Un elev din București, exclus din lotul național la Olimpiada internațională de Limba rusă, învinge Ministerul Educației în instanță: ”A trăit în mediu rusesc matern”

Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 04:00
13552 citiri
Un elev din București, exclus din lotul național la Olimpiada internațională de Limba rusă, învinge Ministerul Educației în instanță: ”A trăit în mediu rusesc matern”
Elevul din Republica Moldova a reușit să învingă în instanță Ministerul Educației din România FOTO / madgearu.ro

Un elev al Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” din București a reușit să învingă în instanță Ministerul Educației Naționale, dovedind că a fost exclus pe nedrept din lotul național selectat pentru participarea la Olimpiada Internațională de Limba Rusă.

Acesta a solicitat și obținut acordarea drepturilor (burse și premii) acordate elevilor merituoși, conform legii.

Curtea de Apel București i-a dat dreptate elevului și a obligat Ministerul Educaţiei Naţionale ”să efectueze toate demersurile pentru a recunoaște şi a acorda reclamantului toate drepturile”.

Sentința Curții de Apel București a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind în prezent în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.

Acceptat la fazele naționale, refuzat la cele internaționale

În cererea înaintată instanței, elevul a explicat că a participat la toate fazele Olimpiadei de limba rusă, 2016, conform prevederilor regulamentului specific de organizare și desfășurare a olimpiadei de limba rusă modernă. Cu toate că a obținut locul I la toate etapele olimpiadei de limba rusă 2016 (etapa pe școală, etapa pe municipiu, etapa pe țară), nu a fost nominalizat Ministerul Educației pentru a participa la Olimpiada internațională de limba rusă modernă, desfășurată la Moscova în perioada 20- 26 noiembrie 2016.

Ministerul a invocat lipsa pașaportului emis de autoritățile din România, elevul în discuție fiind cetățean al Republicii Moldova și neavând la acel moment cetățenie română.

Ministerul Educației a ignorat propriul regulament

Elevul a contrazis Ministerul Educației și a arătat că acest criteriu care a stat la baza înlăturării lui din lotul național încalcă atât Legea privind prevenirea şi sancționarea tuturor formelor de discriminare, dar și Statutul elaborat chiar de MEN care stipulează:

”Unitatea de învățământ preuniversitar se va asigura că niciun elev nu este supus discriminării sau hărțuirii pe criterii de rasă, etnie, limbă, religie, sex, convingeri, dizabilități, naționalitate, cetățenie, vârstă, orientare sexuală, stare civilă, cazier, tip de familie, situație socioeconomică, probleme medicale, capacitate intelectuală sau alte criterii cu potențial discriminatoriu”. Ca atare, excluderea lui din lotul olimpicilor care au reprezentat România în Rusia, a fost discriminatorie.

Deși provine din Republica Moldova, la etapa națională a olimpiadei elevului i s-au recunoscut aptitudinile lingvistice, dar și calitățile intelectuale dovedite, atât prin proba scrisă, cât și cea orală din cadrul olimpiadei naționale de limba rusă modernă, obținând premiul I, el fiind propus pentru lotul olimpic național.

Cu alte cuvinte, elevului i s-a permis să participe la fazele naționale ale olimpiadei, fiind lăudat pentru performanțele sale și premiat ca atare, dar i s-a interzis participarea la faza finală a competiției chiar dacă merita acest lucru, fiind ocupantul primului loc, pe motiv că nu e cetățean român.

”Reclamantul inițial s-a bucurat atât de stima colegilor de liceu, cât și a profesorilor, de respectul față de rezultatul obținut (în precedent a specificat aspectul că s-a făcut publicitate pozitivă) și ulterior de atitudinea nedumerită, de dubiu a colegilor și cadrelor didactice, astfel încât reputația de elev cu rezultate excepționale a fost umbrită de o atitudine echivocă indusă de intimata pârâtă MEN în ideea că reclamantul ar fi obținut în mod necinstit un rezultat excepțional”, se arată în actele dosarului.

Cum a justificat MEN excluderea elevului din lotul național

MEN și-a justificat decizia invocând faptul că elevul ar avea avantajul cunoştinţelor native de limbă rusă, trăind într-un mediu rusesc matern, vorbeşte limba rusă în familie, iar participarea lui în cadrul competiţiei nu a fost una corectă faţă de ceilalţi participanţi.

Printre altele, elevul discriminat a cerut în instanță: Obligarea Ministerului Educației Naționale să acorde cuantumul premiului I absolut (obținut cu punctaj maxim) în valoare de 12.545 lei, indexat cu indicele de inflație, precum și a dobânzii legale de la data pronunțării hotărârii și până la plata integrala a despăgubirilor solicitate, acorde contravaloarea bursei de merit internaţional pe o perioadă de 12 luni, conform legislației aplicabile in anul școlar 2016, dar și daune materiale și morale în valoare de 50.000 de euro.

Curtea de Apel a dat dreptate reclamantului și a decis ca ”pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale să efectueze toate demersurile pentru a recunoaşte şi a acorda reclamantului toate drepturile ce derivă din participarea acestuia la Olimpiada Internaţională de limba rusă din noiembrie 2016”, potrivit portalului instanțelor de judecată, decizia nefiind una definitivă.

Irakul adoptă o nouă lege anti-LGBT+ care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. „A codificat în termeni juridici discriminarea” FOTO
Irakul adoptă o nouă lege anti-LGBT+ care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. „A codificat în termeni juridici discriminarea” FOTO
Irakul a adoptat, sâmbătă, 27 aprilie, o lege care incriminează relaţiile homosexuale şi tranziţiile de gen, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare, după un proiect iniţial care...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#Olimpiada Limba Rusa premii romani, #elevi, #discriminare, #liceu, #Curte Apel Bucuresti , #stiri invatamant