JO 2020: ce se întâmplă cu atleta din Belarus care se teme să se mai întoarcă în țara natală. Sportiva a plecat spre Polonia

Miercuri, 04 August 2021, ora 10:28 3117 citiri
Kristina Timonovskaia

Atleta belarusă Kristina Timonovskaia, aflată în conflict cu autorităţile sportive din ţara sa, a părăsit miercuri aeroportul Narita din Tokyo cu destinaţia Viena, o probabilă escală înainte de a ajunge în Polonia, care i-a acordat o viză umanitară, informează AFP.

Iniţial se speculase că sportiva va folosi un zbor direct Tokyo-Varşovia operat de compania poloneză LOT, dar ea a schimbat itinerariul în ultimul minut, îmbarcându-se într-o aeronavă a companiei Austrian Airlines pentru Viena.

Timonovskaia nu a făcut niciun fel de declaraţii pentru presă înainte de plecare.

Kristina Timonovskaia a declarat duminică că se simte ameninţată de o întoarcere forţată în ţară pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate, primind mai multe oferte de azil printre care şi din Polonia.

Autorităţile poloneze au propus sprinterei în vârstă de 24 de ani o viză umanitară pentru ca ea să-şi poată continua cariera în această ţară, iar prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, a avansat şi el o invitaţie pentru sportiva belarusă.

''Polonia va face tot ceea ce este necesar pentru a o ajuta să îşi continue cariera sportivă. Polonia apără mereu solidaritatea'', a scris adjunctul ministrului polonez de Externe pe Twitter.

Totodată, atleta belarusă nu a putut concura în proba de 200 metri la JO 2020 de la Tokyo. Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a respins luni un apel urgent al atletei care cerea permisiunea să concureze la 200 metri, în condiţiile în care finala probei feminine era programată marţi.

Sportiva solicita TAS să anuleze decizia Comitetului olimpic din Belarus, care a exclus-o din întrecerile olimpice.

Cu toate acestea, cererea Kristinei Timonovskaia a fost respinsă de TAS pe motiv că ea ''nu a reuşit să-şi probeze cazul''.

Kristina Timonovskaia a criticat în această săptămână vehement Federaţia de atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, când ar fi trebuit să alerge iniţial la 100 m şi 200 m, deoarece alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News