este diferita pentru organizatorii japonezi (COJO), care cauta sa-si acopere cheltuielile, si pentru lumea olimpica, care traieste din Jocuri si asteapta beneficii importante.

Pentru COJO, principala sursa de venit vine de la sponsorii locali (3,3 miliarde dolari), cu mult peste contributia Comitetului International Olimpic (1,3 miliarde dolari).

Stefan Radu, casatorit cu o femeie putred de bogata. Cine este Alexandra, femeia mai mare cu 8 ani decat fotbalistul intrat in istorie la Lazio

De asemenea, vanzarea biletelor urmeaza sa aduca 800 milioane dolari, o previziune incerta intrucat spectatorii internationali nu vor putea sa asiste la Jocuri, iar numarul spectatorilor japonezi nu a fost inca fixat.

La randul sau, CIO comunica incasarile sale pe ciclu de patru ani, iar cele pentru Olimpiadele 2013-2016, acoperind JO-2014 de la Soci si JO-2016 de la Rio, se ridica la 5,7 miliarde dolari.

Aproximativ trei sferturi (73 la suta) provin din drepturi de difuzare, asezand astfel economia Jocurilor pe telespectatori, mai degraba decat pe publicul direct, iar 18 la suta din programul de sponsorizare international.

Viata dramatica a unei sportive ajunsa campioana europeana dupa ce a cersit si a taiat lemne. "Am carat busteni, brazi cu tata si am devenit atat de puternica"

CIO pastreaza 10 la suta din incasarile JO pentru functionarea sa si redistribuie 90 la suta, aproximativ 5 miliarde de dolari pentru perioada 2013-2016, care asigura bunul mers al miscarii olimpice timp de patru ani.

Aceasta suma serveste in principal finantarii federatiilor internationale, repartizate in cinci grupe conform importantei lor: atletismul, gimnastica si natatia primesc aproximativ 40 milioane de dolari, fata de 14 milioane dolari pentru pentatlon modern, rugby sau golf.

Din incasarile de la Rio-2016, 540 milioane dolari au fost, de asemenea, repartizati comitetelor olimpice nationale pentru finantarea burselor olimpice pentru sportivi si antrenori.

In fine, CIO contribuie cu jumatate din finantarea Agentiei Mondiale Antidoping (aproximativ 20 milioane dolari contributie in 2021), restul venind de la guverne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Jocuri Olimpice buget Tokyo , #stiri Olimpiada